Ρωσικό πετρέλαιο: Το ευφάνταστο κόλπο της Κίνας που ακυρώνει τις διεθνείς κυρώσεις

Τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες και οι κυρώσεις της Δύσης προς την Ρωσία, επιχειρηματίες στην Κίνα φαίνεται, πως έχουν σκαρφιστεί ένα απίστευτο τέχνασμα, με στόχο να υπερκεράσουν τις πιθανές επιπτώσεις από το ενεργειακό εμπάργκο έναντι του ρωσικού πετρελαίου.

Επιμέλεια: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Σε δημοσίευμα του Bloomberg, αναφέρεται πως αρκετοί πλέον Κινέζοι αγοραστές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων επιδίδονται σε μια ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη, από πλευράς logistics, αλλά και δαπανηρή μέθοδο, με σκοπό τη μεταφορά ρωσικού αργού πετρελαίου μεταξύ δεξαμενοπλοίων στη θάλασσα.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, αυτό είναι ένα ρίσκο που ήδη τουλάχιστον ένας Κινέζος αγοραστής δηλώνει πρόθυμος να λάβει, για να διασφαλίσει την ομαλή ροή πετρελαίου από την ανατολική Ρωσία προς την Ασία.

Σύμφωνα με ναυλομεσίτες, οι αγοραστές χρησιμοποιούν δημιουργικούς τρόπους για να διατηρήσουν τις ροές, καθώς όλο και περισσότεροι πλοιοκτήτες αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο λόγω των πιθανών επιπτώσεων των οικονομικών κυρώσεων.

Το τέχνασμα

Μικρά σκάφη χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μεταξύ του ρωσικού λιμανιού Κοζμίνο και των υδάτων στα ανοικτά της Γιοσού στη Νότια Κορέα, όπου τα φορτία μεταφέρονται από πλοίο σε πλοίο σε υπερδεξαμενόπλοια, για το επόμενο σκέλος του ταξιδιού προς την Κίνα.

Η διαδικασία αυτή είναι ασυνήθιστη για το αργό πετρέλαιο ESPO, έναν τύπο ρωσικού πετρελαίου που συνήθως φορτώνεται σε μικρότερα δεξαμενόπλοια για απευθείας ταξίδι πέντε ημερών προς την Κίνα. Αν και προσθέτει στο συνολικό χρόνο πλεύσης και το κόστος, οι ναυλομεσίτες δηλώνουν ότι η πρακτική αυτή γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη, καθώς οι πλοιοκτήτες και οι αγοραστές δίνουν προτεραιότητα στην ετοιμότητα εφοδιασμού μικρών πλοίων για τη μεταφορά πετρελαίου από το ρωσικό λιμάνι του Κοζμίνο σε σύντομες διαδρομές.

Οι πρόθυμοι αγοραστές ρωσικού αργού πετρελαίου πρόκειται να επωφεληθούν από τις μεγάλες εκπτώσεις σε σχέση με τις παγκόσμιες τιμές αναφοράς, καθώς άλλοι αποφεύγουν τις συμφωνίες με τη Μόσχα λόγω του πολέμου της στην Ουκρανία.

Το φθηνό πετρέλαιο έχει καταστεί ελκυστικό για κορυφαίους καταναλωτές όπως η Κίνα και η Ινδία, ώστε να συνεχίσουν να εισάγουν από τις χώρες του OPEC+, παρά την αντιμετώπιση της διεθνούς καταδίκης και των αυξανόμενων υλικοτεχνικών και οικονομικών εμποδίων.

Η Κίνα πρόκειται να λάβει σχεδόν το σύνολο των φορτώσεων αργού ρωσικού πετρελαίου αυτόν τον μήνα, μια ποιότητα που συχνά ρέει σε άλλες χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία λόγω της κοντινής εγγύτητας και της απλής εφοδιαστικής. Τα φορτία συνήθως μεταφέρονται απευθείας από τη φόρτωση στα λιμάνια υποδοχής με δεξαμενόπλοια τύπου Aframax και Long Range-2.

Μικρότεροι στόλοι, δυσκολία στα logistics

Ο αριθμός των πλοιοκτητών και των ασφαλιστών που είναι πρόθυμοι να χειριστούν φορτώσεις από την ανατολική και δυτική Ρωσία μειώνεται, δήλωσαν ναυλομεσίτες.

Αυτό έχει δημιουργήσει μια πρόκληση σε επίπεδο logistics για τους παραγωγούς και τους αγοραστές, καθώς εργάζονται με λιγότερα δεξαμενόπλοια και πρέπει να εξετάσουν τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης των διαθέσιμων τύπων πλοίων.

loading...