Γιατί νηστεύουμε την Τετάρτη;

Τι είναι η νηστεία; Γιατί να νηστεύω; Πότε και πώς νηστεύουμε; Ποιος καθιέρωσε τις νηστείες κατά τη διάρκεια του χρόνου; Που μας βοηθά η νηστεία; Η νηστεία είναι εντολή του Θεού; Γιατί νηστεύουμε Τετάρτη και Παρασκευή; Πώς νηστεύουμε την Τετάρτη και την Παρασκευή; Τι μπορούμε να φάμε μέσα στη νηστεία; Ποια είναι η δύναμη της νηστείας; Μπορούν όλοι οι άνθρωποι να κάνουν νηστεία;

Και φυσικά δεν νηστεύουμε για να φανούμε στους ανθρώπους και να κάνουμε επίδειξη ότι είμαστε «καλοί χριστιανοί». Η νηστεία έχει ένα σκοπό που γίνεται, αλλά ταυτόχρονα δείχνουμε το σεβασμό στον Δημιουργό μας.

Πολλά πράγματα μέσα στην Εκκλησία εμφορούνται από την αγάπη, όπως και η νηστεία η οποία γίνεται από αγάπη για τον Ιησού Χριστό. Ταυτόχρονα όμως, έχουμε διδαχθεί από τον ίδιο τον Χριστό για τη νηστεία και φαίνεται σε πολλά σημεία μέσα στην Αγία Γραφή, τόσο στην Παλαιά Διαθήκη όσο και στην Καινή Διαθήκη.

Η νηστεία είναι όπλο και ταυτόχρονα φάρμακο δυνατό για τον άνθρωπο. Η νηστεία διώχνει τα δαιμόνια των παθών που κυριεύουν και πολεμούν τη σάρκα και την ψυχή μας. Διαβάζουμε στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο κεφ.17, στιχ. 21: «τοῦτο δὲ τὸ γένος οὐκ ἐκπορεύεται εἰ μὴ ἐν προσευχῇ καὶ νηστείᾳ». Δηλαδή: «Μάθετε δε ότι αυτό το είδος των δαιμονίων δεν εκδιώκεται παρά με προσευχή και νηστεία».

Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ

Τρίκορφο Φωκίδος 

loading...