Ελλάδα-Τουρκία, τα ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ για το καλοκαίρι

 Και ξαφνικά… ένταση στο Αιγαίο!!!

Και ενώ Αθήνα και Άγκυρα τα είχαν βρει, ξαφνικά ξέσπασε καυγάς, με πολλούς να φοβούνται πως πρόκειται για ακόμα ένα σκηνικό έντασης σε.. συμφωνημένα πολιτικά πλαίσια!

Με την διαφορά βέβαια πως η Τουρκία δεν ξεχνά ποτέ τις επιδιώξεις της σε αντίθεση με τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες ποντάρουν κυρίως στην εσωτερική κατανάλωση.

Τρία σενάρια παρουσιάζονται στα μέσα ενημέρωσης για το καλοκαίρι:

Στο «ήπιο» σενάριο: Θα ενταθεί η αμφισβήτηση την κυριαρχίας των ελληνικών νησιών από την Άγκυρα μέσω της αποστρατιωτικοποίησης, θα συνεχιστούν οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου, η έκδοση παράνομων Naftex και μία ελεγχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Στο «μέτριο» σενάριο: Θα έχουμε την εκ νέου αποστολή σκάφους για σεισμικές έρευνες, την αποστολή γεωτρυπάνου στην κυπριακή ΑΟΖ ακόμα και να προσπαθήσει να μπλοκαριστούν οι αεροναυτικές ασκήσεις.

Στο πιο «ακραίο» σενάριο: Θα δούμε την ενεργοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου και ενδεχομένως τζαρτζαρίσματα με αφορμή το μεταναστευτικό. Παράλληλα, τα τουρκικά μαχητικά πετούν πλέον οπλισμένα και κάνουν τις παραβιάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τέλος εκτιμάται πως μπορεί να έχουμε «θερμό καλοκαίρι» με την Τουρκία, ως επανάληψη του καλοκαιριού του ’20!

Ωστόσο, σημειώνουν αναλυτές, «ελπίζεται ότι δεν θα έχουμε κάτι επιπέδου Ιμίων. Κυρίως γιατί έχουμε εμείς αφυπνιστεί, δεν είμαστε καλόπιστοι όπως κάποτε, ώστε πριν γεννηθεί καν οποιαδήποτε πρόθεση, να το έχουμε αναστείλει και να έχουμε κατορθώσει να μην εκδηλωθεί καν».

loading...