ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ





Συγγραφέας – ερευνητής Ιωάννης Ευθυμιάδης –  

Αυτή είναι μια γνωστή φράση σε όλους, όπου μας συνοψίζει και βεβαιώνει ότι “εκεί που τελειώνει ή σταματάει η λογική αρχίζει ο στρατός”. 

Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η φράση; Είναι μια θεμελιώδη αλήθεια,  μιας μεταφορικής έννοιας η οποία έχει παρερμηνευτεί και παρεξηγηθεί φυσικά με βάση το πώς θέλει να την ερμηνεύσει ο καθένας με την δική του λογική. 

Η μεταφορική έννοια των λέξεων «εκεί που σταματάει η λογική» εννοεί την ελευθερία, δηλαδή εκεί που τελειώνει η λογική της ελευθερίας του ανθρώπου αρχίζει μια άλλη λογική της  πειθαρχίας και ο περιορισμός στο στρατό. 

Ο στρατός είναι μια τελευταία και ειδική σχολή πολεμικής εκπαίδευσης όπου παράλληλα διαμορφώνει πνευματικά, ψυχικά και σωματικά τους στρατευόμενους, ώστε μετά την αποστράτευσή τους θα μπορούν να σταθούν ώριμοι και ολοκληρωμένοι άξιοι  πολίτες στην κοινωνία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.

Η γενική εκπαίδευση και η συμπεριφορά στο στρατό στηρίζεται επάνω σε μια λογική προετοιμασίας. Υπάρχουν σκληροί και αμετάκλητοι κανόνες λειτουργίας και συμπεριφοράς απέναντι στον εκπαιδευόμενο, που ο στόχος είναι να αποκτήσει ηθικό και πνευματικό στρατιωτικό χαρακτήρα όπως ένας ετοιμοπόλεμος  οπλίτης. 

Μετά από ένα χρονικό διάστημα εκπαιδευτικής πειθαρχίας όπως γνωρίζουμε παίρνουμε το απολυτήριο στρατού και όλοι μας εύχονται πλέον, καλοί πολίτες στην κοινωνία. 

Έτσι συνεχίζουμε την ζωή μας σε μια διαφορετική και μόνιμη κατάσταση προσαρμογής, από μιας πολιτικής συμπεριφοράς του κράτους απέναντι στους πολίτες.  

“Τώρα εκεί που σταματάει ο στρατός αρχίζει η πολιτική”.

Η διαφορά της στρατιωτικής κοινωνίας με την πολιτική κοινωνία είναι ότι στο στρατό επικρατούν σταθεροί και αμετάκλητοι κανόνες λειτουργίας, άσχετα αν αλλάζουν οι διοικητές ή οι λοχαγοί κ.λπ. σε ένα τάγμα. Ενώ στην πολιτική κάθε κυβερνητικό κόμμα ασκεί και διαφορετικούς “κανόνες” λειτουργίας από τους προηγούμενους, όπου προσθέτουν η αλλάζουν τους νόμους του συντάγματος ανάλογα και σύμφωνα πάντα για το συμφέρον του κράτους και «πιθανόν» για τους πολίτες!  

ΛΟΓΙΚΗ

Ενδεχομένως όλα να στηρίζονται στο πλεονέκτημα της λογικής που “μπορεί” να έχει ο άνθρωπος για να κάνει την διαφορά από το ζώο, η όχι! 

Η φιλοσοφική έννοια του Αριστοτέλη για την λογική, είναι μια μεταβαλλόμενη και αναλογική κατάσταση σε κάθε άνθρωπο. 

Προσέξτε για να χαρακτηρίσουμε ένα άνθρωπο λογικό, δηλαδή  λέμε ότι αυτός μιλάει και σκέπτεται λογικά, αυτό πρώτον εξαρτάτε από το βαθμό της νοημοσύνης του, κατά δεύτερον εμείς απλά βλέπουμε και κρίνουμε παράλληλα τον λόγο και την σκέψη του ανάλογα με το βαθμό της δικής μας «λογικής» νοημοσύνης. 

Άρα για να θεωρήσουμε εμείς και να κρίνουμε έναν άνθρωπο λογικό θα πρέπει να έχουμε τον ίδιο βαθμό λογικής με αυτόν, οπότε συμφωνούμε. 

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να είμαστε σίγουροι και απόλυτοι για να κρίνουμε κάποιον άνθρωπο, εφόσον ο καθένας μας έχει την δική του λογική. 

Το μόνο σίγουρο και εφικτό για την φράση είναι ότι εκεί που δεν υπάρχει λογική σε ένα άνθρωπο τότε αρχίζει η ζωική συμπεριφορά. 

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Μετά από την θητεία του στρατού όπου την έχουμε ήδη συνηθίσει με τους κανονισμούς και με τις διαταγές, τώρα προσαρμοζόμαστε πολύ ποιο εύκολα σε μια άλλη κατάσταση της πολιτικής συμπεριφοράς. 

Θα αναφερθώ τυχαία σε μια μόνο περίπτωση μιας διαφορετικής τακτικής  λογικής από τον Υπουργό Υγείας.    

Όλοι θυμόμαστε με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοιού, καθημερινά στα τηλεοπτικά κανάλια ο Υπουργός Υγείας σε συμβουλευτική συνεργασία με τους ονομαζόμενους εμπειρογνώμονες καθηγητές λοιμωξιολόγων και πνευμονολόγων ανακοίνωναν για τα μέτρα προστασίας που έπρεπε υποχρεωτικά να πάρουν οι πολίτες.

Ήταν μια λογική απόφαση από τον Υπουργό Υγείας όπου συμφωνήθηκε  να ψηφίσουν το νόμο για την χρήση της υποχρεωτικής μάσκας και για τις κυρώσεις με πρόστιμο όσοι δεν την φορούσαν. Όλοι οι πολίτες σχεδόν τηρούσαν απόλυτα τον νόμο που έχει ψηφιστεί. 

Θα αναφερθώ μόνο σε μια πρόσφατη και διαφορετική τακτική, σε μια ανακοίνωση του Μαΐου από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη αναφορικά με τη χρήση μάσκας από 1η Ιουνίου:

“Καλησπέρα σας, με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την ύφεση της πανδημίας και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποφασίζουμε ότι από 1/6/2022 έως και 15/09/2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους. Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Για τις εκπαιδευτικές δομές και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, θα υπάρξει νεότερη εισήγηση της επιτροπής σε συνεδρίαση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες.

Στην νέα δήλωση του κ. Πλεύρη πριν ένα μήνα αναφέρει ότι: Αποφασίζουμε με την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων,  αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας.  

Ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης έκανε άθελά του προφανώς μια  ανεπαρκή και αδιευκρίνιστη δήλωση όπως για παράδειγμα:

“Αποφασίζουμε με την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων”.  Από ποιους περιλάμβανε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων; Αυτό παραμένει άγνωστο. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη με βεβαιότητα, οι εμπειρογνώμονες  της επιτροπής ή ο κ. Πλεύρης που αποφάσισε  για την κατάργηση της μάσκας ότι είναι σίγουρος και δεν πρόκειται να ξαναεμφανιστούν κρούσματα;  

Η απόφαση του κ. Πλεύρη δεν βασίζεται σε ένα νομοθετικό διάταγμα όπως στην περίπτωση με την υποχρεωτική  χρήση της μάσκας! Απλώς φαίνεται να έχει παρθεί μια προσωπική και ανεύθυνη απόφαση σε εισήγηση κάποιων “εμπειρογνωμόνων” απλά. 

Πολύ μυστήρια και παράξενη δεν είναι η λογική των ανθρώπων!

 

loading...