Αποκάλυψη: Ο Ερντογάν έστειλε βουλευτές του στις ΗΠΑ – Συνάντηση με μέλη της Γερουσίας & της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα F-16
Αντιπροσωπεία βουλευτών του Τουρκικού κυβερνώντος κόμματος βρίσκεται στις ΗΠΑ από την Τετάρτη. Σε συνάντηση με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, η αντιπροσωπεία προέβαλε επιχειρήματα της τουρκικής κυβέρνησης κυρίως για τους πυραύλους S-400, την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και τον εκσυγχρονισμό του γηρασμένου στόλου της Τουρκίας F-16. Ωστόσο, μια μελέτη του Nordic Monitor δείχνει ότι οι εκπρόσωποι υποστήριξαν σθεναρά μια συμφωνία S-400 το 2017 με τη Ρωσία που προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο συμμάχων στην οποία οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Άγκυρα το 2020.

Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας είναι ο Εφκάν Αλά, πρώην υπουργός Εσωτερικών που είναι τώρα υπεύθυνος για τις εξωτερικές επιχειρήσεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ο Ala, ο οποίος φέρεται να σιωπά για τα βασανιστήρια των φιλοΝΑΤΟϊκών αξιωματικών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, είναι πλέον υπεύθυνος για κομματικές οργανώσεις στο εξωτερικό, οι οποίες είναι επίσης γνωστές ως το μακρύ χέρι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Άλα πήγε στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο, συμμετέχοντας στις προσπάθειες να ανοίξει ένα γραφείο αντιπροσωπείας της ισλαμιστικής οργάνωσης AKP, της Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών (UID).

Ο Ahmet Berat Çonkar είναι το πιο αξιοσημείωτο από τα μέλη της αντιπροσωπείας. Ο Çonkar, συμπρόεδρος του Τουρκο-ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ, μιας υποομάδας της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Τουρκίας-Ρωσίας, είναι γνωστός για το έργο του για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Izvestiya το 2021, ο Çonkar αξιολόγησε την άποψη της Άγκυρας για τις κυρώσεις των ΗΠΑ και είπε: «Οι κυρώσεις δεν αποτελούν λόγο για την Τουρκία να εγκαταλείψει την αγορά μιας δεύτερης παρτίδας S-400. Η Άγκυρα έχει ενημερώσει έγκαιρα τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ για την πρόθεσή της να αγοράσει τους S-400 και δεν θα κάνουμε πίσω σε αυτή την απόφαση».

Ο Conkar, σε ένα tweet με ημερομηνία 14 Μαΐου 2019, ρώτησε: «Γιατί ενοχλεί κάποιον που η χώρα μας αγοράζει συστήματα S-400 για να ενισχύσει την αεράμυνα της;» και κοινοποίησε φωτογραφίες πυραύλων.

Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως ότι ένα υποκλαπόμενο έγγραφο πληροφοριών ισχυριζόταν ότι ο Çonkar είχε λάβει δωροδοκία 65 εκατομμυρίων δολαρίων από τις μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ. Ο Τσονκάρ επικοινώνησε κρυφά με έναν αξιωματικό των πληροφοριών του Κατάρ για να λάβει τα μετρητά μια εβδομάδα πριν προχωρήσει σε συμφωνία που επέτρεπε την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Κατάρ μέσω της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Η αποκάλυψη έγινε το 2019 κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του αντιναύαρχου Sinan Sürer, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το τμήμα εξωτερικών πληροφοριών του τουρκικού στρατού, επίσημα γνωστό ως Τμήμα Γενικού Επιτελείου για την Πρώτη Αξιολόγηση Ανάλυσης Πληροφοριών.

Ένας άλλος εκπρόσωπος, ο Çağatay Kılıç, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου, δήλωσε σε δημοσιογράφους τον Ιούνιο του 2021 ότι το θέμα των S-400 έκλεισε για την Τουρκία. Ο Kılıç είπε ότι οι ΗΠΑ δεν στάθηκαν στο πλευρό της Τουρκίας και ότι ως αποτέλεσμα η Τουρκία πήρε τη δική της απόφαση και συνέχισε τον δρόμο της, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν παραβίασε καμία διεθνή συμφωνία.

Επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον, DC, τον Ιούνιο του 2021, ο Kılıç επέκρινε σκληρά τον γερουσιαστή Bob Menendez, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, επειδή έδωσε προτεραιότητα στις οικογενειακές του σχέσεις σε βάρος των καταστροφικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Ο Kılıç ισχυρίστηκε ότι ο γερουσιαστής Menendez έκανε κινήσεις κατά της Τουρκίας με βάση λαϊκιστικά και οικογενειακά κίνητρα επειδή η σύζυγός του είναι Αρμένισσα και ότι δεν ήθελε να ακούσει την αλήθεια για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

«Γνωρίζουμε ότι η γυναίκα του είναι στην Αρμενική διασπορά. Δεν είναι σωστό να κάνουμε κινήσεις στην πολιτική με βάση λαϊκιστικά και οικογενειακά κίνητρα που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις με μια χώρα, ένα κοινοβούλιο και ένα έθνος», είχε πει ο Kılıç.

Ένας άλλος αναπληρωτής στην αντιπροσωπεία είναι ο συνταξιούχος διπλωμάτης Volkan Bozkır, ο οποίος ήταν πρόεδρος της 75ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA).

Ο Μποζκίρ, ο οποίος μοιράστηκε έναν αξιοσημείωτο αριθμό αναρτήσεων για τη Ρωσία στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε προηγουμένως στους Αμερικανούς ομολόγους του ότι η Τουρκία ήταν πιστή στη συμφωνία S-400 όταν επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον ως επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου το 2019.

Ο Μποζκίρ δήλωσε ότι η αγορά των S-400 σχετίζεται με την ασφάλεια της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η δήλωση του Ερντογάν ότι η συμφωνία τελείωσε και τελείωσε με και σε ισχύ πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας İsmet Yılmaz, ένα από τα μέλη της αντιπροσωπείας, δήλωσε επίσης ότι ήταν ευχαριστημένος με την παράδοση της πρώτης παρτίδας πυραύλων S-400 το 2019. «Ελπίζουμε ότι αυτό το νέο σύστημα, που θα συμβάλει στην άμυνά μας, θα να είναι επωφελής και να φέρει ειρήνη και ηρεμία στη χώρα μας».

Πριν από την αγορά των S-400, ο Yılmaz συνήψε συμφωνία με την Κίνα για την αγορά ενός συστήματος αεράμυνας όταν ήταν υπουργός, αλλά η συμφωνία ακυρώθηκε και μετά η Τουρκία στράφηκε στη Ρωσία.

Ο Osman Aşkın Bak, επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, σε ένα tweet μετά τη δοκιμή των πυραύλων S-400 στη Σινώπη στις 16 Οκτωβρίου 2020, μοιράστηκε μια εικόνα που κορόιδευε στελέχη της αντιπολίτευσης με ένα μήνυμα που έλεγε: «Το σύστημα αεράμυνας μας είναι έτοιμο».

Ένας άλλος εκπρόσωπος, ο Mehdi Eker, άσκησε σκληρή κριτική κατά της Αμερικής σε μια συνέντευξη που έδωσε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Akşam το 2018, όταν ήταν αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος που ήταν υπεύθυνο για τις εξωτερικές σχέσεις. Ισχυριζόμενος ότι οι πύραυλοι S-400 αγοράστηκαν επειδή οι ΗΠΑ δεν πούλησαν συστήματα αεράμυνας Patriot στην Τουρκία, ο Eker κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έδωσαν 4.000 φορτηγά γεμάτα με πυρομαχικά και όπλα στο παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) με το πρόσχημα της μάχης. το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS). Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να ενεργήσουν σαν σύμμαχοι αν θέλουν να δουν την Τουρκία στο πλευρό τους.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε μια άτυπη ειδοποίηση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για να ζητήσει έγκριση για μια προτεινόμενη πώληση πυραύλων και αναβαθμίσεων εξοπλισμού στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία, ανέφερε το Reuters την Τετάρτη.

Το πακέτο όπλων ήταν ένα υπάρχον αίτημα της Άγκυρας και περιλαμβάνει πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς AIM-120 αέρος-αέρος, καθώς και υλικού και λογισμικού για μαχητικά αεροσκάφη F-16, ανέφεραν πηγές.

Η κοινοποίηση προς το Κογκρέσο αποτελεί μέρος μιας άτυπης διαδικασίας που δίνει στους νομοθέτες την ευκαιρία να αμφισβητήσουν ή να ακυρώσουν τις πιθανές πωλήσεις όπλων αθόρυβα για να αποφύγουν την καταδίωξη των συμμάχων των ΗΠΑ δημόσια.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν απέφυγε να εκφράσει δημόσια οποιαδήποτε γνώμη για την προτεινόμενη πώληση των F-16, αλλά μια επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Μάρτιο προς μια ομάδα νομοθετών υποστήριξε υπέρ των «κατάλληλων αμυντικών εμπορικών δεσμών» με την Τουρκία, χωρίς να την υποστηρίξει ανοιχτά.

Οι ειδικοί λένε ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ έχουν βελτιωθεί.

Δείτε τα φωτογραφικά ντοκουμέντα:


Δεν υπάρχουν σχόλια :