«ΒΟΜΒΑ» στα Βαλκάνια! Οι Σερβοβόσνιοι ζητούν διάλυση της Βοσνίας


 «Eιρηνική διάλυση» της χώρας, λέγοντας ότι δεν έχει μέλλον,

ζήτησε ο Σερβοβόσνιος Μίλοραντ Ντόντικ, μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που εκπροσωπεί την Σερβική Δημοκρατία.


Μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε στις προσπάθειες των Βόσνιων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Σλάβοι Μουσουλμάνοι, να κυριαρχήσουν στους Σέρβους και τους Κροάτες.


Μάλιστα έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει φράσεις όπως «μουσουλμανικός εθνικισμός».


«Ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε για άλλη μια φορά να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό ειρηνικής διάλυσης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Mόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, όλοι θα μπορούσαν να ζήσουν ειρηνικά».


Σύμφωνα με το euroactiv o πόλεμος της Βοσνίας το 1992-95 ξεκίνησε όταν οι Σέρβοι αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γιουγκοσλαβία και δημιούργησαν το δικό τους «εθνοκαθαρισμένο έδαφος».


Η ειρηνευτική συμφωνία του 1995 δημιούργησε τη Βοσνία Ερζεγοβίνη ως μια χαλαρή ένωση των δύο οντοτήτων, με αδύναμη κεντρική κυβέρνηση και δυσκίνητες δομές σε όλα τα επίπεδα.


Ο Ντόντικ την ίδια στιγμή είναι ένθερμος υποστηρικτής της Μόσχας και αρνήθηκε να εγκρίνει την ένταξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στις διεθνείς κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :