Η Ρωσία εξακολουθεί να κερδίζει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα από τις πωλήσεις πετρελαίου στην Ευρώπη

ZERO HEDGE, JUN 24, 2022 – 12:00 PM

By Tsvetana Paraskova of Oilprice.com

Μετάφραση: Μ. Στυλιανού

Η Ρωσία κερδίζει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα από το φυσικό αέριο που πωλεί στην Ευρώπη παρά τις περικοπές στις παραδόσεις σε μεγάλους καταναλωτές της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία των Ανεξάρτητων Υπηρεσιών Πληροφοριών Εμπορευμάτων (ICIS) που επικαλείται το Bloomberg.

Λόγω του ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, τα ρωσικά έσοδα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου πιστεύεται ότι είναι ίσα με τα περσινά, όταν η Μόσχα δεν περιόριζε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και δεν βρισκόταν (ακόμη) σε πορεία σύγκρουσης με την ΕΕ.

«Είναι συγκλονιστικό να βλέπουμε ότι, παρά τη μείωση κατά 75% της ημερήσιας προσφοράς από την Gazprom στην Ευρώπη, οι ημερήσιες εισπράξεις εξακολουθούν να είναι σύμφωνες με το σημείο που ήταν πριν από ένα χρόνο και σίγουρα υψηλότερες από τις προ-Covid εποχές», δήλωσε στο Bloomberg ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής ανάλυσης φυσικού αερίου στο ICIS.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία μείωσε σημαντικά την προσφορά σε μεγάλους Ευρωπαίους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων πελατών, της Γερμανίας και της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι οι αγοραστές τους υπέκυψαν στην απαίτηση του Πούτιν να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank για την επεξεργασία των πληρωμών με τον τρόπο που ήθελε η Ρωσία. Επιπλέον, η ετήσια συντήρηση στον Nord Stream έρχεται και θα σταματήσει εντελώς τις παραδόσεις μέσω του αγωγού για δύο εβδομάδες τον Ιούλιο, αφήνοντας την Ευρώπη να προσπαθεί περαιτέρω να γεμίσει τους χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου σε επαρκή επίπεδα πριν από τον χειμώνα.

Παρά το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό θαλάσσιο πετρέλαιο, που θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, και τη δραστικά μειωμένη παροχή φυσικού αερίου σε αγωγούς, η Ρωσία εξακολουθεί να επωφελείται από τις υψηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παρά τις δυτικές κυρώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να βλάψουν τα έσοδα από το πετρέλαιο και το πολεμικό σεντούκι της Ρωσίας, η Μόσχα εξακολουθεί να εισπράττει πολλά επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Μόνο τον Ιούνιο, η Ρωσία αναμένει να κερδίσει έως και 6,37 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών της νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς οι τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

loading...