Πώς το «πράσινο» λόμπι και η Νέα Τάξη οδηγούν τον κόσμο στην πείνα…

Τα ορυκτά καύσιμα, τα λιπάσματα και το κόλπο της «ενεργειακής μετάβασης»
Το λόμπι των αρχών του ESG και τη περιβαλλοντική μετάβαση – Πώς… στραγγάλισαν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων…

Πότε μια κρίση δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη, Συμφωνούν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και η Κίνα;».
Τα ανωτέρω λόγια που ειπώθηκαν από τη Samantha Power, εκπρόσωπο της της USAID σε μια συνέντευξη στο ABC την 1η Μαΐου δεν ήταν απροσδόκητα για κάποιους.
Ο G. Power, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών επί Obama, ανέφερε ελλείψεις λιπασμάτων ύστερα από εβδομάδες σχετικών αναφορών από την κυβέρνηση Biden
Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki αναφέρθηκε επανειλημμένα στις προκλήσεις για τις προκλήσεις όσον αφορά την προμήθεια λιπασμάτων σε πρόσφατες ενημερώσεις τύπου.

Το ίδιο έκανε και ο ίδιος ο πρόεδρος Joe Biden σε κοινή δήλωση με την πρόεδρο της ΕΕ Ursula von der Leyen.

O πόλεμος στην Ουκρανία

«Ανησυχούμε βαθιά για το πώς ο πόλεμος του Putin στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και αγροτικών προϊόντων και την απειλή που συνιστά για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Αναγνωρίζουμε ότι πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν βασιστεί σε εισαγόμενα βασικά τρόφιμα και εισροές λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσία, με την επιθετικότητα του Putin να διακόπτει αυτό το εμπόριο», δήλωσαν οι ηγέτες.

Αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων

Σε μια έκθεση του Απριλίου 2022 με τίτλο «Η σύγκρουση της Ουκρανίας και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και στην επισιτιστική ανασφάλεια», η Υπηρεσία Εξωτερικής Γεωργίας του USDA αναγνώρισε ότι «για τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο, οι υψηλές τιμές λιπασμάτων και καυσίμων αποτελούν μείζονα ανησυχία».
Ενώ η πολιτική ρητορική έχει επικεντρωθεί συχνά στη Ρωσία, η αύξηση των τιμών των λιπασμάτων δεν ξεκίνησε με την εισβολή της στην Ουκρανία.
Μια ανάλυση από το Peterson Institute of International Economics δείχνει ότι οι τιμές των λιπασμάτων έχουν ανέβει ραγδαία από τα μέσα του 2021, εκτοξευόμενες πρώτα στα τέλη του 2021 και ξανά κατά την περίοδο της εισβολής.

Όχι μονοσήμαντες αναλύσεις

Παρατηρητές του κλάδου έχουν επισημάνει ότι οι τιμές των εμπορευμάτων δεν επηρεάζονται αποκλειστικά από… τον Vladimir Putin.
Ο Max Gagliardi, αναλυτής της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού επισήμανε στους The Epoch Times ότι ο πόλεμος και οι κυρώσεις συνέβαλαν στην ανοδική άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται στη διαδικασία Haber-Bosch, με βάση την οποία παράγονται η αμμωνία στα αζωτούχα λιπάσματα.
Αυτά τα λιπάσματα τρέφουν στην πραγματικότητα τον μισό πλανήτη.

Η κατάρα των ESG και η Αριστερά

Ο Gagliardi πιστεύει ότι η εικόνα είναι πιο περίπλοκη στο εσωτερικό, όπου οι αρχές περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης ( με το όνομα ESG) έχει γίνει ένα αμφιλεγόμενο εργαλείο, που χρησιμοποιείται συχνά από ομάδες μετόχων προκειμένου να εξαναγκάσει σε αποεπένδυση από ορυκτά καύσιμα ή άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες που δεν ευνοούνται από την Αριστερά.
«Πρόκειτα για ενα μείγμα ζήτησης ρεκόρ στην εγχώρια αγορά και από εξαγωγές LNG [υγροποιημένου φυσικού αερίου] σε συνδυασμό με λιγότερη από την αναμενόμενη προσφορά, εν μέρει λόγω του στραγγαλισμού των κεφαλαίων για τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων – προήλθε από τις πιέσεις των αρχών ESG/πράσινων κινήσεων στους παρόχους κεφαλαίων, συν πίεση από τη Wall Street για να στρέψει μικρότερα κεφάλαια στα ορυκτά καύσιμα και να επιστρέψει αξία στους μετόχους», επισήμανε.

Η… ευκαιρία της πράσινης μετάβασης

Στην περίπτωση του αυξανόμενου κόστους για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, ορισμένοι πολιτικοί και πράσινοι ακτιβιστές υποστήριξαν ότι αυτές οι ταχέως αυξανόμενες τιμές σηματοδοτούν μια ευκαιρία να επιταχυνθεί η μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες στην αιολική, την ηλιακή ενέργεια για την ηλεκτροδότηση.
«Οι Big Oil (μεγάλες πετρελαϊκές) ανεβάζουν τις τιμές της βενζίνης στην Αμερική.
Αυτοί οι ψεύτες δεν κάνουν τίποτα για να κάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ενεργειακά ανεξάρτητες ή να σταθεροποιήσουν τις τιμές του φυσικού αερίου.
Είναι καιρός να χωρίσουμε με τις… Big Oil και να πυροδοτήσουμε μια επανάσταση καθαρής ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής Ed Markey στο Twitter τον Μάρτιο.
«Λέω ότι εκμεταλλευόμαστε αυτή την ευκαιρία για να διπλασιάσουμε τις επενδύσεις μας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να απογαλακτιστούμε από τα ορυκτά καύσιμα που καταστρέφουν τον πλανήτη […]
Δεναφήνουμε ποτέ μια κρίση να πάει χαμένη», δήλωσε η πρώην εκπρόσωπος του Joe Biden και πολιτικός σχολιαστής Lindy Li στο Twitterσε ανάρτηση σχετικά με την έξοδο της ExxonMobil από τη Ρωσία.

To κόλπο με την αύξηση της τιμής

Εν τω μεταξύ, η Mandy Gunasekara, περιβαλλοντική δικηγόρος που υπηρέτησε ως επιτελάρχης της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος υπό τον Πρόεδρο Trump, υπογράμμισε σε συνέντευξή της στους The Epoch Times: «Ήταν πάντα μέρος του σχεδίου τους να αυξήσουν την τιμή των παραδοσιακών πηγών ενέργειας. οπότε η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσαν πραγματικά να τους ανταγωνιστούν».
Περιγράφοντας πώς οι ελλείψεις λιπασμάτων θα μπορούσαν πραγματικά να βοηθήσουν στην προώθηση μιας συγκεκριμένης ατζέντας, ο Power έμοιαζε να είναι υποψιαμένος
«Λιγότερο λίπασμα εξάγεται από τη Ρωσία.
Ως αποτέλεσμα, συνεργαζόμαστε με χώρες για να σκεφτούμε φυσικές λύσεις, όπως η κοπριά κ.ά
Και αυτό μπορεί να επισπεύσει μεταβάσεις που θα ήταν προς το συμφέρον των αγροτών να πραγματοποιήσουν ούτως ή άλλως
Επομένως, μην αφήνετε ποτέ μια κρίση να πάει χαμένη», επισήμανε…

Οι «πράσινοι» ακtιβιστές

Η γλώσσα του Power που ορίζει την κρίση ως ευκαιρία παραλληλίζεται ευκολα με παρόμοιες δηλώσεις περιβαλλοντικών ομάδων.
Σε επιστολή στην πρόεδρο της ΕΕ Ursula von der Leyen και σε άλλους γραφειοκράτες της ΕΕ, μια ομάδα ευρωπαϊκών και διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων προέτρεψε την ένωση να παραμείνει σταθερή στην πορεία της περιβαλλοντικής πολιτικής.
Καταγράφοντας τις εξελίξεις μετά την κρίση στην την Ουκρανία σημείωσαν είναι «ακόμη μια υπενθύμιση του πόσο σημαντικό είναι να εφαρμοστεί η Πράσινη Συμφωνία και οι Στρατηγικές της για το Farm to Fork και τη βιοποικιλότητα», επισημαίνεται στην επιστολή.
Η στρατηγική Farm to Fork ισχυρίζεται με βεβαιότητα ότι οι ενέργειές της για τον περιορισμό της υπερβολικής χρήσης χημικών λιπασμάτων «θα μειώσουν τη χρήση [λιπασμάτων] κατά τουλάχιστον 20 τοις εκατό έως το 2030».
«Το όργωμα περισσότερων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, όπως προτείνεται επί του παρόντος, για την καλλιέργεια βιοκαυσίμων και εντατική κτηνοτροφία με τη χρήση ακόμη περισσότερων συνθετικών φυτοφαρμάκων και [λιπασμάτων] θα ήταν παράλογο και θα αύξανε επικίνδυνα τις καταρρεύσεις των οικοσυστημάτων, την πιο σοβαρή απειλή για την κοινωνική-οικολογική σταθερότητα και επισιτιστική ασφάλεια», υποστηρίζει η επιστολή των ακτιβιστών.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις επιταχύνοντας την εφαρμογή των στρατηγικών της για τη μείωση της χρήσης συνθετικών φυτοφαρμάκων και [λιπασμάτων], για τη διατήρηση του φυσικού της περιβάλλοντος και την προστασ’ια της υγείας των πολιτών της».

Η «γραμμή» από το WEF

Πολυάριθμες εκθέσεις από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), γνωστό για τον ρόλο του στην ενορχήστρωση της παγκόσμιας αντίδρασης στον COVID-19, έχουν διατυπώσει παρόμοια επιχειρήματα.
Η Λευκή Βίβλος του 2020 από το WEF και την εταιρεία συμβούλων McKinsey and Company προειδοποιεί για εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και τις πιθανές εκπομπές τους από λιπάσματα, υποστηρίζοντας τον τερματισμό των επιδοτήσεων λιπασμάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες και επαινώντας την Κίνα για τις προσπάθειές της να μειώσει τη χρήση λιπασμάτων.
Η Λευκή βίβλος του WEF του 2018, που συντάχθηκε από κοινού με την εταιρεία συμβούλων Accenture, υποστηρίζει ότι «μια προσέγγιση του 21ου αιώνα στη βιολογική γεωργία» θα πρέπει να προσπαθήσει να κλείσει το χάσμα στις αποδόσεις μεταξύ της βιολογικής και της συμβατικής γεωργίας.

Βιο-καινοτομία

Το όραμα του WEF για τη γεωργία του 21ου αιώνα εστιάζεται περισσότερο σε μια άλλη έκθεση του 2018 με τίτλο, «Βιο-καινοτομία στο σύστημα τροφίμων».
Υποστηρίζει τη βιομηχανική νέων μικροβίων για την πιο αποτελεσματική δέσμευση του αζώτου στα φυτά.
«Αυτό προσφέρει την προοπτική μείωσης και βέλτιστης εφαρμογής του αζωτούχου λιπάσματος», αναφέρει η έκθεση του WEF.
Η έκθεση του UK Absolute Zero, που εκπονήθηκε από ακαδημαϊκούς κορυφαίων βρετανικών πανεπιστημίων, προχωρά ακόμη περισσότερο από ορισμένες άλλες αναφορές στην αντίθεσή της στα λιπάσματα με βάση το άζωτο και τη συμβατική γεωργία γενικότερα.
Προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής βοείου κρέατος, με «πολύ μειωμένη χρήση λιπασμάτων», προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
«Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για μείωση της χρήσης ενέργειας μειώνοντας τη ζήτηση για [λιπάσματα]», αναφέρει η έκθεση.
Προβλέπει επίσης περικοπές στην ενέργεια στον τομέα των τροφίμων κατά 60% πριν από το 2050.

Οι συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή

Αυτή η φανταστική ενεργειακή λιτότητα, με τις πολλές απρόβλεπτες συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή, προφανώς δεν θα διαρκέσει για πάντα.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι μετά το 2050, η ενέργεια για λιπάσματα και άλλες πτυχές της παραγωγής τροφίμων θα «[αυξηθεί] με ηλεκτρική ενέργεια μηδενικών εκπομπών».
«Μια επισιτιστική κρίση/πείνα προάγει τον μακροπρόθεσμο στόχο του πιο συγκεντρωτικού ελέγχου της ενέργειας, των τροφίμων, των μεταφορών κ.λπ., όπως προωθήθηκε από το την ελίτ του WEF στο Νταβός.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να επεκτείνουν τις εξουσίες τους προκειμένου να «διαχειρίζονται» κρίσεις, και αυτό είναι που αγαπούν οι προοδευτικοί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», δήλωσε στους The Epoch Times ο Marc Morano, ιδιοκτήτης του ιστότοπου Climate Depot

www.bankingnews.gr

loading...