«Προγραμματιζόμενο ψηφιακό νόμισμα»: Το επόμενο στάδιο της νέας κανονικότητας ο απόλυτος οικονομικός έλεγχος; (Video - Ελληνικοί υπότιτλοι)
Ο πόλεμος κατά των μετρητών έχει φτάσει στο τέλος του - το χρήμα αντικαθίσταται από ψηφιακά κουπόνια που υπόκεινται σε πλήρη κρατικό έλεγχο. Μην πεις ότι δεν γνώριζες...
Βασιζόμενες στο μοντέλο του bitcoin, οι κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν να παράγουν τα δικά τους «ψηφιακά νομίσματα». Αφαιρώντας κάθε εναπομείνασα ιδιωτικότητα, παρέχοντας πλήρη έλεγχο σε κάθε συναλλαγή, περιορίζοντας ακόμη και το σε τι επιτρέπεται στους απλούς ανθρώπους να ξοδεύουν τα χρήματά τους.Πηγή: Off Guardian

Γράφει ο Kit Knightly

Μετάφραση: Απολλόδωρος – Συνεργάτης του Ελλήνων ΑφύπνισηΑπό τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκαν το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, που πωλούνταν ως ένα ανεξάρτητο και εναλλακτικό μέσο ανταλλαγής εκτός του χρηματοπιστωτικού status quo, ήταν θέμα χρόνου να απορροφηθεί, να τροποποιηθεί και να επανατοποθετηθεί η νέα εναλλακτική λύση στην υπηρεσία του κράτους.

Εισάγονται τα «Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικών Τραπεζών» - η απάντηση των κυρίαρχων τραπεζών δλδ. στο αφεντικό τους την International Settlement Bank - BIS , στο bitcoin.

Για όσους δεν τα έχουν ακούσει ποτέ, τα "Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικών Τραπεζών" (Central Bank Digital Currencies, CBDC) είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται, ψηφιοποιημένες εκδόσεις της λίρας/του δολαρίου/του ευρώ κ.λπ. που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες.

Όπως το bitcoin (και άλλα κρυπτογραφικά), το CBDC θα είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακό, προωθώντας έτσι τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά των μετρητών. Ωστόσο, σε αντίθεση με την κρυπτογράφηση, δεν θα έχει κρυπτογράφηση που θα διατηρεί την ανωνυμία. Στην πραγματικότητα, θα ήταν το εντελώς αντίθετο, τερματίζοντας ενδεχομένως την ίδια την ιδέα της χρηματοοικονομικής ιδιωτικότητας.

Τώρα, μπορεί να μην έχετε ακούσει πολλά για τα σχέδια του CBDC, χαμένα όπως είναι στο κουβάρι της συνεχιζόμενης "πανδημίας", αλλά η εκστρατεία είναι εκεί, που σέρνεται στις πίσω σελίδες εδώ και μήνες. Υπάρχουν ιστορίες σχετικά με αυτήν τόσο από το Reuters όσο και από τους Financial Times μόλις σήμερα. Είναι μια μακρά, αργή απάτη, αλλά παρ' όλα αυτά μια απάτη.

Οι χώρες στις οποίες η ιδέα προχώρησε περισσότερο είναι η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Κινεζικό Ψηφιακό Γουάν βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014 και υπόκειται σε συνεχείς και εκτεταμένες δοκιμές. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει φτάσει ακόμη κοντά σε αυτό το στάδιο, αλλά ο καγκελάριος Rishi Sunak προωθεί έντονα μια ψηφιακή λίρα που ο Τύπος αποκαλεί "Britcoin".

Άλλες χώρες, όπως η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική και η Μαλαισία, δεν απέχουν πολύ.

Οι ΗΠΑ ερευνούν επίσης την ιδέα, με τον Jerome Powell, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), να ανακοινώνει τη δημοσίευση λεπτομερούς έκθεσης για το "ψηφιακό δολάριο" στο εγγύς μέλλον.

Οι προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αυτά τα CBDCs θα πρέπει να είναι αρκετές για να εγείρουν κόκκινες σημαίες ακόμη και στα πιο εύπιστα μυαλά.

Στους περισσότερους ανθρώπους δεν θα άρεσε η ιδέα ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί "όλες τις δαπάνες σε πραγματικό χρόνο", αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο.

Μακράν η πιο επικίνδυνη ιδέα είναι ότι οποιοδήποτε μελλοντικό ψηφιακό νόμισμα θα πρέπει να είναι "προγραμματιζόμενο". Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που εκδίδουν τα χρήματα θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τον τρόπο που ξοδεύονται.

Αυτό δεν είναι μια ερμηνεία ή μια "θεωρία συνωμοσίας", απλά ακούστε τον Agustin Carstens, επικεφαλής της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμού (BIS), που μίλησε νωρίτερα φέτος:


Δείτε το βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους


Δεν υπάρχουν σχόλια :