Σφυρίζουν αδιάφορα για τις απίστευτες ελλείψεις σε πάνω από 400 φάρμακα

 Σε απόγνωση χιλιάδες ασθενείς

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται πως παίρνει το φαινόμενο έλλειψης φαρμάκων στη χώρα. Οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα δεν έχουν συγκινήσει την κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να έχει ρόλο παρατηρητή σε αυτή την κρίση.

Απόρροια της κυβερνητικής ολιγωρίας είναι τα φαρμακεία να συνεχίζουν να έχουν απίστευτες ελλείψεις σε μια σειρά από φάρμακα, ενώ ασθενείς βρίσκονται σε απόγνωση. Για να καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους, τα φαρμακεία της Αττικής έχουν φτιάξει ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ανταλλαγές φαρμάκων και σκευασμάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, εμφανίζονται ελλείψεις σε περισσότερα από 400 φάρμακα, ανάμεσά τους παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιπηκτικά, εισπνεόμενα για το αναπνευστικό, αντιδιαβητικά και αντιβιοτικά. «Οι ελλείψεις των φαρμάκων που εισάγει το ΙΦΕΤ, θυγατρική του ΕΟΦ, επομένως υπό κρατικό έλεγχο, είναι πρωτοφανείς. Παρ’ʼ όλη τη δραματική κατάσταση, κανένας αρμόδιος δεν συγκινείται. Οι φαρμακοποιοί δίνουν καθημερινά μάχη για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν -όποτε είναι δυνατό- τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία των ασθενών».

Αιτία αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης είναι, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, το γεγονός πως οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες εξάγουν τη συντριπτική πλειονότητα των σκευασμάτων τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Το γεγονός πως η χώρα μας στα χρόνια των Μνημονίων μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη συντριπτικά είχε ως αποτέλεσμα το κέρδος των εταιριών να μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και έτσι να στραφούν στην εξαγωγή των φαρμάκων τους στην Ευρώπη.

«Λείπουν πάρα πολλά φάρμακα – σκευάσματα για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, φάρμακα για την υπέρταση, αντιπηκτικά, κορτιζόνες από το στόμα και πολλά άλλα»

δηλώνει στο Newsbeast περιγράφοντας την κατάσταση ο Κωνσταντίνος Κακονίκος, μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. «Τους τέσσερις τελευταίους μήνες το πρόβλημα έχει πάρει ξανά την ανιούσα και ειδικά μετά το Πάσχα έχει ενταθεί ακόμα περισσότερο. Eνας από τους συνεργάτες μου στο φαρμακείο απασχολείται πια καθημερινά επί δύο ώρες με το να αναζητά δεξιά και αριστερά τα φάρμακα που μας λείπουν» συμπλήρωσε.

Ο κ. Καρονίκος, μάλιστα, αποκάλυψε πως οι φαρμακοποιοί στην απόγνωσή τους έχουν φτιάξει ομάδες ανταλλαγής φαρμάκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι φαρμακοποιοί έχουμε πια διαδικτυακά groups για ανταλλαγές φαρμάκων – δίνεις μια κορτιζόνη, παίρνεις ένα κολλύριο. Κάνουμε αγώνα για να καλύψουμε τις συνταγές μας. Ερχεται ένας ασθενής με συνταγή για πέντε σκευάσματα κορτιζόλης και εγώ έχω μόνο δύο. Του λέω πως θα προσπαθήσω να βρω τα άλλα τρία τις επόμενες ημέρες» είπε χαρακτηριστικά.

Αίτημα των φαρμακοποιών είναι η Πολιτεία να λάβει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα, τα οποία θα περιόριζαν τις εξαγωγές και θα επέτρεπαν τη διάθεση των φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

newsbreak.gr

loading...