«THE PISPIRIGKOU SHOW»

ΤΟ ΝΕΟ ΑΠΟΧΑΥΝΩΤΙΚΟ ΡΙΑΛΙΤΙ ΜΙΑΣ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ



Γράφει ο Κωνσταντίνος Ι. Βαθιώτης

Μια ολόκληρη κοινωνία παρακολουθεί το νέο αποχαυνωτικό τηλε-ριάλιτι που θα μπορούσε να έχει τίτλο “The Pispirigkou Show”, κατά παράφραση της αμερικανικής ταινίας του 1998 “The Truman Show”.

 

Σύμφωνα με το σενάριο αυτής της ταινίας, προβάλλεται από την τηλεόραση, καθημερινώς και αδιαλείπτως επί 24 ώρες, η ζωή του Truman Burbank, ο οποίος από τα γεννοφάσκια του μεγαλώνει σε μια τεχνητή ειδυλλιακή πολίχνη, δίπλα σε ηθοποιούς που υποδύονται ρόλους για τις ανάγκες του τηλε-ριάλιτι και, αντιστοίχως, της εικονικής ζωής του πρωταγωνιστή.

Ιδίως μετά την έξαρση της ιδιωτικής τηλεόρασης, η ελληνική κοινωνία μοιάζει να έχει μολυνθεί, πρωτίστως διανοητικά και ηθικά, από έναν ιό μεταδιδόμενο όχι μέσω σταγονιδίων, αλλά μέσω της τηλεοπτικής οθόνης. Κάθε φορά που ανοίγουν τα χείλη τους δημοσιογράφοι, ρεπόρτερ και πάσης φύσεως τηλε-ειδικοί, ο εγκέφαλος και η ψυχή των Ελλήνων τηλεθεατών κατακλύζονται από φονικούς τηλε-ιούς που θολώνουν την κρίση και διαβρώνουν την ηθική τους.

Ο Kenneth Β. Klein στο βιβλίο του με τίτλο «Ο Ψευτοπροφήτης. Ο υποχθόνιος αρχιτέκτονας της Νέας Τάξης των Πραγμάτων»1 επισημαίνει ότι τα Μέσα Μαζικού Ευνουχισμού λειτουργούν σαν το δηλητηριασμένο μήλο της Χιονάτης:

Όπως η πεντάμορφη Χιονάτη έπεσε σε βαθύ ύπνο όταν δάγκωσε το δηλητηριασμένο μήλο που της προσέφερε με πανουργία η κακιά βασίλισσα2, έτσι και οι σημερινοί τηλεθεατές βρίσκονται σε βαθύ ύπνο, όντας ανήμποροι να ξυπνήσουν από τον λήθαργο της ευτυχισμένης σκλαβιάς που απολαμβάνουν από τον καναπέ ή το κρεβάτι του σπιτιού τους.

Ιδιαιτέρως επίκαιρος είναι και ο παραλληλισμός που κάνει ο Ιγνάσιο Ραμονέ στο βιβλίο του «Η έκρηξη της δημοσιογραφίας. Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη μαζικότητα των μέσων ενημέρωσης»3:

«Η ενημέρωση λόγω της έκρηξής της, του πολλαπλασιασμού της, της υπεραφθονίας της, είναι κυριολεκτικά μολυσμένη, δηλητηριασμένη από ψέματα όλων των ειδών, γεμάτη από τους ρύπους των διαδόσεων, των παραποιήσεων, των διαστρεβλώσεων, των χειραγωγήσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...