Το airbnb, η χρυσή βίζα, οι τούρκοι, οι ισραηλινοί, οι κινέζοι, οι μεν, οι δε, έχουν διαλύσει τα πάντα.

Ο Μητσοτάκης κωφεύει και θα το πληρώσει πολιτικά. Έχουμε σιχαθεί τη φιλελέδικη ΝΔ. Έχει γίνει ανυπόφορη. Δεν θέλουμε να τους βλέπουμε. 

Ενοίκια: Οι Αθηναίοι «μεταναστεύουν» στα προάστια λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης 

«Ημιυπόγειο στη Μαβίλη ενοίκιο 590 ευρώ», «γκαρσονιέρα στα Εξάρχεια, 510», «53 τ.μ., αλλά μαζί με την αυλή», «ενοικιάζεται για ανακαίνιση ή για γκρέμισμα».
Θα μπορούσε να είναι και πηγή έμπνευσης για κάποιο b-movie θρίλερ, με «δαιμονισμένα» ενοικιαστήρια να καταδιώκουν φιλήσυχους Αθηναίους. Είναι όμως η καθημερινή, τραυματική εμπειρία όλων όσοι αναζητούν σπίτια σε αγγελίες για ενοίκιο. Το φαινόμενο των εξαιρετικά υψηλών ενοικίων απασχολεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, ολοένα και περισσότερα ρεπορτάζ.
Οι ιδιοκτήτες, από την πλευρά τους, βρίσκουν τον υπεύθυνο και στα Μέσα Ενημέρωσης. «Όσο γράφετε για ενοίκια των 700 ευρώ στην Αθήνα, τόσο θα πηγαίνουν στα ύψη. Ούτε διαφήμιση να σας πληρώναμε για να τα λέτε» έλεγε πρόσφατα παράγοντας του real estate στο iefimerida.gr. Όταν το θέμα πηγαίνει στο Airbnb ή τις Golden Visas, που «στεγνώνουν» από διαθέσιμα ακίνητα τα αστικά κυρίως κέντρα, τότε η μπάλα πετιέται στην… εξέδρα.
Εκτός ελέγχου τα ενοίκια στην Αθήνα
Πάντως, τα στοιχεία για τα ενοίκια παραμένουν άκρως ανησυχητικά. Σύμφωνα με data που παραχώρησε προ ημερών στο iefimerida.gr η ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων Spitogatos, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας έφτασε τα 10 ευρώ το τετραγωνικό, κάτι που σημαίνει ότι για ένα μέσο σπίτι 75 τ.μ. μπορεί να ζητηθούν 750 ευρώ. Για σπίτι ίδιων προδιαγραφών στο κέντρο της Πάτρας, ο ιδιοκτήτης θα ζητήσει 495 ευρώ (6,6 ευρώ το τ.μ.) και στη Θεσσαλονίκη 607 ευρώ (8,1 ευρώ το τ.μ.).
Το φαινόμενο δεν κάνει πλέον διακρίσεις και επεκτείνεται: Παγκράτι, Εξάρχεια, Κουκάκι, Γκύζη και άλλες -πάλαι ποτέ λαϊκές- περιοχές βλέπουν μια ραγδαία αύξηση στα ζητούμενα ενοίκια.
Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς ακινήτων, οι τρομακτικές αυξήσεις στο κέντρο της Αθήνας δημιουργούν ένα κύμα «μετανάστευσης» αρχικά προς γειτονικές περιοχές, όπως Σεπόλια, Κυψέλη, Νέο Κόσμο, Καλλιθέα, Ζωγράφου, Καρέα. Αυτή η τάση δείχνει να γεννά ένα ντόμινο αυξήσεων και σε αυτές περιοχές, καθώς η ζήτηση από τους απεγνωσμένους πρωτευουσιάνους «μετανάστες» αυξάνει.
Είναι ενδεικτικό ότι στο «αλωμένο» από το Airbnb Κουκάκι τα ενοίκια έφτασαν τα 10,5 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στα Εξάρχεια οι ζητούμενες τιμές ενοικίων ξεπερνούν πλέον τα 8,3 ευρώ το τετραγωνικό. Την ίδια στιγμή, στο Παγκράτι η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίου φτάνει στα 8,8 ευρώ το τετραγωνικό.
«Έκρηξη» στις περιοχές… μετανάστευσης
Επόμενο ήταν να πάρει σειρά και η Κυψέλη που πλέον ξεπέρασε το φράγμα των 7 ευρώ το τετραγωνικό. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Spitogatos στο iefimerida.gr για ένα σπίτι 75 τ.μ. οι μέσες τιμές ζήτησης (ευρώ) έχουν ως εξής:
Σεπόλια – Σκουζέ: 502
Κυψέλη: 540
Γκύζη – Πεδίον του Άρεως: 577
Ζωγράφου: 600
Βύρωνας: 570
Καισαριανή: 675
Νέος Κόσμος: 622
Καλλιθέα: 615
Κεραμεικός: 682
Γαλάτσι: 510
Πατήσια: 495
Περιστέρι: 495
loading...