Τουρκικό ΥΠΕΞ για την Επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων: «Ασχοληθείτε με τα εγκλήματά σας σε Ανατολία και Τριπολιτσά»


 Η Άγκυρα διαμέσου του τουρκικού ΥΠΕΞ προχώρησε σε μία θρασύτατη και προκλητικότατη δήλωση με αφορμή την Επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων την οποία χαρακτηρίζει «τεχνητό αφήγημα» και ζητάει από την Ελλάδα να αχοληθεί με τα «ελληνικά εγκλήματα στην Τριπολιτσά το 1821 και στην Ανατολία το 1919-1922.


Εν ολίγοις ακολουθεί την γραμμή του προέδρου της «Εθνικής Δημιουργίας» Θάνου Τζήμερου, οποίος είχε δηλώσει:

«Η εθνική αυτογνωσία ξεκινάει από την αναγνώριση των σφαλμάτων και των αγριοτήτων τα οποία κάθε έθνος αυτής της γης έχει διαπράξει. Στηλιτεύουμε τις κτηνωδίες των Τούρκων, αλλά αρνούμαστε να μάθουμε, διαβάζοντας τις εξιστορήσεις αυτοπτών μαρτύρων, Ελλήνων και φιλελλήνων, για το τι συνέβη στην Επανάσταση, για παράδειγμα, κατά την πολιορκία και την άλωση της Τριπολιτσάς».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:


«Σχετικά με ορισμένες εκδηλώσεις και δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα στις 19 Μαΐου 2022.


Απορρίπτουμε παντελώς τις παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου των αβάσιμων ισχυρισμών του «Πόντου» και αποσκοπούσαν στην πλήρη διαστρέβλωση της ιστορίας.


Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για παράλογη διαστρέβλωση της ιστορίας. Καταδικάζουμε επίσης τις προσπάθειες των αντιτουρκικών λόμπι να εξαπατήσουν το κοινό φέρνοντας αυτές τις στρεβλωμένες αξιώσεις στην ημερήσια διάταξη τρίτων χωρών.


Είναι σαφές ότι αυτές οι προσπάθειες εκείνων που προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία και να παραπλανήσουν τις νεότερες γενιές δεν θα υπηρετήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.


Αντί να βασίζεται σε τεχνητές ιστορικές αφηγήσεις που δεν συμβιβάζονται με την πραγματικότητα, θα ήταν πιο λογική επιλογή για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που καθορίστηκαν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, όπως περιλαμβάνονται στην έκθεση της Επιτροπής Ερευνών των Συμμαχικών Δυνάμεων,  η εισβολή και η απόπειρα εισβολής στην Ανατολία. 


Ομοίως, θα ήταν ωφέλιμο για όσους ισχυρίζονται αυτούς τους ισχυρισμούς να θυμούνται τα βάναυσα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, ιδιαίτερα των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τριπολιτσάς το 1821.


Καλούμε την Ελλάδα να εργαστεί μαζί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ένα ευημερούν μέλλον που βασίζεται στη συνεργασία αντί να διαστρεβλώνει τα γεγονότα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :