Ο Ερυθρός Σταυρός δεν θέλει να βοηθήσει τη Ρωσία να λάβει πληροφορίες για τους Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου

Réseau International, 24-5-22

Μετάφραση: Μ. Στυλιανού – 

Η Ρωσία στράφηκε στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για πληροφορίες σχετικά με τους Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου που κατέληξαν στην ουκρανική πλευρά, καθώς και αίτημα για διευκόλυνση της επίσκεψής τους. Αυτό δήλωσε η Tatyana Moskalkova, η οποία κατέχει τη θέση της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την Ρωσίδα Διαμεσολαβητή, απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Πίτερ Μάουρερ, με αντίστοιχο αίτημα και ελπίζει ότι η επόμενη έκκλησή της δεν θα περάσει απαρατήρητη.

Η Μοσκαλκόβα αναφέρει ότι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, η Ρωσική πλευρά δεν έχει λάβει ακόμα πληροφορίες για Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.

Η Διαμεσολαβήτρια σημείωσε ότι ούτε οι ίδιοι ούτε οι συγγενείς τους γνώριζαν την ψυχολογική και σωματική κατάσταση των Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου, δεν γνώριζαν αν τους είχαν επισκεφθεί ή όχι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού. Η ρωσική πλευρά δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με τη συμμόρφωση των Ουκρανών με τις διατάξεις της Σύμβασης της Γενεύης σχετικά με τους αιχμαλώτους πολέμου.

Η Μοσκαλκόβα υπενθύμισε ότι η ρωσική πλευρά συνεργάζεται με τον Ερυθρό Σταυρό και παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες. Η Ρωσία βοήθησε το προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού να καταγράψει Ουκρανούς κρατούμενους που απομακρύνθηκαν από το έδαφος της εταιρείας Azovstal στη Μαριούπολη από τις 16 έως τις 20 Μαΐου του τρέχοντος έτους. Εκπρόσωποι της ICRC επισκέφθηκαν το προανακριτικό κέντρο της Yelenovka, όπου συναντήθηκαν οι ίδιοι με Ουκρανούς κρατούμενους και διασφάλισαν ότι οι διεθνείς συμβάσεις γίνονται σεβαστές γι’ αυτούς.

Αποδεικνύεται ότι ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ενδιαφέρεται μόνο για τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου. Η επίσκεψη Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου σε εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο προφανώς δεν συμπεριλήφθηκε στα σχέδιά τους και εξακολουθεί να μην περιλαμβάνεται.

loading...