Μεγάαααααλο ‘παιχνίδι’

 Μεγάλο ‘παιχνίδι’ γίνεται με τα  αποθέματα από τόνους σιταριού που έχουν οι Ουκρανοί, οι οποίοι είναι 6η σε εξαγωγή σε όλο τον κόσμο. Συνήθως παράγουν περίπου 46 εκατομμύρια τόνους το χρόνο και αυτή τη στιγμή σύμφωνα με το Μπάιντεν έχουν περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σε αποθέματα. 

Από τα 60 εκατομμύρια εκτάρια γης της Ουκρανίας τα 42 (!!) είναι καλλιεργήσιμα, αλλά οι πιο εύφορες περιοχές είναι Κεντρική και ειδικότερα η Νότια Ουκρανία. Δείτε το χάρτη εδώ πως οι Ρώσοι ξεκίνησαν το πόλεμο από Νότο προς Βορρά (παρόλο που το Κίεβο είναι βόρεια πχ.) 

Αυτό δεν έγινε μόνο για να προστατευθούν το Ντόντεσκ και το Λουγκάνσκ (φιλορωσικές περιοχές), αλλά και για να κλείσει η πρόσβαση προς τα λιμάνια (Οδησσού, Χερσώνας, Μπερντιάνσκ και Μαριούπολης)της Μαύρης Θάλασσας  που ήταν και η κύρια δίοδος για την παγκόσμια εξαγωγή σιταριού.

Ξαναδείτε το χάρτη, 3/4 λιμάνια έχουν περάσει ήδη στα χέρια των Ρώσων και αρχές Μαϊου ξεκίνησαν οι βορβαδισμοί της Οδησσού που είναι θέμα χρόνου να πέσει.

Η εύλογη ερώτηση που θα μπορούσε να θέσει κάποιος είναι γιατί τότε οι Ουκρανοί δεν εξάγουν τη πραμάτεια τους μέσω της φιλικής Πολωνίας; Στις 13 Απριλίου μάλιστα, η Λετονία και η Λιθουανία είχαν κάνει πρόταση στους Ουκρανούς ώστε να χρησιμοποιήσουν τα λιμάνια τους μέσω Πολωνίας (γιατί μεταξύ Ουκρανίας και αυτών των χωρών υπάρχει η Λευκορωσία, με το Λουκασένκο που είναι κοντά στο Πούτιν). Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας μάλιστα προσφέρθηκε ώστε να χρησιμοποιηθεί και το λιμάνι του Γκαντσκ ώστε να μπορέσει να γίνει η πολυπόθητη εξαγωγή.

Οδικώς διασχίζοντας την Ευρώπη ξεχάστε το, η δουλειά γίνεται με τραίνο και από εκεί στο πλοίο που χωράει ακόμη παραπάνω. Ενδεικτικά ένα φορτηγό χωράει μόλις 20 τόνους, ενώ ένα πλοίο 30 χιλιάδες!

Οι Ρώσοι έχουν βομβαρδίσει τους περισσότερους σιδηροδρομικούς σταθμούς ακόμη και δυτικά. Αλλά και να μπορούσαν οι Ουκρανοί να φέρουν κάποιες ποσότητες με τα τρένα στα σύνορα με Πολωνία υπάρχει άλλο ένα ‘θέμα’. Οι σιδηροδρομικές γραμμές των Ουκρανών έχουν Ρωσικές προδιαγραφές, με μεγαλύτερο πλάτος σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές της Πολωνίας. Γι’αυτό και το ταξίδι από το Κίεβο στη Βαρσοβία δεν είναι απ’ ευθείας (περίπου 16 ώρες) αλλά αλλάζεις υποχρεωτικά τρένο. Το ξεφόρτωμα, φόρτωμα είναι χρονοβόρο και κοστοβόρο.

Θυμάστε την Τρανσίστρια; Μία μικρή, ανεξάρτητη λωρίδα γης μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας; Ξαναδείτε το χάρτη. Με την κατάληψη της Οδησσού κλείνει όλη η πρόσβαση προς Μολδαβία και τελειώνει το ‘παιχνίδι’.

Οι 20 τόνοι περνάνε στα χέρια των Ρώσων. Εν τω μεταξύ οι Ουκρανοί όπως βλέπετε και στο βίντεο, προσπαθούν απεγνωσμένα να πληρώσουν για τα όπλα και τις ενοικιάσεις εξοπλισμού των δυτικών χωρών (που τους ‘σώζουν’), μεταφέροντας ότι σιτάρι έχει απομείνει από την Κεντρική Ουκρανία, στο Τζιουρτζιουλέστι. Το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με Ρουμανία αλλά ανήκει στη Μολδαβία (σύμμαχος ΗΠΑ) και από εκεί μέσω του Δουνάβεως στη Μαύρη θάλασσα. 

Από ότι φαίνεται το σχέδιο για να περάσει το σιτάρι στα χέρια του ΝΑΤΟ, αποτυγχάνει, αλλά βέβαια με τις ‘κυρώσεις’ μπορούν να πετύχουν αυτό που θέλουν. 

Παγκόσμια πείνα και να τα ρίξουν όλα μετά στους Ρώσους..

Περίπου 44 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται πως θα βρεθούν στα όρια της λιμοκτονίας με την Τουρκία και την Ιταλία να κινδυνεύουν άμεσα. Ειδικά οι Ιταλοί βρίσκονται ήδη σε μεγάλη φτώχεια καθώς 1/6 Ιταλούς (περίπου 10 εκατομμύρια από τα 60) ζητιανεύουν καθημερινά ένα κομμάτι ψωμί..

loading...