O COVID-19 ΚΑΙ ΤΑ ...ΦΙΔΙΑ. ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ. (ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΡΟΥΣ & ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ)Στην αρχαία Ελλάδα, ο Ασκληπιός, ο θεός της Ιατρικής, παριστάνονταν πάντα να κρατά ένα ραβδί, που πάνω του ήταν τυλιγμένο ένα φίδι. 

Σε κάποιους πιο παλιούς μύθους, ό ίδιος ο Ασκληπιός είχε τη μορφή φιδιού.

Σήμερα η ράβδος με το φίδι χρησιμοποιείται πολύ συχνά σαν σύμβολο ιατρικών και πολλών άλλων υπηρεσιών που σχετίζονται με το χώρο της Υγείας.


Η ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Τελευταία κυκλοφορούν στο διαδίκτυο κάποιες απόψεις, που συσχετίζουν πολλά από τα συμπτώματα του Covid-19 με κάποιες από τις δράσεις του δηλητηρίου της κόμπρας!

Ακόμη δεν νομίζω ότι έχουμε ακλόνητες ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ γύρω από αυτό.

Οπότε, ώσπου να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από αυτό το θέμα, ας πούμε τι γνωρίζουμε ήδη, από μελέτες που δημοσιεύτηκαν μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2021.


Η ΘΝΗΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ COVID ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΟΤΑΛΙΑ

Τον Αύγουστο του 2021 δημοσιεύτηκε μία μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Αριζόνα, σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα, που συσχέτιζε την αυξημένη θνητότητα του Covid με ουσία που υπάρχει στο δηλητήριο του κροταλία!

Το δηλητήριο του κροταλία βρίσκεται υπό μελέτη κάπου 30 χρόνια τώρα.

Βρέθηκε λοιπόν ότι ασθενείς που στο αίμα τους κυκλοφορούσε μεγάλη ποσότητα του ενζύμου sPLA2-IIA (Φωσφολιπάση Α2, ομάδας ΙΙΑ) είχαν πολύ υψηλή θνητότητα από Covid.

Το ένζυμο αυτό υπάρχει φυσιολογικά μέσα μας και σε μικρές ποσότητες είναι χρήσιμο για την άμυνά μας, γιατί καταστρέφει την κυτταρική μεμβράνη των μικροβίων που εισέρχονται στον οργανισμό μας και τα διαλύει.

Η ποσότητα που πρέπει να κυκλοφορεί όμως είναι απειροελάχιστη και συγκεκριμένα γύρω στο 1μg/lt (ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου, ανά λίτρο αίματος).

Στα 2/3 των ασθενών με βαρειά νόσηση βρέθηκε ότι αυτό το ένζυμο κυκλοφορούσε στο αίμα τους σε 10πλάσια ποσότητα της κανονικής ή και ακόμη περισσότερο!

Σε τέτοιες ποσότητες προκαλεί συμπτώματα οξείας φλεγμονής, ενώ επιδρά και σε υποδοχείς των μυϊκών ινών, προκαλώντας παράλυσή τους.

Είναι περίπου η δόση που περιέχεται και σε ένα δάγκωμα από κροταλία...

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανίχνευσή της ποσότητας που κυκλοφορεί στο αίμα των ασθενών, μπορεί να χρησιμεύσει σαν προγνωστικό στοιχείο, ενδεικτικό της βαρύτητας της νόσησης.


Η ΟΧΙΑ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ COVID

Αυτή η μελέτη προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Εδειξε ότι ένα είδος οχιάς που ζει στη Βραζιλία περιέχει στο δηλητήριο της μία ουσία που βοηθάει στην αντιμετώπιση της νόσησης από Covid!

Με ποιο τρόπο:

Τα πειράματα σε μαϊμούδες έδειξαν ότι αυτή η ουσία που περιέχεται στο δηλητήριο της οχιάς εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του SARS-Cov-2 στον οργανισμό, κατά ένα ποσοστό της τάξης του 75%!!

Ο μηχανισμός;

Η ουσία για την οποία μιλούμε είναι ένα πεπτίδιο (μία αλυσίδα από αμινοξέα) που δεσμεύει το ένζυμο PLpro (PL πρωτεάση), που είναι ένα από τα δύο ένζυμα, που είναι υπεύθυνα για τον πολλαπλασιασμό του ιού, μέσα στο σώμα του ασθενούς.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό το πεπτίδιο μπορεί να κατασκευαστεί και συνθετικά στο εργαστήριο και έτσι δεν χρειάζεται οι επιστήμονες να τρέχουν στη ζούγκλα του Αμαζονίου, να ψάχνουν για φίδια.


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Εννοείται ότι όλες οι παραπάνω μελέτες είχαν μεγαλύτερη αξία τότε που διεξήχθησαν, που ακόμη κυριαρχούσε το αρχικό στέλεχος του SARS-Cov-2 και είμασταν στην μεταβατική φάση προς την Δέλτα.

Σήμερα που έχει επικρατήσει η Ομικρον, που στην ουσία είναι ένα κρυολόγημα, όλα αυτά μπορεί να δείχνουν μάλλον λίγο ξεπερασμένα.

Ισως όμως χρησιμεύσουν σαν πολύτιμη εμπειρία, σε περίπτωση που κάποιοι θελήσουν να ενισχύσουν την ξεθυμασμένη πια πανδημία, με νέες "μεταλλάξεις", ένα σενάριο που δυστυχώς δεν μπορεί να αποκλειστεί...


Konstantinos Arvanitis

Δεν υπάρχουν σχόλια :