Απίστευτη έρευνα για τους ανθρώπους: Τα social media ισότιμα με τον ηλεκτρισμό και την θέρμανση

Σχέση εξάρτησης με τα social media που ακόμη και η ολιγόωρη αποχή τους από αυτά προκαλεί συνθήκες έντονου ψυχολογικού στρες.

Όταν τον περασμένο Οκτώβριο οι πλατφόρμες που ανήκουν στην Metα (Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger) τέθηκαν για έξι ώρες εκτός λειτουργίας προκλήθηκε όπως ήταν αναμενόμενο μεγάλη αναστάτωση αφού ο συνολικός αριθμός χρηστών τους ξεπερνά τα 7 δισ.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια μελέτησαν περισσότερα από 223 χιλιάδες αναρτήσεις που έγιναν στο Twitter εκείνες τις έξι ώρες σχετικά με το μπλακ άουτ σε αυτές τις δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και κατέληξαν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα social media έχουν πάρει για διάφορους λόγους στη ζωή πολλών ανθρώπων θέση ισότιμη με αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης. Πολλοί χρήστες έχουν αναπτύξει σχέση εξάρτησης με τα social media σε σημείο που ακόμη και η ολιγόωρη αποχή τους από αυτά τους προκαλεί συνθήκες έντονου ψυχολογικού στρες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχουν πλέον πολλές εταιρείες σε διαφόρους κλάδους αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες που βασίζουν ακόμη και εξολοκλήρου τη λειτουργία και δραστηριότητα τους στα social media οπότε είναι λογικό ένα μπλακ άουτ σε αυτά να προκαλεί σε αυτές τις κατηγορίες χρηστών προβλήματα παρόμοια με αυτά ενός μπλακ άουτ ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι υπήρξε αξιοσημείωτος αριθμός χρηστών που αμέσως μετά το μπλακ άουτ εξέφρασαν την επιθυμία να αναζητήσουν νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης κάτι που όπως αναφέρουν οι ερευνητές δείχνει ότι πολλοί χρήστες δεν είναι καθόλου… πιστοί στην πλατφόρμα που χρησιμοποιούν. Υπήρξαν πάντως και αρκετοί χρήστες που έκαναν λόγο για «ευκαιρία για αποτοξίνωση από τα social media» οι οποίοι βέβαια εκδήλωσαν αυτή την άποψη με ανάρτηση σε μια πλατφόρμα.

loading...