Άντε και από Σεπτέμβριο με τριπλή!!

Ανατροπή με τη διπλή μάσκα προστασίας για τον κορονοϊό: Τι έδειξε νέα έρευνα

Η διπλή μάσκα όχι μόνο δεν λειτουργεί ,αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης και εξάπλωσης του κορονοϊού διαπιστώνει νέα μελέτη, παρά το γεγονός ότι οι επικεφαλής υγείας εξακολουθούν να τη συνιστούν.

Μπορεί επίσης να «οδηγήσει σε αναπνευστικές δυσκολίες» εάν φορεθούν δύο σφιχτές μάσκες. Από τις αρχές του 2021, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ συμβουλεύουν τους Αμερικανούς να φορέσουν δύο μάσκες, αν δεν μπορούν να έχουν ιατρική μάσκα ποιότητας ,υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η προστασία.

Αλλά τώρα οι ερευνητές λένε ότι η χρήση δύο μασκών μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει το αντίθετο, δημιουργώντας «μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας» που αναγκάζει τους ανθρώπους να αναλάβουν περιττό ρίσκο. Κι αυτό μεταξύ άλλων γιατί αν φοράνε διπλή μάσκα είναι λιγότερο πιθανό να τηρήσουν κοινωνικές απόστασεις ή να λάβουν άλλες προφυλάξεις.

Οταν κανείς φοράει δύο υφασμάτινες μάσκες μπορεί επίσης να πιέσει περισσότερο αέρα στα κενά μεταξύ του προσώπου, αυξάνοντας την ποσότητα του ιού που εισπνέεται στον αέρα, ανακάλυψαν. Η μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε μοντέλα προσομοίωσης υπολογιστή, εξέτασε υφασμάτινες μάσκες, επομένως τα ευρήματα δεν ισχύουν απαραίτητα για χειρουργικές μάσκες ή N95 που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν στους πολίτες να φοράνε μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική μάσκα για να πετύχουν «καλύτερη εφαρμογή και επιπλέον προστασία».

Ειδικοί από το State University της Φλόριντα και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έκαναν προσομοιώσεις 3D σε υπολογιστή με βάση 100 άνδρες και 100 γυναίκες. Προσομοίωσαν ένα πίδακα βήχα από το στόμα των μοντέλων, το οποίο φορούσε μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από τη μύτη και το στόμα και ελαστικούς κρίκους τυλιγμένους γύρω από τα αυτιά.

Η ομάδα υπολόγισε την αποτελεσματικότητα του φιλτραρίσματος, η οποία μετρά πόσα σταγονίδια γεμάτα ιούς συλλαμβάνονται ή μπλοκάρονται από τη μάσκα. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Physics of Fluids, δείχνουν ότι η χρήση δύο καλυμμάτων προσώπου παρέχει «αμελητέα, ίσως και καθόλου, αύξηση της προστασίας».

Οι δύο μάσκες «ενδέχεται να μην βελτιώσουν σημαντικά» την προστασία από την εκπνοή των σωματιδίων του ιού. Ωστόσο, είπαν ότι ενώ θα μπορούσε «θεωρητικά» να μειώσει την ποσότητα του ιού που θα μπορούσε να περάσει από τη μάσκα, αν φορεθούν δύο καλύμματα προσώπου που εφαρμόζουν καλά, «θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αναπνευστικές δυσκολίες».

Η διπλή μάσκα έχει γίνει «ολοένα και πιο δημοφιλής» για τους Αμερικανούς που δεν έχουν πρόσβαση στις πιο αποτελεσματικές μάσκες N95 και KN95, είπαν οι ερευνητές, γεγονός που καθιστά τα ευρήματα σημαντικά. Είπαν ότι μια υφασμάτινη μάσκα είναι καλύτερη από δύο, αλλά ο καλύτερος τύπος μάσκας είναι αυτός που εφαρμόζει σφιχτά όπως μια N95 ή KN95.

Οι επικεφαλής υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι δεν υπάρχουν «επαρκή στοιχεία» που να δείχνουν την επάρκεια της διπλής κάλυψης. Ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνει ένα μολυσμένο άτομο όταν αναπνέει, μιλάει, βήχει ή φτερνίζεται.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, όταν φοριούνται σωστά, οι μάσκες μπορούν να μειώσουν την εξάπλωση αυτών των σωματιδίων – αλλά κατά πόσο εξακολουθεί να αμφισβητείται.

loading...