Ο ΧΑΡΑΡΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΚΑΡΕΙ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΜΑΝΤΗΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΜΟΔΟΤΕΙ;

 2 ΒΙΝΤΕΟ


Γράφει η Franziska Frey [*] 
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Ι. Βαθιώτης

Ο ισραηλινός συγγραφέας Γιουβάλ Νώε Χαράρι (Yuval Noah Harari) είναι ιστορικός. Η έρευνά του επικεντρώθηκε στη στρατιωτική ιστορία και,

ειδικότερα, στην εποχή του Μεσαίωνα και στους Πρώιμους Νεότερους Χρόνους. Όταν κάποιος είναι ιστορικός, ασχολείται συνήθως με το παρελθόν, αλλά ο Χάραρι λειτουργεί ανάποδα: ασχολείται περισσότερο με το μέλλον.

Μήπως, λοιπόν, είναι μάντης που βγάζει χρησμούς;

Κάθε φορά που εμφανίζεται δημοσίως, είτε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είτε στο Athens Democracy Forum 2020, οραματίζεται το μέλλον με έναν κάθε άλλο παρά ρόδινο τρόπο.

 Κατ’ επανάληψιν έχει δηλώσει ότι οι πρωτοφανείς μηχανισμοί ελέγχου θα αλλάξουν τον σημερινό κόσμο. Επί παραδείγματι, όταν το φθινόπωρο του 2020 βρέθηκε στην Αθήνα [1], είχε πει τα εξής:

«Νομίζω ότι, όταν σε μερικές δεκαετίες οι άνθρωποι θα κάνουν μια ανασκόπηση στο παρελθόν τους, θα ανατρέξουν πρωτίστως στην κρίση της COVID-19, επειδή ήταν το χρονικό σημείο κατά το οποίο τα πάντα έγιναν ψηφιακά. 

Ταυτοχρόνως ήταν η στιγμή όπου όλα άρχισαν να παρακολουθούνται και εμείς συμφωνήσαμε να μας παρακολουθούν συνεχώς, ανεξάρτητα από το αν ζούσαμε σε αυταρχικά καθεστώτα ή σε δημοκρατίες».

Από πού κι ώς πού, όμως, συμφωνήσαμε εμείς με κάτι τέτοιο; Εγώ ποτέ δεν συμφώνησα να με παρακολουθούν ολοένα και περισσότερο, εγκαταλείποντας τις ελευθερίες μου. Ποτέ δεν μας ρώτησαν, ούτε καν τα κοινοβούλια. Το αντίθετο συνέβη. Και πώς είναι δυνατόν να προέβλεψε την ψηφιοποίηση των πάντων ήδη από το 2020 στην Αθήνα, όταν ακόμη υπήρχε η ελπίδα του εμβολίου;

Ο Χαράρι δήλωσε στην συνέχεια τα εξής:

«Και ίσως το πιο σημαντικό ήταν ότι, κατά την στιγμή εκείνη, η παρακολούθηση άρχισε να εισχωρεί κάτω από το δέρμα μας. […] Και νομίζω ότι η μεγάλη διαδικασία που εξελίσσεται παγκοσμίως αυτήν την εποχή είναι το χακάρισμα των ανθρώπων. 

 ΔEΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ KAI  BINTEO ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...