Ο κοσμος πειναει και …υπαρχουν και αυτοι ! – Πορτρέτο της Μέριλιν Μονρό από τον Αντι Γουόρχολ στην τιμή-ρεκόρ των $195 εκατ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το «Shot Sage Blue Marilyn» του Αντι Γουόρχολ (Andy Warhol) πουλήθηκε για 195 εκατομμύρια δολάρια, τη Δευτέρα, καθιστώντας το εμβληματικό πορτρέτο της Μέριλιν Μονρό το πιο ακριβό έργο Αμερικανού καλλιτέχνη που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Είναι επίσης το πιο ακριβό κομμάτι του 20ού αιώνα που δημοπρατήθηκε ποτέ, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Christie’s στη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιήθηκε η πώληση.
Η εικόνα σε μεταξοτυπία του 1964 δείχνει την Μονρό σε κοντινό πλάνο – κίτρινα μαλλιά, μπλε σκιά ματιών και κόκκινα χείλη- σε ένα πλούσιο μπλε φόντο.
Η πώληση του Γουόρχολ ανέτρεψε τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ και έναν άλλο μοντέρνο δημιουργό, τον Ζαν Μισέλ Μπασκουάτ (Jean-Michel Basquiat), του οποίου ο πίνακας «Χωρίς τίτλο» του 1982 με ένα πρόσωπο που μοιάζει με κρανίο πουλήθηκε για ένα ρεκόρ $110,5 εκατ. δολαρίων στους Sotheby’s το 2017.
Ο οίκος Christie’s είπε ότι ένας ανώνυμος αγοραστής πραγματοποίησε την αγορά τη Δευτέρα το βράδυ. Οταν η δημοπρασία ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος, υπολόγισαν ότι θα μπορούσε να φτάσει έως και 200 εκατομμύρια δολάρια. «Είναι μια καταπληκτική τιμή», δήλωσε ο Αλεξ Ρότερ (Alex Rotter), πρόεδρος του τμήματος τέχνης του 20ού και 21ου αιώνα του Christie’s.
loading...

Leave a Reply