Βερολίνο και ΕΕ: «Τα δεσμευμένα 600 δισ. δολάρια της Ρωσίας θα τα δώσουμε στην Ουκρανία για ανοικοδόμηση» – Μόσχα: «Θα αντιδράσουμε ανάλογα»

 «Είναι ξεκάθαρη ληστεία» είπε ο Ν.Πεσκόφ

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισες ως «ξεκάθαρη ληστεία» που θα προκαλέσει την ανάλογη αντίδραση εάν η ΕΕ και η Γερμανία δώσουν στην Ουκρανία τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, τα οποία αγγίζουν τα 600 δισ. δολάρια.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε μιλώντας σε τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες ότι είναι ανοικτός στην ιδέα να χρησιμοποιηθούν τα κατασχεμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Ο Λίντνερ πρόσθεσε ότι ήδη η G7 και η ΕΕ συζητούν προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι κανείς δεν έχει ενημερώσει τη Ρωσία για αυτή την πρωτοβουλία, την οποία χαρακτήρισε «παράνομη», προσθέτοντας ότι «στην πραγματικότητα θα ήταν ξεκάθαρη ληστεία» και τονίζοντας ότι «θα απαιτούσε την κατάλληλη απάντηση».
Εάν η Δύση προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια τότε το χάσμα μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ-ΗΠΑ θα κρατήσει για αιώνες…
Πέραν αυτού θα καταργήσει στην πράξη όλους τους κανόνες της υποτιθέμενης πλέον ελεύθερης οικονομίας καθώς δεν θα τηρείται η βασική αρχή της εμπιστοσύνης.
Οποιοσδήποτε θα μπορεί να χάσει τα περιουσιακά του στοιχεία επειδή η πολιτική του δεν εναρμονίζεται με αυτήν των ΗΠΑ.
Παράλληλα εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι Ρώσοι παραγωγοί λιπασμάτων προσπαθούν να τιμήσουν τα συμβόλαιά τους, παρά τις κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί από τη Δύση.
Ο Πεσκόφ απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να επιτρέψει την εξαγωγή κάποιων φορτίων σιτηρών από την Ουκρανία προκειμένου να περιοριστεί η παγκόσμια κρίση τροφίμων με αντάλλαγμα να επιτραπούν οι εξαγωγές λιπασμάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Ωστόσο ο Πεσκόφ εξήγησε ότι υπάρχουν πολλές νάρκες στα ουκρανικά λιμάνια και η αποναρκοθέτησή τους είναι μια περίπλοκη επιχείρηση.
loading...