Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΕΛΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΟΗΣΙΑ ΤΩΝ LOCKDOWNS

ΟΙ ΑΚΡΑΙΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ COVID, ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΙΟ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΛΙΓΟ. ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΑΠΛΩΣ ΑΝΕΒΑΛΕ ΤΟ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ.

Γράφουν οι Martin Kulldorff & Jay Bhattacharya*
Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

Τα στοιχεία για τους υπερβάλλοντες θανάτους δείχνουν ότι οι χώρες που επέβαλαν σκληρά lockdowns δεν τα πήγαν καλύτερα από εκείνες που

δεν το έκαναν.

Οι πολιτικοί σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, υποστήριξαν ότι τα δρακόντεια lockdown ήταν απαραίτητα για την προστασία ανθρωπίνων ζωών. Από τα δεδομένα υπερβάλλουσας θνησιμότητας, τώρα γνωρίζουμε ότι δεν ήταν. Αντίθετα, συνέβαλαν στην τεράστια παράπλευρη ζημιά με την οποία θα πρέπει να ζούμε για πολλά χρόνια ακόμα.

Kαθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τα μέσα ενημέρωσης συνέκριναν με ανυπομονησία τις στατιστικές Covid μεταξύ διαφορετικών χωρών. Αλλά τέτοιες συγκρίσεις είναι συχνά απατηλές.

Πάρτε, για παράδειγμα, τη χρήση του αριθμού των κρουσμάτων Covid. Αυτά εξαρτώνται όχι μόνο από τον αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί αλλά και από τον αριθμό των δοκιμών που πραγματοποιούνται.

 Αν και είναι χρήσιμα για την αξιολόγηση του εάν τα κρούσματα αυξάνονται ή μειώνονται σε μια συγκεκριμένη χώρα, είναι παραπλανητικά όταν συγκρίνονται χώρες. 

Αν θέλαμε πραγματικά να μάθουμε, θα ήταν εύκολο, μέσω τυχαίων ερευνών οροθετικού επιπολασμού που μετρούν το ποσοστό των ατόμων με αντισώματα.

 Αλλά δεν ήταν όλες οι κυβερνήσεις πρόθυμες να πραγματοποιήσουν αυτές τις έρευνες, ενώ ορισμένοι επιστήμονες έχουν ακόμη και μπελάδες για να τις κάνουν.

Η σύγκριση των θανάτων από τον Covid μεταξύ χωρών, όπως έχουν κάνει πολλοί δημοσιογράφοι, είναι εξίσου προβληματική. Ο θάνατος από Covid ορίζεται διαφορετικά σε διαφορετικές χώρες, με διαφορετικά όρια δοκιμών και διαφορετικό μέγιστο αριθμό ημερών που απαιτούνται μεταξύ ενός θετικού τεστ και του θανάτου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...