Εξελίξεις στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ;;; Περίεργη “ντιρεκτίβα” της Gazprom στην Ευρώπη για το αέριο

Επιστολή προς τους Ευρωπαίους πελάτες της απέστειλε η Gazprom, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, προκειμένου να τους διαβεβαιώσει πως μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο δίχως αυτό να συνιστά παραβίαση των κυρώσεων.

Η κίνηση ερμηνεύτηκε ως απόδειξη πως ούτε η Μόσχα θέλει πραγματικά να κόψει τελείως τις γέφυρες με την Ε.Ε. διακόπτοντας τις ροές του φυσικού αερίου και τα έσοδα που διασφαλίζει.

Δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα λεπτομέρειες της νέας οδηγίας του ρωσικού κολοσσού.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές εταιρείες (μεταξύ άλλων και οι ελληνικές) αναζητούν φόρμουλα για να συνεχίσουν να πληρώνουν το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την απαίτηση της Ρωσίας οι καταβολές να γίνονται σε ρούβλια.

Μετά από μια περίοδο ασάφειας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε πως οι πληρωμές των ρωσικών ενεργειακών ροών σε ρούβλια και η φόρμουλα που προτείνει η Μόσχα συνιστά παραβίαση των κυρώσεων.

Από την άλλη πλευρά η απόφαση της Ρωσίας να κόψει το φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια λειτούργησε ως προειδοποιητικό μήνυμα ότι η Μόσχα εννοεί τις απειλές της.

Γεγονός που προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες δεδομένου πως πολλές χώρες έχουν μπροστά τους την καταβολή της επόμενης δόσης μέσα στο Μάιο, κυρίως στα μέσα του μηνός.
Τι προβλέπει νέο προεδρικό διάταγμα

Στην επιστολή της προς τους πελάτες της, την οποία είδε το Bloomberg, η Gazprom υποστηρίζει πως το νέο προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε το Κρεμλίνο στις 4 Μαΐου αποσαφηνίζει την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν και πως αυτή δεν παραβιάζει τις κυρώσεις.

Στις νέες οδηγίες υποστηρίζεται πως το ξένο συνάλλαγμα που παραλαμβάνεται από τους ξένους αγοραστές θα μετατρέπεται σε ρούβλια μέσω λογαριασμών στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών.

Αυτό, σύμφωνα με την επιστολή της εταιρείας, διασφαλίζει την διαφάνεια των πληρωμών και αποκλείει την πιθανότητα ανάμειξης κάποιου τρίτου μέρους στους διακανονισμούς, όπως η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας που υπόκειται στις κυρώσεις.

Πάντως, δεν είναι βέβαιο αν οι νέες οδηγίες πράγματι θα άρουν τις ενστάσεις της Κομισιόν αναφορικά με τη διαδικασία που ζητά η Μόσχα. Για την ώρα οι Βρυξέλλες δεν έχουν πάρει θέση.

Θυμίζουμε πως η Ρωσία ζήτησε από τις εταιρείες να ανοίξουν δύο λογαριασμούς -έναν σε ευρώ και έναν σε ρούβλια- και όρισε ότι η πληρωμή δεν εκκαθαρίζεται μέχρι να φτάσουν τα ρούβλια.

Η Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι εάν οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου πλήρωναν στους λογαριασμούς τους σε ξένο νόμισμα με καλή πίστη, το φυσικό αέριο δεν θα απενεργοποιηθεί ακόμη και αν η Gazprombank δεν μετατρέψει αυτά τα κεφάλαια σε ρούβλια, εφόσον αυτό δεν προκλήθηκε εξαιτίας των κυρώσεων.

Ξεχωριστά, η επικεφαλής της Elvira Nabiullina ανακοίνωσε ότι ο μηχανισμός περιορίζει επίσης την περίοδο μετατροπής των ευρώ και των δολαρίων σε ρούβλια σε δύο εργάσιμες ημέρες, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της ΕΕ ότι τα κεφάλαια σε ξένο νόμισμα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως δάνειο προς την κεντρική τράπεζα.

loading...