Τελεσίγραφο Τεχεράνης προς Αθήνα: «Ή μας πληρώνετε το πετρέλαιο και το πλοίο ή θα κατάσχουμε ένα πλοίο σας κάθε μήνα»

 Πώς με εντολές Ν.Δένδια και Γ.Πλακιωτάκη δημιουργήθηκε κρίση στην ελληνική ναυτιλία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την κατάσχεση δύο ελληνικών τάνκερ και του φορτίου τους, αλλά και την ομηρεία των Ελλήνων ναυτικών στον Κόλπο, από το Ιράν με ένα ευχολόγιο του τύπου  «Το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει άμεσα τους ναυτικούς – είμαστε στο πλευρό της Ελλάς για αυτή την κατάσταση», αλλά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.
Και η ευθύνη για τις δραματικές εξελίξεις με την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ και την ομηρεία των πληρωμάτων τους, βαραίνει 100% το υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, όπως και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τον υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη.
Διότι η κατάσχεση, βασικά αρπαγή, όπως εξελίχθηκε, του ιρανικού φορτίου από το ρωσικό τάνκερ «Pegas» στην Κάρυστο έγινε κατά 100% παράνομο τρόπο απλά και μόνο για να ικανοποιηθούν οι ΗΠΑ από τους δύο πολιτικούς, όπως αποδεικνύεται, χωρίς να υπάρχει καμία νομιμότητα στις ενέργειες κατάσχεσης.
Να σημειώσουμε ότι η ανεξάρτητη Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, που αρχικά είχε ερωτηθεί γνωμοδότησε αρνητικά στο αίτημα των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, οι υπεύθυνοι του πλοίου εμφάνισαν επίσημα έγγραφα από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), βάσει των οποίων προκύπτει ότι η ιδιοκτησία του πλοίου σε εταιρεία που δεν υπόκειται σε κυρώσεις.
Το δεξαμενόπλοιο έπλεε με ρωσική σημαία μέχρι την 1η Μαρτίου, οπότε μετονομάστηκε σε Lana και ύψωσε ιρανική σημαία.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης «ενημέρωσε την Ελλάδα ότι το φορτίο είναι ιρανικό πετρέλαιο» δήλωσε πηγή του υπουργείου Ναυτιλίας. «Το φορτίο μεταφέρθηκε σε άλλο πλοίο που μισθώθηκε από τις ΗΠΑ» πρόσθεσε!
Σε ποιο; Στο λιβεριανής σημαίας δεξαμενόπλοιο Ice Energy, ιδιοκτησίας της ελληνικής ναυτιλιακής Dynacom.
Εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε ότι το Ice Energy θα μεταφέρει το φορτίο στις ΗΠΑ.
Την Τετάρτη, το κρατικό ιρανικό πρακτορείο IRNA ανέφερε ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε για εξηγήσεις τον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, και τόνισε ότι το πλοίο «έφερε σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε ελληνικά ύδατα».
Το Pegas ήταν ένα από τα πέντε σκάφη που στοχοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ στις 22 Φεβρουαρίου –δύο ημέρες πριν ξεκινήσει η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία στο πλαίσιο των κυρώσεις εναντίον της ρωσικής τράπεζας Promsvyazbank, η οποία σύμφωνα με την Ουάσιγκτον παίζει κρίσιμο ρόλο για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.
Σύμφωνα με την οργάνωση United Against Nuclear Iran (UANI),το Pegas μετέφερε 700.000 πετρελαίου και αναχώρησε από το νησί Σίρι του Ιράν στις 19 Αυγούστου 2021.
Τι έχει συμβεί από την αρχή του θρίλερ: Συγκεκριμένα το τάνκερ «Pegas», όπως επίσημα έχει ανακοινωθεί λόγω βλάβης που προκλήθηκε εξαιτίας θαλασσοταραχής, έδεσε στο λιμάνι της Καρύστου (με μία άλλη πηγή να μιλάει για νηοψία από ειδικές ελληνοαμερικανικές δυνάμεις στην μέση του Αιγαίου κάτι που για την ώρα δεν επιβεβαιώνεται).
Λόγω του αμερικανικού (!) εμπάργκο προς τη Ρωσία το σκάφος -που μετέφερε πετρέλαιο- δεσμεύτηκε με αίτημα των ΗΠΑ, αλλά αφού ελέγχθηκαν τα χαρτιά του και αποδείχθηκε ότι η εταιρεία -στην οποία είχε μεταβιβαστεί πριν από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία- δεν ενέπιπτε στις κυρώσεις, η ελληνική Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος ζήτησε την αποδέσμευσή του.
Τότε επανήλθαν οι Αμερικανοί και ζήτησαν να μην απελευθερωθεί το πλοίο, καθώς «το φορτίο του είναι ιρανικό πετρέλαιο που εμείς θεωρούμε ότι με τα έσοδά του η Τεχεράνη χρηματοδοτεί τρομοκράτες».
Η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος απάντησε ότι το υπερατλαντικό αίτημα για «δικαστικήςσυνδρομή», ότι «Το αίτημα δεν είναι νόμιμο, διότι η Ελλάδα διέπεται από τους κανονισμούς και την κοινή νομοθεσία της ΕΕ η οποία δεν έχει επιβάλλει βάλει τέτοιες κυρώσεις στο Ιράν»!
Και επειδή τα πράγματα έπαιρναν άσχημη τροπή η ελληνική πλευρά πρότεινε στους Αμερικανούς «να κάνουν νηοψία σε διεθνή ύδατα πέραν των 6 μιλίων και να αναλάμβαναν αυτοί την ευθύνη για την κατάληψη του πλοίου και την κατάσχεση του φορτίου του οδηγώντας το  στις ΗΠΑ κατ’ευθείαν».
Τότε οι ΗΠΑ, που δεν ήθελαν να αναλάβουν αυτοί την ευθύνη, απευθύνθηκαν στον Νίκο Δένδια, ο οποίος σε συνεργασία με τον Γιάννη Πλακιωτάκη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, απέρριψαν το αίτημα ζήτησαν την δέσμευση του πλοίου και του φορτίου του και μάλιστα άρχισαν να μεταγγίζουν το πετρέλαιο σε άλλα πλοία, χωρίς κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο, στις 26 Μαΐου, όπως προαναφέραμε.
Τα υπόλοιπα τα ξέρουμε: Κατάσχεση των δύο ελληνόκτητων τάνκερ στον Κόλπο ως αντίποινα και οι σχέσεις με το Ιράν, το οποίο μας έδινε πετρέλαιο με πίστωση όταν όλοι οι άλλοι ζητούσαν επί ζητούσαν πληρωμή «επί τόπου» την «πέτρινη» χρονιά του 2015, όταν η ΕΕ μας είχε οδηγήσει σε μία ακόμα πτώχευση.
Και τώρα τι γίνεται; Η Τεχεράνη διαμήνυσε στην Αθήνα: «Ή απελευθερώνεται το πλοίο και επιστρέφεται το φορτίο που μας ανήκει ή κάθε μήνα θα κατάσχουμε ένα ελληνόκτητο πλοίο στον Κόλπο».
Του ιρανικού τελεσίγραφου ακολούθησε σύσταση από το υπουργείο Ναυτιλίας προς τα ελληνικά πλοία «να αποφεύγουν τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν»! Μας δεν έγινε το ρεσάλτο των Ιρανών στα ιρανικά ύδατα, έγινε στα διεθνή». Εντός της ιρανικής υφαλοκρηπίδας, βέβαια.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, το Prudent Warrior βρίσκεται αγκυροβολημένο στο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas, ενώ το Delta Poseidon παραμένει προς το παρόν στην ίδια θέση στον Περσικό κόλπο.
Στο Delta Poseidon επιβαίνουν 25 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, και στο Prudent Warrior 23 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 8 Έλληνες και ένας Κύπριος.
Αλλά και πού να πάνε; Κατ’αρχήν μεταφέρουν εκατομμύρια τόνους ιρανικού πετρελαίου. Άρα;
Τι έπρεπε να γίνει αν θεωρήσουμε ότι ως σύμμαχοι των ΗΠΑ πρέπει να είμαστε θετικοί ακόμα και σε τέτοιου είδους «μη νόμιμα» αιτήματα: Να ενημερώσουμε και να ζητήσουμε την προστασία από το αμερικανικό Ναυτικό των ελληνικών πλοίων, τάνκερ, φορτηγών και κοντέινερ, στην περιοχή του Κόλπου. Αυτό βέβαια θα γινόταν από ένα σοβαρό κράτος…
loading...