ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΚΛΑΜΑ, ΠΑΡΤΕ ΜΑΝΤΗΛΙΑ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΙΨΗΦΙΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ !!!

Νέοι τιμοκατάλογοι με διψήφιες ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ

Πριν από λίγες ημέρες, ο γενικός διευθυντής της NielsenIQ Βάιος Δημοράγκας, μιλώντας στο 12ο Food Retail CEO Forum, είπε πως το πρώτο τρίμηνο του έτους οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ ανήλθαν στα 2,2 δισ. ευρώ. Καθόλου άσχημα δηλαδή, αφού το ταμείο του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς ήταν 14% υψηλότερο από τις πωλήσεις που είχαν πετύχει τα σούπερ μάρκετ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Χρονιά που δεν υπήρχε η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και πρωτίστως το ανατιμητικό κύμα λόγω των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων.

Καταναλώσαμε ή φάγαμε περισσότερο το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019; Η απάντηση είναι όχι και αυτό αποτυπώνεται στους όγκους πωλήσεων που βαίνουν μειούμενοι, λένε στο Euro2day.gr στελέχη από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ και των προμηθευτών. Η ανάπτυξη των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ κατά 300 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο προήλθε από τις αυξήσεις των τιμών, σημειώνουν οι ίδιοι.

Ανατιμητικό κύμα το οποίο δεν έχει σταματήσει από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα με την ενέργεια, και δεν φαίνεται να ανακόπτεται άμεσα. Αντιθέτως, στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι το ανατιμητικό ράλι δεν πρόκειται να σταματήσει, αν δεν αλλάξει η κατάσταση. Οι νέοι τιμοκατάλογοι, που συνεχίζουν να στέλνουν οι προμηθευτές στα σούπερ μάρκετ, περιλαμβάνουν διψήφια ποσοστά ανατιμήσεων ως απόρροια και του ράλι των διεθνών τιμών βασικών πρώτων υλών.

Το φοινικέλαιο, βασικό συστατικό για συσκευασμένα προϊόντα έχει καταγράψει, μόνο τον τελευταίο μήνα, άνοδο 19,80%, ο φυσικός χυμός πορτοκάλι, τον τελευταίο μήνα, στις διεθνείς αγορές, έχει ανέβει κατά 15,67%, το γάλα 26,63%, το βαμβάκι 11,16%, το ρύζι 4,17%, το καλαμπόκι 5,43%.

Την ίδια στιγμή, διεθνείς πολυεθνικοί κολοσσοί δίνουν την τάση. Η P&G ανακοίνωσε προ ημερών στους αναλυτές ότι θα πραγματοποιήσει πρόσθετες αυξήσεις τιμών σε κατηγορίες όπως η γυναικεία φροντίδα και η φροντίδα για το σπίτι. Οι μεγάλες αυξήσεις τιμών επέτρεψαν και στη Unilever να εμφανίσει ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι όγκοι μειώθηκαν. Η πολυεθνική θα συνεχίσει να μετακυλίει το αυξανόμενο κόστος για το υπόλοιπο του έτους όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών.

Στο μεταξύ, με βάση τη μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, οι προοπτικές βαίνουν επιδεινούμενες. Έτσι, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 105 μονάδες, σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι τον Μάρτιο (112,1 μονάδες) και στο χαμηλότερο επίπεδο των 12 τελευταίων μηνών. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώθηκαν έντονα στις Υπηρεσίες, στις Κατασκευές και στη Βιομηχανία και στο Λιανικό Εμπόριο.

Οι επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης αποτυπώνονται στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς μετά την έντονη πτώση του Μαρτίου, από το χαμηλό επίπεδο που βρισκόταν, υποχώρησε περαιτέρω τον Απρίλιο. Ως αποτέλεσμα, βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2017.

Μάλιστα, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν στην πρώτη θέση στην κατάταξη ως προς τους περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην ΕΕ, με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους. Ακολουθούν οι καταναλωτές σε Κύπρο και Πορτογαλία, με επίπεδο δείκτη -32,9 και -32,2 μονάδες αντίστοιχα, ενώ στην τέταρτη και πέμπτη θέση βρίσκονται οι καταναλωτές της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας, με -29,0 και -27,8 μονάδες.

Στις χαμηλότερες θέσεις αυτής της κατάταξης βρίσκονται η Μάλτα (+2,7) και η Λιθουανία (-8,7), με τη θετική τιμή του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην πρώτη περίπτωση να συνεπάγεται μικρή αισιοδοξία από τους καταναλωτές της χώρας. Ευρύτερα, ανοδική τάση, αλλά ήπια, εμφάνισαν τον Μάρτιο 15 χώρες. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -21,9 μονάδες στην ΕΕ και στις -22,0 μονάδες στην Ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ
https://www.euro2day.gr/

loading...