Συγκλονίζει η Jerusalem Post: ”Ήρθε η στιγμή να αναγνωρίσουμε την Γενοκτονία των Αρμενίων”-”Κεραυνοί” κατά Λαπίντ: ”Κηλίδα για το κράτος μας η στάση σου”

Σε ένα σημαντικό άρθρο προχώρησε η Jerusalem Post πριν λίγες ώρες, η οποία καλεί την Ισραηλινή Κυβέρνηση να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Αναλυτικά τι αναφέρει:

”Το Ισραήλ, ως χώρα έχει υποστεί γενοκτονία, θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι ηθικά σωστό και να αναγνωρίσει τα γεγονότα του 1915 που οδήγησαν στο θάνατο 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων ως γενοκτονία,” έγραψε το συντακτικό προσωπικό της Jerusalem Post.

”Επικρίνοντας την αποτυχία του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Yair Lapid να κάνει δήλωση σχετικά με το θέμα στις 24 Απριλίου, η Jerusalem Post είπε ότι η στάση του Ισραήλ ήταν παρόμοια με τη στάση του για την Ουκρανία και ότι η χώρα θα πρέπει «να σταματήσει να φοβάται της Τουρκία και τη Ρωσία».

«Η υπεράσπιση του ηθικού και του ορθού ενισχύει τα έθνη. Είναι η ώρα του Ισραήλ να το κάνει».

Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ τίμησε το Yom Hashoah, την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, για να τιμήσει τη γενοκτονία και τη δολοφονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων από τους Ναζί.

Εφημερίδες, τηλεοπτικές εκπομπές και ραδιοφωνικά κύματα γέμισαν με ιστορίες των επιζώντων – και η χώρα έδωσε προσοχή.

Είναι λογικό. Η ιστορία της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ είναι συνυφασμένη με το Ολοκαύτωμα. Οι επιζώντες συνέρρεαν στη χώρα μετά τον πόλεμο, βοήθησαν στην οικοδόμησή της, πολέμησαν για αυτήν στους επόμενους πολέμους και αξίζουν πολλά εύσημα για τη θεαματική επιτυχία του Ισραήλ.

Την περασμένη Κυριακή, όμως, σηματοδοτήθηκε μια μέρα σε όλο τον κόσμο, που πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη στο Ισραήλ. Ήταν η 107η επέτειος από την έναρξη της Γενοκτονίας των Αρμενίων που τιμά τη μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων που εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν μέχρι θανάτου σε μια εκστρατεία εξόντωσης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε δήλωση για να τιμήσει τη σφαγή, την οποία χαρακτήρισε «γενοκτονία» για πρώτη φορά πέρυσι, σύμφωνα με μια υπόσχεση που έδωσε κατά την προεκλογική εκστρατεία.

«Ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση ενάντια στη διαβρωτική επιρροή του μίσους σε όλες τις μορφές του», είπε ο πρόεδρος. «Δεσμευόμαστε εκ νέου να μιλήσουμε ανοιχτά και να σταματήσουμε τις φρικαλεότητες που αφήνουν μόνιμα σημάδια στον κόσμο».

Η Τουρκία, όπως ήταν αναμενόμενο, απάντησε με οργή, αποκαλώντας τις δηλώσεις του Μπάιντεν «δηλώσεις που δεν συμβιβάζονται με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο».

Το Ισραήλ ήταν αισθητά ήσυχο και είναι μια σιωπή που αποτελεί κηλίδα για το εβραϊκό κράτος. Δείχνει πώς για άλλη μια φορά η Ιερουσαλήμ προτιμά τα διπλωματικά συμφέροντα και τα συμφέροντα ασφαλείας από το να υπερασπίζεται αυτό που είναι αληθινό και σωστό, ειδικά ως λαός που γνωρίζει τη γενοκτονία από πρώτο χέρι.

Όπως έγραψε σε αυτές τις σελίδες τον περασμένο μήνα ο καθηγητής Israel Charney, ένας από τους ιδρυτές της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονίας, το Ισραήλ δεν πρέπει να φοβάται την Τουρκία.

«Είναι τόσο πέρα ​​από τη φαντασία μας ως Ισραηλινοί να μπορούμε να πούμε στην Τουρκία αυτή τη στιγμή: «Έχουμε κάθε σεβασμό για εσάς ως σημαντική χώρα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε στενά μαζί σας, αλλά οφείλουμε στον δικό μας πολιτισμό τη σαφή ευθύνη να ταυτιστούν με έναν λαό του οποίου τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι υπέστη κυβερνητική εξόντωση»

Η συνεχιζόμενη άρνηση του Ισραήλ να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων έρχεται καθώς η Ιερουσαλήμ ανανεώνει τους διπλωματικούς δεσμούς με την Τουρκία. Ο Πρόεδρος Isaac Herzog επισκέφθηκε πρόσφατα την Άγκυρα και το Ισραήλ προφανώς δεν θέλει να υπονομεύσει αυτές τις προσπάθειες.

Αυτό που το κάνει λάθος είναι ότι ακόμη και όταν οι δεσμοί του Ισραήλ με την Τουρκία είχαν φτάσει στον πάτο λόγω του βδελυρού αντισημιτισμού του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση αρνήθηκε επίσης να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων τότε.

Το 2019, αφότου η Γερουσία των ΗΠΑ αναγνώρισε τη γενοκτονία, ο Yair Lapid – τότε στην αντιπολίτευση – κάλεσε το Ισραήλ να ακολουθήσει το παράδειγμά του. Πρότεινε μάλιστα ένα νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει το Ισραήλ να σηματοδοτήσει την ημέρα.

«Είναι καιρός να σταματήσουμε να φοβόμαστε τον Σουλτάνο στην Τουρκία και να κάνουμε ό,τι είναι ηθικά σωστό», έγραψε τότε στο Twitter.

Εάν είναι καιρός να σταματήσουμε να φοβόμαστε τον «Σουλτάνο στην Τουρκία», τότε γιατί ο Λάπιντ δεν έκανε δήλωση την περασμένη εβδομάδα; Γιατί δεν έδωσε εντολή στο Υπουργείο Εξωτερικών να σηματοδοτήσει δημόσια την ημέρα;

Το να κάνεις «αυτό που είναι ηθικά σωστό» δεν είναι πλέον το σωστό;

Η απάντηση είναι προφανής. Αυτό που είναι εύκολο να πιέσεις στην αντιπολίτευση είναι πιο δύσκολο να γίνει όταν είσαι υπουργός Εξωτερικών.

Αυτό είναι λάθος. Η προσέγγιση του Ισραήλ στη γενοκτονία των Αρμενίων είναι πολύ παρόμοια με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη θέση του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αφενός προσφέροντας υποστήριξη στο Κίεβο, αλλά αφετέρου συγκρατώντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τις δημόσιες καταδίκες του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. .

Η πολιτική για την Ουκρανία έχει υπαγορευτεί από συμφέροντα ασφαλείας και από την ανάγκη να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε σε συντονισμό με τη Ρωσία στη Συρία. Με τη γενοκτονία των Αρμενίων, το Ισραήλ αφήνει και πάλι τα διπλωματικά συμφέροντα και τα συμφέροντα ασφαλείας να παρεμποδίσουν τη σωστή και ηθική στάση που πρέπει να τηρηθεί”

loading...