ΤΗΒΕΝΙΟΙ ΣΚΩΛΗΚΕΣ

ΕΠΙ 48 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΑΦΕΛΕΙΣ ΘΕΑΤΕΣ

ΡΕΤΡΟ 1

Εγκαινιάζεται σήμερα μια σειρά κειμένων ρετρό που θα βοηθήσουν τους αναγνώστες να ιχνηλατήσουν την παθολογία της Σκοτεινής Εποχής, στην οποία μας έλαχε

να ζήσουμε. Καλή αφύπνιση! Αν και ο χρόνος που μας απομένει φαντάζει ελάχιστος…

Στο τεύχος αριθμ. 8 της «βδομαδιάτικης πολιτικής επιθεώρησης» με τίτλο «το ΄74» (Τρίτη 31 Δεκεμβρίου, Χρονιά πρώτη, Τιμή: δραχμές 10) είχε δημοσιευθεί ένα κείμενο του Γιώργου Σιδέρη, με τον υπέροχο τίτλο «τηβένιοι σκώληκες», το οποίο παράγει στον αναγνώστη την παραίσθηση ότι δεν μιλά για το παρελθόν, δηλαδή την χούντα των συνταγματαρχών, αλλά για το δικό μας παρόν, δηλαδή την χούντα των ιατρών.

Τούτο είναι λογικό να συμβαίνει, δεδομένου ότι ο αρθρογράφος σχολιάζει τον τρόπο λειτουργίας ενός δικτατορικού καθεστώτος, καθώς και την στάση που τηρούν επί δικτατορίας οι ρασοφόροι και η ελίτ του πνεύματος.

Αυτοί ακριβώς είναι οι τηβένιοι σκώληκες, οι οποίοι, όπως γλαφυρά σημειώνει ο αρθογράφος, πάσχουν από:

κακοήθη ελαστικοποίηση στη σπονδυλική τους στήλη απ’ τις πολλές τις υποκλίσεις και τους τεμενάδες.

Χωρίς την ενεργό ή έστω και την παθητική τους παρουσία, καμιά δικτατορία, κανένα είδος τυραννίας δεν θα μπορούσε να στεριώσει και να επιβιώσει για πολύ, παρατηρεί εύστοχα ο Σιδέρης. Θα μπορούσε κάποιος να διανθίσει την καίρια παρατήρησή του, λέγοντας ότι:

οι τηβένιοι σκώληκες είναι τα βδελυρά ασπόνδυλα των πνευματικών ηγητόρων που σφηνώνονται στα γρανάζια της εκάστοτε τυραννίας και αναλαμβάνουν λιπαντική δράση.

Εφόσον, λοιπόν, ζούμε και σήμερα μια πρωτοφανή στην ιστορία της ανθρωπότητας, έξυπνη-πολυμορφική δικτατορία παγκόσμιας εμβέλειας, οι διαπιστώσεις του Σιδέρη έχουν διαχρονική αξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...