Ποια είναι η αλήθεια της Κίρκης;

Όλοι έχουμε ακούσει τους θρύλους για την κακούργα μάγισσα Κίρκη, που μεταμόρφωνε τους άντρες σε γουρούνια. Γιατί άλλο φετίχ δεν είχε η αθάνατη αλλά να ξοδεύει την ώρα της με ανούσια ξόρκια.

Η Κίρκη λοιπόν ήταν η κόρη της Ωκεανίδας Πέρσης και το θεού Ήλιου. Τόσο αυτή όσο και τα αδέρφια της, θεωρούνταν κατώτερες θεότητες, μέχρι που ανακάλυψαν ότι όλο το σόι μπορούσε να ρίξει ξόρκια και τους φοβήθηκε μέχρι και ο Όλυμπος.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα, η Κίρκη εξορίστηκε στο νησί Αία, καθώς θεωρήθηκε από τους θεούς ότι είναι επικίνδυνη, οι οποίοι έσφαζαν όποιον δεν συμπαθούσαν για το χαβαλέ τους, αλλά φυσικά για αυτούς δεν ήταν το ίδιο.

Στην ιστορία φυσικά, έμεινε γνωστή σαν η μάγισσα που ερωτεύτηκε τον Οδυσσέα και σαν η τύπισσα που είχε κόλλημα να μεταμορφώνει τους άντρες.

Κανείς φυσικά δεν σκέφτηκε ότι όλοι αυτοί οι ναυτικοί που σταματούσαν στο νησί της, ίσως να ήθελαν και κάτι “παραπάνω” από μια γυναίκα ολομόναχη.

Και επειδή δεν μαζεύονταν, η άλλη φρόντιζε να καταλήξουν σε γουρούνια.

Λέμε τώρα εμείς… Μια θεωρία βρε αδερφέ.

Το γεγονός ότι Κίρκη ήταν μια πανίσχυρη μάγισσα που τρόμαζε τους αθανάτους, ότι γέννησε τον γιο του Οδυσσέα, ότι έδωσε άσυλο στην Πηνελόπη όταν πέθανε ο Οδυσσέας ή ότι τελικά παντρεύτηκε τον Τηλέμαχο, πέρασε στα ψιλά γράμματα.

Για τους μύθους ήταν απλώς μια μέγαιρα που ερωτεύτηκε έναν ήρωα.

Γιατί άλλωστε στη μυθολογία οι γυναίκες, πέρα από τις μεγάλες θεές, πέφτουν πάντα σε 2 κατηγορίες. Ή θα είναι όμορφες και ενάρετες που συνήθως καταλήγουν τραγικά πιόνια ή serial killers αν έχουν λίγο παραπάνω δύναμη…

Έτσι και η Κίρκη, η πιο σπουδαία μάγισσα της μυθολογίας, χαντακώθηκε στη σκιά του Οδυσσέα και κανένας δεν έμαθε την αλήθεια της.

loading...