Τι μέλλει γενέσθαι ενόψει των γαλλικών βουλευτικών εκλογών και ποια είναι τα συμπεράσματα από τις διεξαχθείσες προεδρικές εκλογές!





Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής του Θωμά και της Μαίρης Οικονομολόγος- διεθνολόγος – 

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 24 Απριλίου δεν έκρυβε εκπλήξεις και τελικά ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας. Έτσι, ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που εκλέχτηκε εκ νέου μετά από 22 χρόνια! Τελευταία φορά που το κατάφερε αυτό ήταν ο αείμνηστος Ζακ Σιράκ! Η νίκη που κατάφερε όμως ο νυν πρόεδρος ήταν καθαρή ή πύρρειος;

Η απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι και ειδικά οι νεότερες ηλικίες ψήφισαν με τη λογική του μη χείρον βέλτιστον! Δηλαδή, ενώ είχαν έντονες επιφυλάξεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νυν Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν τον επέλεξαν για να μην εκλεγεί η Μαρίν Λε πεν που πρέσβευε ακραία ρητορική όπως υποστήριζαν τα ΜΜΕ και σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας! Επίσης, αν και αντισυστημικός ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που συγκέντρωσε το πολύ σημαντικό ποσοστό 21,95% στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών, παρείχε στους ψηφοφόρους του, εμμέσως, κατευθυντήρια γραμμή να ψηφίσουν στο β’ γύρο το Μακρόν!

Το αν θα μπορέσει ο Γάλλος πρόεδρος να εφαρμόσει το πολιτικό του πρόγραμμα την επομένη πενταετία θα εξαρτηθεί με ποιόν η ποιά θα συγκατοικήσει στην εξουσία (πρωθυπουργός) την επαύριο του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο α’ γύρος των βουλευτικών εκλογών θα διεξαχθεί 12 Ιουνίου και ο β΄γύρος στις 19 Ιουνίου!

Έτσι, επί παραδείγματι αν ο συνασπισμός κομμάτων (αριστεροί, σοσιαλιστές, κομμουνιστές, οικολόγοι) υπό την ηγεσία του Μελανσόν συγκεντρώσει περισσότερες βουλευτικές έδρες στις επερχόμενες εκλογές και εκλεγεί αυτός πρωθυπουργός ο Μακρόν, ενδεχομένως, θα αντιμετωπίσει σοβαρούς τριγμούς στη διάρκεια της θητείας του!! Οι μέχρι τώρα διεξαχθείσες δημοσκοπήσεις τοποθετούν το κόμμα της «Νέας Λαϊκής Ένωσης για την οικολογία και την κοινωνία» με ηγέτη το Μελανσόν στην πρώτη θέση!

Όσον αφορά τη Μαρίν Λε πεν κατάφερε να αυξήσει την εκλογική της επιρροή, αλλά οι δημόσιες αναφορές της ότι θα απαγορεύσει τη μαντίλα σε δημόσιο χώρο ίσως ήταν και το μεγαλύτερο λάθος της στην προεκλογική εκστρατεία! Καθότι υπερτονίστηκε από τα ΜΜΕ και έδωσε τη λαβή στους πολιτικούς της αντιπάλους να καταφύγουν σε κινδυνολογίες για το τι θα συμβεί αν εκλεγεί πρόεδρος!! Έτσι φόβισε πολύ κόσμο και αποθάρρυνε να την ψηφίσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών!

Σε διαφορετική περίπτωση ίσως επικρατούσε έστω και οριακά! Επιπρόσθετα, οι εκλογές στη Γαλλία απόδειξαν περίτρανα ότι αμφισβητούνται οι καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη ενώ αυξάνεται υπέρμετρα η δύναμη των ριζοσπαστικών δυνάμεων!

Επομένως μπορεί στη Γαλλία να μην πραγματοποιήθηκε η μεγάλη πολιτική ανατροπή, αλλά στην Ιταλία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επίκειται πολιτικός σεισμός με τη διαφαινόμενη επικράτηση της ριζοσπαστικής δεξιάς των Αδελφών της Ιταλίας στις επόμενες γενικές εκλογές της Ιταλίας που προβλέπεται να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2023! Οι οποίοι μαζί με το κόμμα της ριζοσπαστικής δεξιάς του Ματέο Σαλβίνι (LEGA) και το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια μπορεί να ηγηθούν μιας κυβέρνησης που ίσως αμφισβητήσει τις σταθερές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης προκαλώντας σοβαρούς κλυδωνισμούς, τόσο στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όσο και στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα!

Εν κατακλείδι, αξίζει να επισημανθεί ότι η Ιταλία ανήκει στις χώρες που διαθέτουν το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στον κόσμο, καθώς το χρέος της ανέρχεται στο δυσθεώρητο ύψος των 2,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ ήτοι στο 154% του ΑΕΠ της (πηγή: Χριστοδουλάκης από AMECO και Eurostat)!

Υ.Γ. Το παρόν άρθρο το αφιερώνω στους αποθανόντες πατέρα μου Θωμά, παππούδες μου Βασίλειο και Βασίλειο και προπαππούδες μου Ιωάννη, ιερέα Δημήτριο, Σπυρίδωνα, Θωμά, καθώς και Αθανάσιο, στις αποθανούσες γιαγιάδες μου Φανή και Στυλιανή, προγιαγιάδες μου Φωτεινή, Ευανθία, Βασιλική και Μαρία, στους αποθανόντες θείο μου Γεώργιο και συγγενή μου Ηλία, στην αποθανούσα θεία μου Ηλιάδα, καθώς και πάππου προς πάππου! Επίσης, το αφιερώνω στους ζώντες μητέρα μου Μαρία, την αδερφή μου Ινώ και το θείο μου Ευάγγελο!

loading...