Ο καύσωνας στην Ινδία και το Πακιστάν δοκιμάζει τα όρια της ανθρώπινης επιβίωσης

Το Νέο Δελχί είδε για επτά συνεχόμενες ημέρες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου (104 Φαρενάιτ), τρεις βαθμούς πάνω από τη μέση θερμοκρασία για τον μήνα Απρίλιο

ι θερμοκρασίες σε περιοχές της Ινδίας και του Πακιστάν έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γίνονται αισθητές σε ολόκληρη την ήπειρο. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία για τη βορειοδυτική και την κεντρική Ινδία τον Απρίλιο ήταν η υψηλότερη από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή στα αρχεία, πριν από 122 χρόνια, φτάνοντας τους 35,9 και 37,78 βαθμούς Κελσίου (96,62 και 100 βαθμούς Φαρενάιτ) αντίστοιχα, σύμφωνα με το Ινδικό Μετεωρολογικό Τμήμα (IMD).

Από τους Rhea Mogul, Esha Mitra, Manveena Suri και Sophia Saifi/CNN
Τον περασμένο μήνα, το Νέο Δελχί είδε για επτά συνεχόμενες ημέρες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου (104 Φαρενάιτ), τρεις βαθμούς πάνω από τη μέση θερμοκρασία για τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με μετεωρολόγους του CNN. Σε ορισμένες πολιτείες, η ζέστη έκλεισε τα σχολεία, κατέστρεψε τις καλλιέργειες και άσκησε πίεση στην παροχή ενέργειας, καθώς οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να ενυδατωθούν.

Ο καύσωνας έγινε αισθητός και στο γειτονικό Πακιστάν, όπου οι πόλεις Jacobabad και Sibi στη νοτιοανατολική επαρχία Sindh της χώρας κατέγραψαν υψηλές θερμοκρασίες 47 βαθμών Κελσίου (116,6 Fahrenheit) την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε στο CNN το Μετεωρολογικό Τμήμα του Πακιστάν (PMD). Σύμφωνα με το PMD, αυτή ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε σε οποιαδήποτε πόλη στο βόρειο ημισφαίριο εκείνη την ημέρα.

«Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που το Πακιστάν βιώνει αυτό που πολλοί αποκαλούν «έτος χωρίς άνοιξη», δήλωσε η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής του Πακιστάν, Sherry Rehman, σε δήλωση της. Οι θερμοκρασίες στην Ινδία αναμένεται να βελτιωθούν ελαφρώς αυτή την εβδομάδα με τις μέγιστες, στο βορειοδυτικό κομμάτι της χώρας, να αναμένεται να μειωθούν κατά 3 έως 4 βαθμούς Κελσίου (5,4 έως 7,2 βαθμούς Φαρενάιτ), ανέφερε το IMD. Οι θερμοκρασίες στο Πακιστάν αναμένεται επίσης να είναι πιο κοντά στο μέσο όρο -περίπου 40 βαθμοί Κελσίου (104 Φαρενάιτ)- αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η κλιματική κρίση θα προκαλέσει συχνότερους και μεγαλύτερους καύσωνες, επηρεάζοντας περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στις δύο χώρες.

Η Ινδία είναι μεταξύ των χωρών που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). «Αυτός ο καύσωνας είναι σίγουρα άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Δρ. Chandni Singh, Επικεφαλής μελετητής της IPCC και Ανώτερος Ερευνητής στο Ινδικό Ινστιτούτο. «Έχουμε δει αλλαγές στην έντασή του καύσωνα, στο χρόνο άφιξής του και στη διάρκειά του. Όπως έχουν προβλέψει πολλοί ειδικοί για το κλίμα, το φαινόμενο θα έχει κλιμακωτές επιπτώσεις στην υγεία».


Απώλεια καλλιεργειών

Η Ινδία αντιμετωπίζει συχνά καύσωνες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Μάιο και Ιούνιο, αλλά φέτος οι θερμοκρασίες άρχισαν να αυξάνονται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Στη βόρεια πολιτεία του Punjab, γνωστή ως «καλάθι ψωμιού της Ινδίας», αυτό προκαλεί θερμικό στρες, όχι μόνο σε εκατομμύρια εργάτες αγροτικής γης, αλλά και στα χωράφια με σιτάρι στα οποία βασίζονται για να θρέψουν τις οικογένειές τους και να πουλήσουν σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Gurvinder Singh, διευθυντής γεωργίας στο Punjab, είπε ότι μια μέση αύξηση έως και 7 βαθμούς Κελσίου (12,6 βαθμούς Φαρενάιτ) τον Απρίλιο μείωσε ήδη τις αποδόσεις σιταριού. «Λόγω του καύσωνα είχαμε απώλεια πάνω από 5 κουίνταλ (500 κιλά) ανά εκτάριο της απόδοσης του Απριλίου», είπε στο CNN τη Δευτέρα.

Ο Chandni Singh, από την IPCC, που δεν έχει σχέση με τον Gurvinder Singh, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα είναι πιθανότερο να υποφέρουν περισσότερο από την αφόρητη ζέστη.
«Οι άνθρωποι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους -αγρότες, οικοδόμοι, εργάτες χειρωνακτικής εργασίας- θα υποφέρουν περισσότερο. Έχουν λιγότερες επιλογές για να δροσιστούν και δεν μπορούν να μείνουν μακριά από τη ζέστη», είπε.

Κλείσιμο σχολείων και διακοπές ρεύματος

Σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια έχει οδηγήσει σε έλλειψη άνθρακα, αφήνοντας εκατομμύρια χωρίς ρεύμα για έως και εννέα ώρες την ημέρα. Την περασμένη εβδομάδα, τα αποθέματα άνθρακα σε τρία από τα πέντε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στα οποία βασίζεται το Δελχί για την παροχή ενέργειας έφθασαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, πέφτοντας κάτω από το 25%, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της ινδικής πρωτεύουσας.

Η Ινδία ακύρωσε περισσότερα από 650 δρομολόγια επιβατικών τρένων μέχρι τα τέλη Μαΐου για να κρατήσει διαθέσιμες τις γραμμές σε περισσότερα τρένα με φορτία καθώς η χώρα προσπαθεί να αναπληρώσει τα αποθέματα άνθρακα στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Σιδηροδρόμων της χώρας. Οι Indian Railways είναι ο βασικός προμηθευτής άνθρακα σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε ολόκληρη τη χώρα.

Ορισμένες πολιτείες της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Βεγγάλης και της Οντίσα, έχουν ανακοινώσει το κλείσιμο των σχολείων για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας. «Τα παιδιά που πρέπει να διανύσουν αποστάσεις για να πάνε στο σχολείο, πολλά από αυτά παθαίνουν αιμορραγίες από τη μύτη, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν τον καύσωνα», είπε η επικεφαλής υπουργός της Δυτικής Βεγγάλης Mamata Banerjee στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.

Τα τελευταία χρόνια, τόσο η ομοσπονδιακή όσο και η πολιτειακή κυβέρνηση έχουν εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων των καυσώνων, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των σχολείων και της έκδοσης συμβουλών υγείας για το κοινό. Όμως, σύμφωνα με τον Chandni Singh, πρέπει να γίνουν περισσότερα. «Δεν έχουμε σχέδιο δράσης για τη θερμότητα και υπάρχουν κενά στον προγραμματισμό», είπε ο Singh. «Οι καύσωνες δοκιμάζουν τα όρια της ανθρώπινης επιβίωσης».

kourdistoportocali.com/

loading...