Και ΞΑΦΝΙΚΑ νέα εστία “ανάφλεξης” στα Βαλκάνια! Συγκαλείται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στη Σερβία

 Δυσάρεστες ήταν οι εξελίξεις για τη Σερβία στη χθεσινή συνάντηση κορυφής των ηγετών των έξι κρατών των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, μετά και την απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να καταθέσει αίτηση ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Aσχημα νέα για τη Σερβία έφτασαν από τις Βρυξέλλες», αναφέρουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Εξωτερικών των Προσωρινών Θεσμών της Πρίστινα, Ντόνικα Γκερβάλα Σβάρτζ, θα υποβάλει σήμερα Πέμπτη αίτημα για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ετσι, η Πρίστινα καταπάτησε τελικά, μετά τις Βρυξέλλες, τη συμφωνία της Ουάσιγκτον.

«Αυτοί (το Κοσσυφοπέδιο) λένε ότι είναι ανεξάρτητο κράτος και θα συνεχίσουν με αυτές τις πρωτοβουλίες», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από εδώ και στο εξής μόνο όσα κράτη από τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούν να συμμετέχουν σε συναντήσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας, τονίζουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Σύμφωνα με τη σερβική Blic, ο πρόεδρος της Σερβίας αναμένεται να προγραμματίσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας μέσα στις επόμενες 36 ώρες.

«Για εμάς, η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη και αύριο θα είναι ακόμα πιο δύσκολη γιατί η Γκερβάλα (υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου) επιβεβαίωσε απόψε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα υποβάλει αίτημα για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης» τόνισε ο Βούτσιτς.

«Αυτό μας προκαλεί επιπλέον αναταράξεις γιατί πιστεύουμε ότι χρησιμοποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία εναντίον της Σερβίας και θέλουν να πάρουν πολύ περισσότερα από όσα ζητούσαν πριν, λέγοντας ότι είμαστε στο πλευρό της Ρωσίας ενώ αυτοί μάχονται κατά του ρωσικού φασισμού» πρόσθεσε ο σέρβος πρόεδρος, ενημερώνοντας ότι «Θα προγραμματίσουμε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τις επόμενες 36 ώρες και θα αρχίσουμε να αντιδρούμε πολιτικά. Δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο φαντάζονταν».

«Η κατάσταση δεν είναι απλή»

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «κανείς δεν θα μπορέσει να εξαναγκάσει τη Σερβία μέσω εκβιασμών και πιέσεων» και σημείωσε πως «υπάρχουν πολλές αμφιβολίες και ερωτήματα, καθώς και ότι αναμένεται μεγάλη σύνοδος κορυφής που θα διοργανώσουν οι Γάλλοι στις 23 Ιουνίου».

«Θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Σε ό,τι μας αφορά, η κατάσταση δεν είναι απλή, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη φύση μας. Πρέπει να πάρουμε λογικές αποφάσεις. Ολα στον κόσμο έχουν γίνει απόλυτη υστερία και δεν είναι καλό να ξεχωρίζεις. Η χώρα μας δεν είναι μεγάλη, αλλά ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να φέρουμε το πλοίο μας σε ήρεμα νερά» είπε ο Βούτσιτς.

Και συμπλήρωσε ότι «Θα αγωνιστούμε στη διεθνή σκηνή για περαιτέρω απόσυρση της αναγνώρισης (του Κοσσυφοπεδίου) και για την τήρηση σοβαρής και υπεύθυνης στάσης από τη Σερβία».

Το άτυπο δείπνο στις Βρυξέλλες

«Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η πιο σημαντική εξωτερική μας πολιτική», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, πριν το άτυπο δείπνο στις Βρυξέλλες με τους ηγέτες των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, μεταδίδει η αλβανική ιστοσελίδα shqiptarja.com.

Συμμετείχαν ο επικεφαλής της Βοσνιακής Προεδρίας Μίλοραντ Ντόντικ, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι και η υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Ντόνικα Γκερβάλα.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν μέρος της γεωγραφίας μας και θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί τις ανατρεπτικές ενέργειες της Ρωσίας στην περιοχή μέσω παραπληροφόρησης και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο Μπορέλ πριν το δείπνο.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια συμμορφώνονται πλήρως με την απάντηση της ΕΕ στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από την πρώτη μέρα, και προτρέπω και άλλους να κάνουν το ίδιο. Οι περισσότεροι το έχουν κάνει και καλώ και τους άλλους να το κάνουν», είπε.

Εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παραβίασης της κυριαρχίας, αλλά και της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

«Θα πρέπει να είμαι πολύ ειλικρινής ως προς αυτό με τον κ. Ντόντικ απόψε», είπε ο Μπορέλ.

Ανέφερε επίσης ότι σήμερα ο κόσμος βρίσκεται σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων:

«Τον Σεπτέμβριο κανείς δεν περίμενε ότι θα βρισκόμασταν με έναν επιτιθέμενο και θα βλέπαμε αυτόν τον καταστροφικό αντίκτυπο της παράλογης αιματοχυσίας. Οι Ευρωπαίοι δεν θυμόντουσαν τον πόλεμο και τώρα βλέπουμε τον πόλεμο στα σύνορά μας».

loading...