H Τουρκία έχει αποφασίσει ένοπλο επεισόδιο σε Αιγαίο-Έβρο: Διακύβευμα οι βάσεις των ΗΠΑ, τα νησιά & το ΝΑΤΟ – Τί φοβάται ο Ερντογάν

 Η Τουρκία έχει αποφασίσει ένοπλο επεισόδιο με Ελλάδα κατά την διάρκεια του οποίου θα απειλήσει και θα εκβιάσει ευθέως τις ΗΠΑ με λουκέτο των ΝΑΤΟϊκών βάσεων και αποχώρηση από το ΝΑΤΟ αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της.

Η βεντάλια των τουρκικών απαιτήσεων έχει ανοίξει ακολουθώντας το ρωσικό δόγμα περί “εξάλειψης μελλοντικών ΝΑΤΟϊκών κινδύνων”. Η Τουρκία λειτουργεί όπως ακριβώς η Ρωσία στην Ουκρανία.

Η στρατηγική της Άγκυρας περιλαμβάνει:

Την εξάλειψη του κουρδικού κινδύνου στην Συρία

Την διάλυση των συμφωνιών ΗΠΑ-Ελλάδας και την ακύρωση της βάσης των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη.

Την άμεση αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Kίνδυνος για Στενά και Κωνσταντινούπολη

Η Τουρκία έχει σαφέστατα στοχοποιήσει τις αμυντικές συμφωνίες Ελλάδας-ΗΠΑ. Στο μικροσκόπιο της έχουν τεθεί οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα και ειδικά η συμφωνία για την Αλεξανδρούπολη.

Η τουρκική στρατιωτική ηγεσία πιστεύει ακράδαντα πως κάποια στιγμή θα εμφανιστούν αμερικανικά αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα στην Αλεξανδρούπολη και γενικά στην Θράκη, πχ Patriot ή ακόμη και THAAD, προσφέροντας στο Δ’ Σώμα Στρατού ισχυρή αντιαεροπορική κάλυψη.

Το γεγονός αυτό μαζί με την απόκτηση των Rafale και F-35 από την ΠΑ έχει προκαλέσει ισχυρό αμυντικό σοκ στην Άγκυρα.

Γι αυτό και Τούρκοι αναλυτές κάνουν λόγο ξαφνικά για “ανοχύρωτη Κωνσταντινούπολη”.

Ακριβώς επειδή η Τουρκία γνωρίζει πως θα αποχωρήσει κάποια στιγμή από το ΝΑΤΟ, θεωρεί πως αυτές οι συμφωνίες βάζουν τις βάσεις ώστε να δεχτεί επίθεση μόλις βγει από την Συμμαχία.

“Στόχος να διαλυθεί ο ΝΑΤΟϊκός κίνδυνος”

Η Άγκυρα θεωρεί επίσης δεδομένο πως παρεμφερείς αμυντικές συμφωνίες θα υπάρξουν στο μέλλον και για νησιά του Αιγαίου γι αυτό και επιμένει στην άμεση αποστρατικοποίηση τους! Θέλει να εξαλειφτεί ο κίνδυνος που απορρέει και από εκεί θέτοντας θέμα “άρσης κυριότητας”

Εν κατακλείδι, η Τουρκία θέλει να βάλει τις βάσεις ώστε αποχωρώντας από το ΝΑΤΟ να μην υφίσταται ΝΑΤΟϊκός κίνδυνος ούτε από την πλευρά της Ελλάδας ούτε από τους Κούρδους σε ΒΑ Συρία- Β. Ιράκ.

Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα ανησυχούσε καθόλου καθώς και οι δύο χώρες, Ελλάδα και ΗΠΑ, είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Συνεπώς, τι σημασία έχει 1-2 βάσεις παραπάνω;

Αυτό όμως αλλάζει αυτόματα μόλις η Τουρκία βγει από την Συμμαχία. Γι αυτό και έχει σημάνει συναγερμός. Γι αυτό και Τούρκοι αξιωματούχοι αναρωτιούνται συνέχεια “ποιος είναι ο λόγος που υπάρχουν τόσες πολλές αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα και γιατί τα ελληνικά νησιά είναι εξοπλισμένα”.

Αντιπρόεδρος AKP για τις βάσεις των ΗΠΑ

Προς ενίσχυση της επιχειρηματολογίας αυτής, ο αντιπρόεδρος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Νουμάν Κουρτουλμούς είπε πριν λίγες ώρες μιλώντας στο CNN Turk:

«Τόσες πολλές αμερικανικές βάσεις και εξοπλισμένα ελληνικά νησιά, μα για όνομα του Θεού ποια είναι η αιτιολογία για αυτά ; Ποιες ανάγκες ασφάλειες του ΝΑΤΟ θα καλύψουν ;» διερωτήθηκε ο Κουρτουλμούς, συνεχίζοντας :

«Μήπως θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ρωσίας ; Όλα αυτά είναι φανερά. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως όλη αυτή η οχύρωση γύρω της δεν είναι και τόσο καλοπροαίρετη».

«Πρόκειται για στοιχεία απειλής κατά της Τουρκίας, για έμπρακτα στοιχεία πολιορκίας της Τουρκίας και για διατήρηση της εξωτερικής πίεσης σε βάρος της.

Μα τι δουλειά έχουν αυτές οι βάσεις μπροστά στη μύτη μας ; Μα για όνομα του Θεού, ποιον θα προστατέψουν ; Ποιον και από ποιον θα προστατέψουν ;» τόνισε.

H Eλλάδα θα γίνει νέα Ουκρανία και ο Μητσοτάκης… Ζελένσκι

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας Τζοσκούν Μπασμπούγ, ο οποίος υποστήριξε πως:

«Οι ΗΠΑ θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε νέα Ουκρανία» και τον Μητσοτάκη σε νέο … Ζελέσκι.

Μιλώντας στην εφημερίδα Sabah o Μπασμπούγ, ανέφερε προκλητικά :

«Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν ένα νέο παιχνίδι μέσω της Ελλάδας. Οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν την Ελλάδα μια νέα Ουκρανία.

Ετοιμάζουν τον Μητσοτάκη για τον ρόλο του Ζελέσκι. Υπάρχει μια βρώμικη παγίδα εδώ. Γίνεται υπό την πίεση ανησυχιών για την ασφάλεια, αλλά το παρασκήνιο είναι εντελώς διαφορετικό» δήλωσε.

Τα 152 ελληνικά νησιά

Στη συνέχεια, Τούρκος δημοσιογράφος σε εκπομπή του CNN Turk κατά τη διάρκεια συζήτησης για τα ελληνοτουρκικά, ζητώντας η Τουρκία να καταλάβει μερικά νησιά στο Αιγαίο!

Μάλιστα μέσα στο παραλήρημά του ο δημοσιογράφος Ζαφέρ Σαχίν έλεγε «Μα πήγαμε και δώσαμε τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας» και στη συνέχεια επέμενε «ίσως τα πάρουμε, ποιος ξέρει;».

Στο πάνελ βρισκόταν και ο πρόεδρος του κόμματος «Πατρίδα» Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος δεν πίστευε αυτά που άκουγε και γεμάτος απορία έλεγε τον δημοσιογράφο «Μα τι λες; Αν είναι δυνατόν! Βλέπετε όνειρα; Δεν έχουμε βλέψεις στα νησιά κανενός!».

Αξίζει όμως να σημειωθεί πως στην εκπομπή βρισκόταν και διευθυντής της Hurriyet Αχμέτ Χακάν, ο οποίος δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο για τις απαράδεκτες αναφορές του δημοσιογράφου.

Αναλυτικά ο διάλογος για τα νησιά στο Αιγαίο

Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Ο λόγος που ο Μητσοτάκης σπεύδει στις ΗΠΑ είναι επειδή φοβάται την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Η δήλωση του προέδρου Ερντογάν για επικαιροποίηση της, έχει πολλές βαθιές έννοιες.

Μουχαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Τι θα επικαιροποιήσετε; Τέτοια πράγματα δεν γίνονται

Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Μα πήγαμε και δώσαμε τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας

Μουχαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Μα τι λες να πάμε να τα πάρουμε;

Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Ίσως τα πάρουμε, ποιος ξέρει;

Μουχαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Αυτά δεν τα δώσαμε στη Λωζάννη. Αυτά ο Σουλτάνος ήδη τα είχε παραχωρήσει. Ο Αμπντουλ Χαμίτ είχε δώσει την Κύπρο, τα νησιά είχαν παραχωρηθεί πάλι από την εποχή των Σουλτάνων. Μην το κάνετε αυτό! Εκεί ήταν οι Ιταλοί, κι άλλοι. Δεν χάθηκαν με τη Λωζάννη.

Μουχαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Δηλαδή τι θα κάνετε θα καταλάβετε τα νησιά;

Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Θα το δούμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Μακάρι!

Μουχαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Μα τι λες; Αν είναι δυνατόν! Βλέπετε όνειρα; Δεν έχουμε βλέψεις στα νησιά κανενός! 100 με 150 χρόνια πριν έχουν υπογραφεί οι συνθήκες.

Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Εκεί υπάρχουν 152 νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το βίντεο με τον απίστευτο διάλογο στην τουρκική τηλεόραση

loading...