Ούτε οι Ζουλού φαίνεται ότι δεν τα δέχονται!!

Στοίβες τα εμβόλια κατά της Covid-19 στην ΕΕ, προσπάθειες για… ξεφόρτωμα

Η υπερπροσφορά και το κόστος αποθήκευσης ωθούν τα κράτη μέλη να ζητήσουν τροποποίηση των εμπορικών συμφωνιών με τους προμηθευτές. Πόσο μακριά βρίσκονται από τον στόχο του εμβολιασμού του 70% των πολιτών.

Ένα χρόνο από την περίοδο που δίνονταν μάχη για να βρουν ποσότητες εμβολίων κατά της Covid-19, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ξεχειλίζουν από εμβόλια που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συναντήθηκαν την Τετάρτη για να συζητήσουν τροποποιήσεις στα συμβόλαια με παραγωγούς όπως η Pfizer Inc., καθώς αυξάνονται αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη αποθήκευσης για εμβόλια με μικρή διάρκεια ζωής, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ορισμένες χώρες επιδιώκουν να τροποποιήσουν τις συμφωνίες αγοράς. Η προσαρμογή των συμφωνιών θα μπορούσε να δώσει στα κράτη μέλη το δικαίωμα «να επανατοποθετήσουν, να αναστείλουν ή να ακυρώσουν εντελώς τις παραδόσεις εμβολίων με μικρή διάρκεια ζωής», έγραψαν οι πρωθυπουργοί της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας σε κοινή επιστολή προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula Von Der Leyen στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ρόλος της Επιτροπής

Η Επιτροπή ηγήθηκε της προμήθειας εμβολίων στην ΕΕ, οδηγώντας σε συμφωνίες που εξασφάλισαν δισεκατομμύρια εμβόλια στο απόγειο της πανδημίας. Ωστόσο, πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, προσπαθούν τώρα να μειώσουν το κόστος καθώς η ζήτηση για εμβόλια μειώνεται.

Η Ρουμανία, μια από τις λιγότερο εμβολιασμένες χώρες της ΕΕ, πούλησε δόσεις στη Γερμανία και την Ουγγαρία. Η Πολωνία τον περασμένο μήνα ενεργοποίησε μια ρήτρα «ανωτέρας βίας» αφού απέτυχε να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους προμηθευτές.

Η Επιτροπή δήλωσε στις 13 Μαΐου ότι κατέληξε σε συμφωνία με την BioNTech και την Pfizer για την προσαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης στα κράτη μέλη, χωρίς όμως να παράσχει αντίγραφο της συμφωνίας.

Η ΕΕ έχει περάσει σε μια νέα φάση στη μάχη κατά του ιού. Ενώ η ζήτηση μειώνεται, πολλά μέλη της ΕΕ παραμένουν μακριά από τον στόχο του ποσοστού εμβολιασμού 70%.

Η Covax, η παγκόσμια πρωτοβουλία εμβολίων που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει δηλώσει ότι έχει αρκετές δόσεις για τις χώρες ώστε να επιτύχουν τους στόχους εμβολιασμού τους, αλλά οι παραδόσεις επιβραδύνονται.

Η εταιρεία δεδομένων Airfinity Ltd. μείωσε πρόσφατα την εκτίμηση των παγκόσμιων εσόδων από τα εμβόλια για το 2022 σε περίπου 64 δισεκατομμύρια δολάρια από 81 δισεκατομμύρια δολάρια.

loading...