”Κεραυνοί” Ισραηλινών κατά Τουρκίας: ”Ο ακραίος Ερντογάν υπονομεύει το ΝΑΤΟ-Η Άγκυρα εκβιάζει την Δύση”!

Ενα σημαντικό άρθρο έγραψε ο Σεθ Φράντζμαν για την Ισραηλινή Jerusalem Post, αναλύοντας τον ύπουλο ρόλο της Τουρκίας.

Αναλυτικά:

”Το ακροδεξιό Κόμμα AKP της Άγκυρας έχει περάσει την τελευταία μιάμιση δεκαετία υπονομεύοντας το ΝΑΤΟ ειδικότερα και τις δημοκρατικές αξίες γενικότερα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου την Τρίτη μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα. Η σημαντική επίσκεψη έρχεται καθώς οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις φτάνουν σε νέα ύψη. Η Ελλάδα είναι ένα θετικό και σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έχει απειλήσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία, υπονομεύοντας τη συμμαχία και καταδεικνύοντας πώς το αυταρχικό καθεστώς της Άγκυρας έχει περισσότερα κοινά με τη Ρωσία από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα δηλώνει ότι υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πρόσφατα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της. «Η Ελλάδα έχει άριστες σχέσεις με αυτές τις δύο χώρες, που είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας στο Βερολίνο το Σαββατοκύριακο. «Η ελληνική πλευρά έχει μια πολύ σαφή στάση – είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ» πιστεύουμε ότι έχουν πολλά να προσφέρουν», είπε, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Το ακροδεξιό Κόμμα AKP της Άγκυρας έχει περάσει την τελευταία μιάμιση δεκαετία υπονομεύοντας το ΝΑΤΟ ειδικότερα και τις δημοκρατικές αξίες γενικότερα. Μετά τη φυλάκιση μελών του κοινοβουλίου της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, έχει συχνά απειλήσει τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Τουρκία υποστηρίζει επίσης εξτρεμιστές στη Συρία και φιλοξενεί τρομοκράτες της Χαμάς.

Τα τελευταία δύο χρόνια, αφού έλαβε υποστήριξη από την κυβέρνηση Τραμπ για τον αυξανόμενο αυταρχισμό της, η ηγεσία στην Άγκυρα δήλωσε ότι θέλει συμφιλίωση με χώρες που έχουν απειλήσει. Για παράδειγμα, το καθεστώς στο παρελθόν συνέκρινε το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία, αλλά τώρα έχει φιλοξενήσει τον πρόεδρο του Ισραήλ. Ωστόσο, αυτό δεν άλλαξε τη συνολική στάση της Άγκυρας σε σχέση με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία αγοράζει το ρωσικό σύστημα S-400 και γενικά βρίσκεται σε αντίθεση με τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Τώρα η Τουρκία προσπαθεί να λυγίσει τους μυς της σχετικά με την επιθυμία της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στην αμυντική συμμαχία. Γνωρίζει ότι μπορεί να ασκήσει βέτο ως μέλος και επιδιώκει να εκβιάσει το ΝΑΤΟ για να πάρει περισσότερα πράγματα για τον εαυτό της. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τη λήψη υποστήριξης για τον βομβαρδισμό περιοχών αμάχων στη Συρία και περισσότερη εθνοκάθαρση Κούρδων και Γιαζίντι, καθώς και την επιθυμία της Άγκυρας να απελαθούν οι αντιφρονούντες στην Ευρώπη.

Η Τουρκία έχει απαγάγει αντιφρονούντες στο εξωτερικό σε παράνομες παραδόσεις και φέρεται να έχει δολοφονήσει αντιφρονούντες στη Γαλλία. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι απλώς κυνηγά τους «τρομοκράτες», αλλά η χρήση της λέξης «τρομοκράτης» ισχύει για οποιονδήποτε υποστηρίζει τη δημοκρατία, τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, τα δικαιώματα των γυναικών ή ακόμη και ασκεί κριτική στην εξουσία του AKP.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάρχει κάποια «τρομοκρατική» απειλή για την Τουρκία σήμερα, ωστόσο η Άγκυρα εισέβαλε στο Αφρίν στη Συρία το 2018 και βομβαρδίζει το βόρειο Ιράκ εδώ και χρόνια, ισχυριζόμενη ότι πολεμά τους «τρομοκράτες».

Η τελευταία απαίτηση της Άγκυρας είναι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να μην υποστηρίζουν «τρομοκράτες». Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πραγματικά φιλοξενούν ή υποστηρίζουν εξτρεμιστές, αλλά η πραγματική επιθυμία της Τουρκίας είναι να δει τις φωνές της αντιπολίτευσης σε αυτές τις χώρες να φιμώνονται.

Για παράδειγμα, η Τουρκία έχει εξοργιστεί που ορισμένες χώρες διέκοψαν τις πωλήσεις όπλων ή εξαρτημάτων που χρειάζεται για τη βιομηχανία όπλων της. Επίσης, δεν θέλει άλλη κριτική από τις δύο σκανδιναβικές χώρες σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της.

Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει την εξουσία της στην Ευρώπη στο παρελθόν για να εκβιάσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για παράδειγμα, έχει απειλήσει να «ανοίξει τις πύλες» για μαζική μετανάστευση στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη εάν δεν λάβει δισεκατομμύρια δολάρια σε υποστήριξη και επίσης λάβει υποστήριξη για εισβολές στη Συρία και επιθέσεις σε κουρδικές μειονότητες.

Αυτό το είδος πολιτικής λειτούργησε καλά για την Τουρκία όταν η Άνγκελα Μέρκελ ήταν επικεφαλής στη Γερμανία, επειδή προτιμούσε αυταρχικά καθεστώτα όπως η Άγκυρα και ήθελε να δει περισσότερες γερμανικές πωλήσεις όπλων.

Όταν απείλησε τη Γαλλία με εξτρεμιστικές επιθέσεις, η γαλλική κυβέρνηση δεν ήταν θετική. Ενώ χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θέλουν περισσότερες εντάσεις με τον μεσογειακό θαλάσσιο γείτονά τους, ήταν πρόθυμες να αντισταθούν σε απειλές στο παρελθόν.

ΤΩΡΑ το ΝΑΤΟ μπορεί να βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Ο ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σχετικά με τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη δυτική στρατιωτική συμμαχία: «Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για τη συμμαχία μας και τον κόσμο. Πριν από λίγο καιρό, κανείς δεν θα είχε προβλέψει αυτό το βήμα, αλλά οι αποκρουστικές φιλοδοξίες του Πούτιν έχουν μεταμορφώσει τα γεωπολιτικά περιγράμματα της ηπείρου μας. Ανυπομονώ να καλωσορίσω τη Φινλανδία και τη Σουηδία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ πολύ σύντομα».

Ο ηγέτης του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε επίσης ότι «είχε την τιμή που έλαβε τις αιτήσεις για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας. Οι αιτήσεις σας είναι ένα ιστορικό βήμα». Στο παρελθόν, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ έχουν αισθανθεί την ανάγκη να περιποιηθούν τη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Η ανησυχία για την Άγκυρα τίθεται συχνά με «γεωπολιτικούς» όρους. Το επιχείρημα είναι ότι η Τουρκία μπορεί να ισορροπήσει τη Ρωσία και ότι είναι τόσο ασιατική όσο και ευρωπαϊκή δύναμη στο σταυροδρόμι της Μέσης Ανατολής. Ως εκ τούτου, είναι στρατηγική αναγκαιότητα. Αυτό σημαίνει ότι παίρνει αυτό που θέλει – μέχρι ένα βαθμό.

Το επιχείρημα λέει επίσης ότι εάν η Δύση δεν είναι καλή μαζί της και δεν την κατευνάζει, τότε η στρατηγικής σημασίας χώρα και η ακροδεξιά ηγεσία της θα ενωθούν με τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα και άλλα αυταρχικά εξτρεμιστικά καθεστώτα και θα συμμαχήσουν εναντίον της Δύσης. Υπό αυτή την έννοια, η πραγματικότητα της επιθετικότητας της Τουρκίας είναι γνωστή. Ο ισχυρισμός είναι ότι πρέπει να κατευναστεί και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Μόσχας.

Η Τουρκία διαβάζει αυτά τα σχόλια στα δυτικά μέσα ενημέρωσης και χρηματοδοτεί ακόμη και think tank που γράφουν για τη σημασία της – και γνωρίζει ότι μπορεί να στριμώξει τη Δύση μέσω εκβιασμού. Η Άγκυρα έχει ένα ενεργό λόμπι στην Ουάσιγκτον, βαθιά επιρροή σε πολλά think tank και φίλους στα δυτικά μέσα ενημέρωσης κληρονομιάς που διακινεί ιστορίες για να εξηγήσει τις απόψεις της. Ως εκ τούτου, το τουρκικό καθεστώς, το οποίο κανονικά θα μπορούσε να αντιμετωπίζεται ως παρία, σε αντίθεση με τη Ρωσία, λαμβάνει συχνά ψεύτικους επαίνους από τη Δύση ως «σύμμαχο», παρόλο που οι περισσότεροι ηγέτες γνωρίζουν ότι δεν είναι ένας.

Όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας πήγε στο DC το 2017, το προσωπικό ασφαλείας του επιτέθηκε σε ειρηνικούς διαδηλωτές. Αυτό είναι το πρόσωπο του τουρκικού καθεστώτος. Αντίθετα, η Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη στο Κογκρέσο και θεωρείται ως πραγματικός εταίρος ειρήνης που οικοδομεί σχέσεις και αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο.

Οι ΗΠΑ πρέπει να προσποιούνται ότι ακούνε την Τουρκία, έτσι στέλνουν τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών να ακούσει τις κραυγές της Άγκυρας. Συνολικά, ωστόσο, είναι σαφές ότι το τουρκικό καθεστώς δεν είναι εταίρος και ότι οι αξιώσεις του εναντίον της Σουηδίας και της Φινλανδίας κάνουν ιστορικό κακό στο ΝΑΤΟ.”

loading...