Νέα γενιά όπλων λέιζερ επιστρατεύει στην Ουκρανία ο Πούτιν

Η Μόσχα ρίχνει στη μάχη της Ουκρανίας τα «μυστικά» της όπλα. Τα λέιζερ που τυφλώνουν δορυφόρους σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων και καίνε drones σε 5 δευτερόλεπτα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι χρησιμοποιεί μια νέα γενιά ισχυρών όπλων λέιζερ στην Ουκρανία για να κάψει drones.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε το 2018 μια σειρά από νέα όπλα, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, υποβρύχιων πυρηνικών drones και ενός νέου όπλου λέιζερ.

Λίγα είναι γνωστά για τις συγκεκριμένες ιδιότητες των νέων όπλων λέιζερ. Ο Πούτιν ανέφερε ένα που ονομάζεται Peresvet, που πήρε το όνομά του από πολεμιστή ορθόδοξο μοναχό του Μεσαίωνα.

Ο Γιούρι Μπορίσοφ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για τη στρατιωτική ανάπτυξη, είπε σε συνέδριο στη Μόσχα ότι το Peservet είχε ήδη αναπτυχθεί ευρέως και μπορούσε να τυφλώσει δορυφόρους έως και 1.500 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Τόνισε, ωστόσο, ότι υπήρχαν ήδη πιο ισχυρά ρωσικά συστήματα από το Peresvet που μπορούσαν να κάψουν drones και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό. Ο Μπορίσοφ αναφέρθηκε σε δοκιμή που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η οποία σύμφωνα με τον ίδιο έκαψε drone σε απόσταση 5 χιλιομέτρων μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα.

«Aν το Peresvet τυφλώνει, τότε η νέα γενιά όπλων λέιζερ οδηγεί στη φυσική καταστροφή του στόχου – θερμική καταστροφή, καίγονται» σημείωσε ο Μπορίσοφ στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ερωτηθείς αν χρησιμοποιούνται τέτοια όπλα στην Ουκρανία ο Μπορίσοφ απάντησε: «Ναι. Τα πρώτα πρωτότυπα χρησιμοποιούνται ήδη εκεί». Είπε ότι το όπλο ονομαζόταν Zadira.

Σχεδόν τίποτα δεν είναι δημοσίως γνωστό για το Zadira, αλλά το 2017 τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κρατική ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, η Rosatom, βοήθησε στην εξέλιξή του.

https://www.euro2day.gr/

loading...