Όλα τα ρεκόρ σπάει η μετανάστευση από την κεντρική Αμερική στις ΗΠΑ! Τους…καλωσορίζει όλους ο Μπάιντεν

 Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ξεκινά περιοδεία στις χώρες της κεντρικής Αμερικής και στην Κούβα,

τα κράτη από τα οποία αναχωρούν οι περισσότεροι μετανάστες που διέρχονται από τη μεξικανική επικράτεια καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ, ο αριθμός των οποίων, που ήδη σπάει ρεκόρ, ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερη μετά την 23η Μαΐου.

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ θα επισκεφθεί τις τρεις χώρες από όπου αναχωρούν συχνά τα λεγόμενα καραβάνια μεταναστών –τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα–, καθώς και το Μπελίζ και την Κούβα.

Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες του Απριλίου, οι αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν 7.800 μετανάστες χωρίς χαρτιά κατά μήκος των συνόρων 3.200 χιλιομέτρων με το Μεξικό, αριθμό πενταπλάσιο από τον μέσο όρο της περιόδου 2014-2019.

Η ήδη μεγάλη ροή ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω από την 23η Μαΐου, όταν η Ουάσινγκτον αναμένεται να προχωρήσει στην άρση του περιορισμού της μετανάστευσης για λόγους δημόσιας υγείας, δυνάμει του λεγόμενου «Title 42» (αναφέρεται σε νόμο του 1944 με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης λοιμωδών νόσων).

Το μέτρο αυτό, που ενεργοποιήθηκε επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ τον Μάρτιο του 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού, επέτρεψε στις αμερικανικές αρχές να απελάσουν κάπου 1,8 εκατ. παράτυπους μετανάστες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν αμερικανικά κέντρα μελετών, όπως το Pew Research Center.

Η αμερικανική δικαιοσύνη αναμένεται να εξετάσει την προσφυγή αρκετών πολιτειών που κυβερνούν Ρεπουμπλικάνοι εναντίον της άρσης του μέτρου ως τη 13η Μαΐου.

Πριν από την περιοδεία του, ο μεξικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την ενίσχυση των ελέγχων κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας του με τη Γουατεμάλα, «για να προστατευθούν, όσο κι αν αυτό ακούγεται αντιφατικό ή παράδοξο, οι μετανάστες».

Προτού συναντηθεί με τους κεντροαμερικανούς ομολόγους του, ο μεξικανός πρόεδρος είχε συνάντηση την Παρασκευή με τον Τζο Μπάιντεν αφιερωμένη στα ζητήματα που άπτονται της μετανάστευσης.

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ παροτρύνει τις ΗΠΑ να κάνουν μεγάλες επενδύσεις για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή της κεντρικής Αμερικής, ιδίως για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Το ίδιο το Μεξικό εξάγει στα κράτη του λεγόμενου βορείου τριγώνου, την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Σαλβαδόρ, το πρόγραμμα αναδάσωσης «Sembrando Vida» («Σπέρνοντας τη ζωή»).

Σύμφωνα με την κυβέρνησή του, χάρη σε αυτό το πρόγραμμα με μεξικανική χρηματοδότηση περίπου 20.000 κάτοικοι των κρατών της κεντρικής Αμερικής θα εξασφαλίσουν κάπου 250 δολάρια τον μήνα.

«Θα ενημερώσουμε για την πολιτική μας όσον αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη, τη συνεργασία», δήλωσε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ, που με αυτή την περιοδεία αποδύεται στην πρώτη του μεγάλη διπλωματική πρωτοβουλία τα τρία και πλέον χρόνια της θητείας του.

Ο μεξικανός πρόεδρος θέλει επίσης το πρόγραμμα Sembrando Vida να επεκταθεί στην Κούβα, καθώς η νήσος βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων τριών δεκαετιών, ιδίως λόγω του πλήγματος που υπέστη ο τουριστικός τομέας εξαιτίας της πανδημίας.

loading...