Η EΤΗΣΙΑ AΠΑΤΗ ΤΗΣ KΛΙΜΑΤΙΚΗΣ KΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 2000

Γράφει ο  Paul Homewood
Μετάφραση: Απολλόδωρος

Ήρθε η ώρα να παίξουμε Whack-A-Mole! (ένα παιχνίδι δίχως τέλος)”Ένας πλανήτης που έχει κουραστεί από τις καταστροφές θα πληγεί

περισσότερο τα επόμενα χρόνια από ακόμη περισσότερες καταστροφές που συγκρούονται σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο, αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που εκδόθηκε τη Δευτέρα.

Αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, ο κόσμος από περίπου 400 καταστροφές ετησίως το 2015 θα περάσει σε μια επέλαση περίπου 560 καταστροφών ετησίως μέχρι το 2030, αναφέρει η επιστημονική έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών (United Nations Office for Disaster Risk Reduction). Συγκριτικά, από το 1970 έως το 2000, ο κόσμος υπέστη μόλις 90 έως 100 καταστροφές μεσαίας και μεγάλης κλίμακας ετησίως, αναφέρει η έκθεση.

Ο αριθμός των ακραίων κυμάτων καύσωνα το 2030 θα είναι τριπλάσιος σε σχέση με το 2001 και θα υπάρξουν 30% περισσότερες ξηρασίες, προβλέπει η έκθεση. Δεν είναι μόνο οι φυσικές καταστροφές που ενισχύονται από την κλιματική αλλαγή, είναι και οι COVID-19, οι οικονομικές καταρρεύσεις και οι ελλείψεις τροφίμων. Η κλιματική αλλαγή έχει τεράστιο αποτύπωμα στον αριθμό των καταστροφών”, δήλωσαν οι συντάκτες της έκθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ



loading...