Για την ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο – Οι Ιρανοί «ξύπνησαν» μία ημέρα και είπαν «δεν αιχμαλωτίζουμε δύο ελληνικά τάνκερ;»

 Θεωρεί ότι το Ιράν δεν έπρεπε να εξοργιστεί με μία… κατασχεσούλα

Για την ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει οποιαδήποτε συσχέτιση με το θέμα του ρωσικού τάνκερ με το ιρανικό πετρέλαιο που δεσμεύτηκε ανοιχτά της Καρύστου και την αιχμαλωσία των δύο ελληνικών τάνκερ.
Δηλαδή οι Ιρανοί ξύπνησαν μία μέρα και είπαν «δεν την πέφτουμε στην Ελλάδα μιας και δεν έχουμε τίποτε άλλο να κάνουμε;»
«Εντελώς απρόκλητη» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την κατάληψη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, αποφεύγοντας.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε τι προκάλεσε το ρεσάλτο και απάντησε:
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει σε όλα τα διεθνή φόρα τους εταίρους και τους συμμάχους μας, έχουν ενημερωθεί όλα τα πλοία που πλέουν στη γύρω περιοχή, έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και πραγματικότητα που διαμόρφωσε αυτή η απαράδεκτη τακτική της ιρανικής κυβέρνησης.
Πρόκειται για μία εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια και για αυτό από την πρώτη στιγμή λάβαμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Τώρα τι μέτρα είναι αυτά, οι αιχμαλωτισθέντες Έλληνες ναυτικοί δεν πρέπει να τα έχουν καταλάβει ακόμα…
Ερωτηθείς, δε, εάν η χώρα μας θα επιστρέψει το ιρανικό πετρέλαιο που είχε κατασχεθεί στην Κάρυστο από ρωσικών συμφερόντων πλοίο, γεγονός που αποτελεί την αιτία πίσω από την κατάληψη των ελληνικών τάνκερ από το Ιράν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έδειξε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, αφού ουσιαστικά υποστήριξε ότι η κατάσχεση ήταν νόμιμη.
«Όποιες ενέργειες αφορούν σε πετρέλαιο ιρανικών συμφερόντων έγιναν με βάση διεθνείς συμβάσεις και αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αποφάσεις εναντίον των οποίων δεν στράφηκαν οι ενδιαφερόμενοι. Υπήρξαν περιθώρια για να διεκδικήσουν δικαστική αναστολή και δεν το έπραξαν. Με βάση τις διεθνείς συμβάσεις, που έχει υπογράψει η χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες και την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, έγινε η κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου» είπε ειδικότερα ο κ. Οικονόμου.
Και οι Ιρανοί το «έχαψαν»…
loading...