Άρθρο «ΒΟΜΒΑ» μέσα από την Ουάσινγκτον: ΝΙΚΗΤΕΣ Ρωσία και Κίνα, «ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ« η Δύση

 Οδηγούν την Ευρώπη στην φτώχεια χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα απέναντι στην Μόσχα…

Αμερικανικό άρθρο «ΒΟΜΒΑ» του αμερικανικού ενημερωτικού ιστοτόπου «THE HILL» επικαλείται το γερμανόφωνο Russia Today!

Όπως αναφέρεται:

Το The Hill στην πραγματικότητα δεν είναι μια πολύ μεγάλη εφημερίδα. Θα τυπωθεί μόνο σε 22.000 αντίτυπα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως αυτά τα αντίγραφα διανέμονται δωρεάν σε ολόκληρη τη γραφειοκρατία της Ουάσιγκτον και ο ιστότοπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς ιστοτόπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το «The Hill» είναι επίσης ένα όργανο των νεοσυντηρητικών που καθορίζουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Στις 2 Μαΐου, ένα εκπληκτικό άρθρο εμφανίστηκε σε αυτόν τον ιστότοπο. Ο συγγραφέας είναι ο Ινδός πολιτικός αναλυτής Brahma Chellaney, ο οποίος δημοσιεύει στο Project Syndicate , διδάσκει στο Χάρβαρντ, μεταξύ άλλων, και είναι μέλος της Ακαδημίας Robert Bosch.

Έχει τίτλο «Γιατί οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μπορεί να μην λειτουργήσουν»!

Γράφει:

«Οι δυτικές κυρώσεις, οι οποίες έχουν συγκριθεί με οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής, είναι δίκοπο μαχαίρι.

Επιδιώκεται να προκαλέσουν πόνο στην Ρωσία, αλλά επιβάλλουν και κόστος σε όποιον τις επέβαλε.

Η Δύση βρίσκεται σε παγίδα, διότι οι αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων έχουν αυξήσει το ρωσικό εισόδημα, μολονότι ο όγκος των εξαγωγών έχει μειωθεί. Τους δύο πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, τα έσοδα από τις πωλήσεις καυσίμων σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 62 δισ. ευρώ. Και το ρούβλι έχει επίσης αυξηθεί, αλλά το γιεν έχει υποχωρήσει δραματικά. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού έχουν εν τω μεταξύ προκαλέσει τον χειρότερο μήνα από το κραχ του COVID τον Μάρτιο του 2020, ακόμη και για τη Wall Street. Και μέσω των αντικυρώσεων, η Ρωσία θα μπορούσε να εντείνει αυτό το αποτέλεσμα.

«Το γεγονός είναι ότι η Ρωσία είναι η πιο πλούσια σε πόρους χώρα στον κόσμο. Είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς παγκοσμίως φυσικού αερίου, ουρανίου, νικελίου, πετρελαίου, άνθρακα, αλουμινίου, χαλκού, σιταριού, λιπασμάτων και πολύτιμων μετάλλων όπως το παλλάδιο, που έχει μεγαλύτερη αξία από τον χρυσό και χρησιμοποιείται κυρίως σε καταλυτικούς μετατροπείς».

Με τις κυρώσεις της, η Δύση αναζητούσε μια οικονομική στρατηγική στο μήκος κύματος του «σοκ και δέος». «Όμως, όπως και οι ένοπλες συγκρούσεις, τα αποτελέσματα των κυρώσεων είναι απρόβλεπτα και συχνά οδηγούν σε ανεπιθύμητες συνέπειες».

Ο Τσέλανεϊ τόνισε τον κίνδυνο να είναι τελικά η Ρωσία η απόλυτη πυρηνική δύναμη και είπε ότι δεν ήταν συνετό να εξοπλίσουν την Ουκρανία με δυτικά όπλα ή στρατιωτικές πληροφορίες, όπως κάνουν οι ΗΠΑ. Θεωρεί απατηλή την πρόθεση να εμπλακεί η Ρωσία σε έναν πόλεμο φθοράς και επικρίνει τις δηλώσεις Μπάιντεν ότι επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στην Ρωσία, οι οποίες έρχονται σε  αντιδιαστολή με την εξίσου δική του δήλωση ότι πρέπει να αποφευχθεί μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

«Μια παρατεταμένη σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο από αυτό που επιθυμούν. Τι θα συμβεί αν ο εθνικισμός που προκύπτει δημιουργήσει μια στρατιωτικά ισχυρή, νεο-αυτοκρατορική Ρωσία αντί για μια αποδυναμωμένη Ρωσία;», αναρωτιέται.

Η στρατιωτική επιτυχία της Ρωσίας είναι αρκετά πιθανή και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να βλάψουν σοβαρά την ρωσική οικονομία. Ταυτόχρονα, ωστόσο, θα υπονόμευαν και θα έβλαπταν το ελεγχόμενο από την Δύση παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που πρέπει, υποτίθεται, να προστατεύουν, και ο τελικός νικητής θα ήταν η Κίνα.

“Η Δύση”, καταλήγει ο Chellaney, “θα έχει ως ελάχιστη επιλογή το να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν για τον τερματισμό της σύγκρουσης, όπως προέβλεψε ο Χαβιέρ Σολάνα, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος ήταν επίσης υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας. Τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις θα είναι κρίσιμες τόσο για τον τερματισμό της καταστροφής όσο και για την Ευρώπη, η οποία πιέζεται να πληρώσει το απόλυτο τίμημα (σ.σ. φτωχοποίηση)».

loading...