Ούτε βήμα πίσω η Ουγγαρία για το εμπάργκο στο πετρέλαιο – «Απαράδεκτη η πρόταση της ΕΕ – Θα μπορούσε να καταστρέψει την ουγγρική οικονομία»

 Η πρόταση της Ε.Ε. για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να καταστρέψει την ουγγρική οικονομία και δεν προσφέρει λύση στα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργήσει για τη χώρα μας, διεμήνυσε σήμερα ο Ούγγρος ΥΠΕΞ.

Όπως είπε, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στο Facebook, στις συνομιλίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, η Κομισιόν δεν έχει προσφέρει λύση, επομένως ο μόνος τρόπος να υπάρξει συμφωνία «είναι το εμπάργκο να εφαρμοστεί σε όλες τις μεταφορές μέσω πλοίων και οι ποσότητες ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών να εξαιρεθούν εντελώς».

Όπως φαίνεται, η επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προχθές στη Βουδαπέστη δεν ήταν αρκετή για την άρση των ουγγρικών ενστάσεων στο πακέτο με την υφιστάμενη μορφή του. Χθες το πρωί αναμενόταν να διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Κομισιόν και των αρχηγών κυβερνήσεων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που διαφωνούν με το πακέτο ως έχει. Η τηλεδιάσκεψη αναβλήθηκε για να γίνει η αναγκαία τεχνική επεξεργασία, όπως ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ.

Η περίοδος προσαρμογής για την Ουγγαρία έχει αυξηθεί από ένα σε δύο χρόνια (έως το τέλος του 2024) στη συμβιβαστική πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι. Ωστόσο, ο κ. Ορμπαν έχει μιλήσει για πέντε χρόνια, ενώ ο ουγγρικός Τύπος χθες έβριθε αναφορών στην ανάγκη κοινοτικών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση της αλλαγής της τεχνολογίας των διυλιστηρίων της χώρας, ώστε να μπορούν να επεξεργαστούν αργό πετρέλαιο διαφορετικής ποιότητας από το ρωσικό. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε επίσης επικοινωνία χθες για το ζήτημα αυτό με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (η Γαλλία είναι η χώρα που προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το τρέχον εξάμηνο).

Η στάση της Βουδαπέστης δεν είναι το μόνο αγκάθι. Η Σλοβακία, στην οποία έχει επίσης δοθεί παράταση έως το τέλος του 2024, ζητάει έναν ακόμα χρόνο, επικαλούμενη κι αυτή την ανάγκη αναδιάρθρωσης της τεχνολογίας του βασικού της διυλιστηρίου. Οπως δήλωσε ο Σλοβάκος υφυπουργός Οικονομίας την περασμένη εβδομάδα στους Financial Times, το έργο αυτό απαιτεί τέσσερα χρόνια και 250 εκατ. ευρώ. Η Μπρατισλάβα διεκδικεί κι αυτή κοινοτικούς πόρους για τον σκοπό αυτό. Η Βουλγαρία επιμένει κι αυτή σε μία διετή περίοδο χάριτος (προς το παρόν δεν έχει λάβει κάτι σε αυτή την κατεύθυνση).

Υπενθυμίζεται, ότι στις 4 Μαΐου 2022 ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε  στο Reute, ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023 βάσει υφιστάμενων συμβολαίων , επωφελούμενες από τις εξαιρέσεις στο εμπάργκο πετρελαίου που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν πρότεινε σήμερα να απαγορευθούν οι εισαγωγές ρωσικού αργού εντός έξι μηνών καθώς και των προϊόντων διύλισης έως τα τέλη του έτους.

Σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι επιφυλακτικές χώρες να μην ασκήσουν βέτο στην πρόταση, οι Βρυξέλλες πρότειναν μια μεγαλύτερη περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, σύμφωνα με την πηγή.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr, protothema.gr

loading...