Η Ζαχάροβα καταγγέλλει την παρουσία Ισραηλινών μισθοφόρων μαζί με το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ

/

Réseau International/ 5 mai 2022

Μετάφραση: Μ. Στυλιανού

Σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης έντασης μεταξύ της Ρωσίας και του εβραϊκού κράτους, η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε ισραηλινούς αξιωματούχους ότι εμπλέκονται στη διαμάχη, ενώ μάλιστα ισραηλινοί μισθοφόροι βρίσκονται στην Ουκρανία.

Το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ μετατρέπεται σε διελκυστίνδα. Ενώ το Τελ Αβίβ είχε καταγγείλει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τα σχόλια του Σεργκέι Λαβρόφ που επικαλέστηκαν την υποτιθέμενη εβραϊκή καταγωγή του Χίτλερ και η Μόσχα είχε απαντήσει κατηγορώντας το Ισραήλ ότι υποστηρίζει το «νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο», η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αυτή τη φορά αναφέρθηκε στην παρουσία «Ισραηλινών μισθοφόρων» επί τόπου.

«Θα σας πω κάτι που οι Ισραηλινοί πολιτικοί, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ξεκινούν εκστρατεία […] μάλλον δεν θα θέλουν να ακούσουν. Μπορεί να ενδιαφέρονται γι’ αυτό. Υπάρχουν στην πραγματικότητα Ισραηλινοί μισθοφόροι στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή μαζί με τους μαχητές του Αζόφ», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, σε συνέντευξη της στο Σπούτνικ στη Μόσχα στις 4 Μαΐου.

Συνεχίζοντας τη δυναμική της, η διπλωματική εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί ηγέτες δεν μπορούν να αγνοήσουν την παρουσία. «Είδα το βίντεο, τα γεγονότα, τα στοιχεία», ανέφερε.

Διπλωματικά περάσματα όπλων

Η δήλωση είναι η τελευταία μιας σειράς από τεταμένες δημόσιες ανταλλαγές μεταξύ των δυο χωρών. Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την 1η Μαΐου στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Mediaset, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ παρέκαμψε το επιχείρημα ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν νεοναζί στην Ουκρανία, καθώς ο πρόεδρός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν ο ίδιος Εβραίος.

«Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά ο Χίτλερ είχε επίσης εβραϊκό αίμα», είπε. «Έχουμε ακούσει εδώ και καιρό τους σοφότερους Εβραίους να μας λένε ότι οι χειρότεροι αντισημίτες είναι Εβραίοι», πρόσθεσε, προκαλώντας επίσημες διαμαρτυρίες από τις ισραηλινές αρχές. «Οι Εβραίοι δεν αυτοπυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ, απαιτώντας επίσημη συγγνώμη.

Μια συγγνώμη που προφανώς θα περιμένει ακόμα, περισσότερο από τότε που η Ρωσία χτύπησε το καρφί στο κεφάλι την επόμενη μέρα κατηγορώντας το εβραϊκό κράτος ότι «υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο» και δίνοντας αρκετές ιστορικές περιπτώσεις εβραϊκών συνεργασιών με τους Ναζί.

Ένα τάγμα με ναζιστικές αναφορές

Η νεοναζιστική καταγωγή της μονάδας Αζόφ, η οποία πρόσφατα ενεπλάκη στην πολιορκία της Μαριούπολης, δεν αμφισβητείται. Το τάγμα, το οποίο ανήκει στην Ουκρανική Εθνοφρουρά από το 2015, ιδρύθηκε από έναν διαβόητο ακροδεξιό ακτιβιστή, τον Andriy Biletsky, και το αρχικό έμβλημά του περιείχε έναν Μαύρο Ήλιο (σύμβολο που δημιουργήθηκε από τους Ναζί) καθώς και ένα «wolfsangel», ένα γερμανικό σύμβολο που στυλιζαρισμένο με τον ίδιο τρόπο όπως αυτό που εμφανίστηκε στο έμβλημα της 2ης Μεραρχίας των SS Das Reich. Το τάγμα κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στο Ντονμπάς σε έκθεση του 2016 από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι υπερασπιστές του τάγματος, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών αρχών και μέρους του δυτικού Τύπου που εξαντλείται στον «έλεγχο γεγονότων» επί του θέματος, εξηγούν ότι με την πάροδο του χρόνου αυτή η μονάδα έχει απογυμνωθεί από την ιδεολογική της διάσταση για να γίνει μια απλή επίλεκτη μονάδα , η οποία αμφισβητείται από ορισμένους παρατηρητές. Τα μέλη της δεν κρύβουν το όραμά τους για τον κόσμο στις δημοσιεύσεις τους στο διαδίκτυο, και τα σήματα και τα τατουάζ που περιέχουν σύμβολα των SS είναι μερικές φορές ορατά στο προσωπικό.

Η υποστήριξη των δυτικών χωρών για αυτή τη μονάδα έχει προκαλέσει πολλές διαμάχες μέχρι σήμερα. Ένα άρθρο του Ιουλίου του 2018 στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz μας ενημέρωσε ότι αυτή η συζήτηση είχε επίσης λάβει χώρα στο εβραϊκό κράτος όπου ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν ζητήσει να σταματήσει η εξαγωγή όπλων από το Ισραήλ στην Ουκρανία από φόβο ότι αυτά τα όπλα θα κατέληγαν στα χέρια νεοναζί μαχητών. Στην πραγματικότητα, η εικονογραφική φωτογραφία του άρθρου, από ένα βίντεο στο YouTube, έδειχνε ένα μέλος της μονάδας οπλισμένο με ένα ισραηλινό τουφέκι επίθεσης Tavor.

loading...