«Όλοι είναι κατά του πολέμου μέχρι να ξεκινήσει και να λειτουργήσει η προπαγάνδα», ένα ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ άρθρο

 

Η αλήθεια για την Δύση…

Κανείς δεν θεωρεί τον εαυτό του φιλοπόλεμο. Στην συνέχεια, όμως, η μηχανή προπαγάνδας ξεκινά να δουλεύει σε φουλ ρυθμούς, και πριν το καταλάβετε, κάνετε ακριβώς αυτό που ζητά η πολεμική μηχανή της Αυτοκρατορίας εκείνη την στιγμή.

Ένα σχόλιο από την Caitlin Johnstone***

Σχεδόν όλοι θα πουν ότι αγαπούν την ειρήνη και μισούν τον πόλεμο. (…) Αλλά την κρίσιμη στιγμή και όταν είναι η ώρα να αντιταχθούν στον πόλεμο και να πιέσουν για την ειρήνη, εκείνοι από την μια πλευρά που προηγουμένως αυτοχαρακτηρίστηκαν ως «φιλειρηνιστές» αρχίζουν να μιλούν και να απαιτούν να ριχθούν ακόμη περισσότερα όπλα σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων που οι κυβερνήσεις τους προκάλεσαν εσκεμμένα.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο «αντιπολεμισμός» είναι πολύ διαφορετικός στην θεωρία από την πράξη. Θεωρητικά, οι άνθρωποι είναι απλώς ενάντια στην σφαγή άλλων ανθρώπων χωρίς καλό λόγο. Στην πράξη, όμως, πάντα κατακλύζονται από ένα πολύ έντονο μπαράζ μηνυμάτων που τους δίνουν πολύ καλούς λόγους για τους οποίους κάποιος πρέπει να ανατιναχτεί στον αέρα.

Δεν είναι εύκολο να είσαι πραγματικά ενάντια στον πόλεμο. Δεν λειτουργεί όπως φαντάζονται οι περισσότεροι. Είναι περισσότερο σαν να σε συνθλίβει ένας χείμαρρος πληροφοριών που έχει σχεδιαστεί για να χειραγωγεί και να μπερδεύει και να εισχωρεί στο μυαλό των ανθρώπων!

Αυτό δεν είναι ευχάριστο. Αυτό δεν είναι διασκεδαστικό. Δεν είναι ένα πάρτι με λουλούδια, όπως περιμένουν οι περισσότεροι, όταν κοιτάζουν εκείνο το τμήμα της κοινωνίας που θέλει ειρήνη. Είναι ένας συνεχής αγώνας ενάντια στην πιο εξελιγμένη μηχανή προπαγάνδας που υπήρξε ποτέ!

Όταν οι άνθρωποι θεωρούν τους εαυτούς τους «φιλειρηνιστές», συνήθως φαντάζονται ότι είναι εναντίον ενός άλλου πολέμου στο Ιράκ ή εναντίον κάποιου υποτιθέμενου ηγέτη σαν τον Χίτλερ που ξεκινά έναν πόλεμο επειδή του αρέσει να σκοτώνει ανθρώπους. Δεν φαντάζονται την πραγματικότητα του τι σημαίνει στην πράξη να είσαι ενάντια στον πόλεμο.

Ο κάθε πόλεμος παρουσιάζεται διαφορετικά αναλόγως με το τι συμφέρει κάθε φορά! Ο νέος πόλεμος της όποιας πλευράς παρουσιάζεται πάντα με τρόπο που τον κάνει να φαίνεται ελκυστικός!

Για αυτόν τον λόγο θα βρείτε πάντα αρκετούς αυτοαποκαλούμενους αριστερούς και αντιιμπεριαλιστές να χαιρετίζουν το τελευταίο πολεμικό σχέδιο των ΗΠΑ, ενώ είναι ιδεολογικά αντίθετοι με την ιδέα του πολέμου στην θεωρία!

Ολόκληρος ο πολιτισμός μας διαμορφώνεται από την προπαγάνδα. Αλλά η μόνη φορά που αυτή η λέξη ακούγεται στον δημόσιο διάλογο, είναι όταν αφορά την σχετικά ανύπαρκτη επίδραση της ρωσικής προπαγάνδας στην κοινωνία μας.

Με όσα λένε δίνουν την εντύπωση πως η ρωσική προπαγάνδα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 100 τοις εκατό όλης της προπαγάνδας που καταναλώνεται στην Δύση, ενώ στην πραγματικότητα αφορά ένα μικρό ποσοστό. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της προπαγάνδας που χρησιμοποιείται στην Δύση προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από δυτικές πηγές.

(…)

Είναι στην πραγματικότητα το πιο περίεργο πράγμα στον κόσμο ότι υπάρχει κάτι που επηρεάζει άμεσα το μυαλό μας σε όλη την διάρκεια της ζωής μας και επηρεάζει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη ολόκληρη η κοινωνία μας, αλλά δεν το συζητάμε. Το τάδε θέμα πρέπει να βρίσκεται στο προσκήνιο και στο επίκεντρο της προσοχής μας. Αλλά φυσικά αυτή είναι η όλη ιδέα πίσω από όλο αυτό: η προπαγάνδα λειτουργεί μόνο για όσους δεν ξέρουν ότι έρχονται αντιμέτωποι με την προπαγάνδα. Η ικανότητα της αμερικανοκεντρικής αυτοκρατορίας να κρύβει τον δικό της προπαγανδιστικό μηχανισμό είναι θεμελιώδες στοιχείο της λαμπρότητάς της.

Το να είσαι ειλικρινά αντίθετος στον πόλεμο είναι μια δέσμευση στην αλήθεια, κάτι που απαιτεί να εξετάζεις όλες τις πτυχές.

Είναι σημαντικό να εξερευνάτε και να μαθαίνετε νέα πράγματα για τον κόσμο, αλλά εξίσου σημαντική —κάτι που δεν τονίζεται σχεδόν αρκετά— είναι η πρακτική της αμφισβήτησης των εμφυτευμένων πεποιθήσεων που έχετε ήδη για την κοινωνία, την κυβέρνηση, το έθνος και τους ανθρώπους που έχει ο κόσμος. Να αναρωτηθείτε αν αυτές οι πεποιθήσεις είναι πραγματικά αληθινές και ποιος θα μπορούσε να ωφεληθεί από το να πιστέψει ότι είναι αληθινές.

Δεν πρέπει να κάνει κανείς το λάθος να υποθέσει ότι είναι συνειδητά και επαρκώς ενημερωμένος για να εντοπίσει αμέσως όλα τα ψέματα. Έχουμε να κάνουμε με την πιο εξελιγμένη και ισχυρή μηχανή προπαγάνδας που υπήρξε ποτέ και οι περισσότεροι έχουν εκτεθεί σε αυτήν όλη τους την ζωή. Όλα λοιπόν χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο. Ακόμη και οι πιο συνειδητοποιημένοι ανάμεσά μας έχουν μυηθεί σε κάποιο βαθμό στην ζωή με την κυρίαρχη κοσμοθεωρία – και μέχρι σήμερα οι περισσότεροι από εμάς αντλούμε πληροφορίες για τον κόσμο από μια μήτρα προπαγάνδας.

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δούμε τα πράγματα αρκετά καθαρά, ώστε να διαμορφώσουμε μια πραγματική κοσμοθεωρία βασισμένη (ει δυνατόν) στην αλήθεια.

***Η Caitlin Johnstone είναι μια ανεξάρτητη δημοσιογράφος με έδρα τη Μελβούρνη της Αυστραλίας

loading...