Η EUROVISION ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΟΚΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΛΠΑΖΟΝΤΟΣ ΜΟΝΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Από τις 25 χώρες που θα συμμετάσχουν στον τελικό της Eurovision του 2022 οι 18 θα έχουν τραγούδι στα αγγλικά (οι 15 αποκλειστικά), ενώ εκ των 35 τραγουδιών στα προημιτελικά τα 29 ήταν στα αγγλικά (22 αποκλειστικά).

Το φαινόμενο της επιμονής στην αγγλική γλώσσα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον καθώς μόνο 1 από τα 6 τραγούδια των προημιτελικών που ήταν αποκλειστικά σε άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα δεν προκρίθηκε στα τελικά.

Η τάση εξαφάνισης των γλωσσών είναι διεθνής κι έχει οδηγήσει στην δημιουργία του όρου της γλωσσοκτονίας.

Εκτιμάται ότι ενώ πριν από 1000 χρόνια ο αριθμός των γλωσσών παγκοσμίως ήταν 9000 σήμερα επιβιώνουν 6500 και το ένα τρίτο εξ αυτών έχουν λιγότερους από 1.000 εναπομείναντες ομιλητές.

Με αυτό το ρυθμό το 2050 θα έχουν απομείνει περί τις 4500 γλώσσες, το 2100 μόνο 3000 και το 2200 μόλις 100.

Ο Τζόν ΜακΓουόρτερ, Αμερικανός γλωσσολόγος αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, είναι ακόμα πιο απότομος καθώς δηλώνει ότι μέχρι το 2115 πιθανόν να έχουν αντέξει λιγότερες από 600 γλώσσες.

Ο κυριότερος λόγος είναι η παγκοσμιοποίηση, επειδή τα παιδιά των μεταναστών μπορεί να χρησιμοποιούν τις γλώσσες των γονιών τους στο σπίτι, αλλά δεν θα τις μάθουν ποτέ ως μέρος της δημόσιας ζωής τους, και ως εκ τούτου θα αισθάνονται πιο άνετα με την επίσημη γλώσσα του τόπου στον οποίο μεγαλώνουν.

Καθώς ως επί το πλείστον, θα μιλούν αυτή τη γλώσσα στα δικά τους παιδιά αυτά δεν θα γνωρίζουν τις γλώσσες των παππούδων τους οι οποίες σύντομα θα πάψουν να ομιλούνται και να συνεπώς να υφίστανται.

Όπως λέει ‘στο βαθμό που υπάρχουν λιγότερες γλώσσες, σίγουρα θα υπάρχουν λιγότεροι πολιτισμοί καθώς μια γλώσσα δεν είναι απλώς μια συλλογή λέξεων και κανόνων. Είναι μέρος μιας κουλτούρας, που μαθαίνεται νωρίς και χρησιμοποιείται με τα παιδιά, το όχημα των πιο οικείων και ζεστών συναισθημάτων’.

loading...