Kορονοϊός: Mπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο έρπητα ζωστήρα;

 Τι σχέση έχει ο κορονοϊός με τον έρπητα ζωστήρα και πόσο συμβάλει στον κίνδυνο εμφάνισής του;

Οι ερευνητές μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Open Forum Infectious Diseases, διαπίστωσαν ότι τα άτομα 50 ετών και άνω, που είχαν μολυνθεί με COVID-19, είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν έρπητα ζωστήρα, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν μολύνθηκαν ποτέ. Αυτός ο κίνδυνος ανήλθε στο 21% σε άτομα που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή COVID-19, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή της μελέτης, Δρ. Amit Bhavsar, διευθυντής κλινικής έρευνας και ανάπτυξης στη φαρμακευτική εταιρεία GSK στις Βρυξέλλες, είναι πολύ σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας και τα άτομα άνω των 50 να γνωρίζουν αυτόν τον πιθανό κίνδυνο, ώστε να διαγιγνώσκονται και να θεραπεύονται έγκαιρα εάν εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα μετά την COVID-19. 

Τι είναι ο έρπητας ζωστήρας;

Ο έρπητας ζωστήρας είναι ένα επώδυνο δερματικό εξάνθημα που εμφανίζεται σε άτομα που είχαν αναπτύξει στο παρελθόν ανεμοβλογιά. Ο ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά, παραμένει στο σώμα κρυμμένος στα νευρικά κύτταρα και αφού ξεπεραστεί η αρχική μόλυνση, τις πλείστες φορές επανεμφανίζεται προκαλώντας έρπητα ζωστήρα, συνήθως λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα Τ-κύτταρα είναι αυτά που κρατούν περιορισμένο τον ιό της ανεμοβλογιάς. Σε περίπτωση που τα Τ-κύτταρα δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, τότε ο ιός της ανεμοβλογιάς εξέρχεται από τα νευρικά κύτταρα και προκαλεί έρπητα. Εξαιτίας αυτού, η νόσος COVID-19 θα μπορούσε να προκαλέσει έρπητα ζωστήρα, νοουμένου ότι μειώνει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Ο Δρ Amesh Adalja, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Τζον Χόπκινς για την Ασφάλεια Υγείας, εξήγησε ότι ο SARS-CoV-2 προκαλεί δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και φυσιολογικό στρες. Το φυσιολογικό στρες και η απορρυθμισμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού είναι γνωστοί παράγοντες έρπητα ζωστήρα, ως εκ τούτου, η ανακάλυψη ότι η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο έρπητα ζωστήρα δεν προκαλεί καμία έκπληξη στους επιστημονικούς κύκλους.

Για την παρούσα μελέτη, ο Bhavsar και οι συνεργάτες του συνέκριναν ιατρικά δεδομένα από σχεδόν 400.000 ασθενείς με COVID-19, 50 ετών και άνω, με περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που δεν προσβλήθηκαν ποτέ από COVID-19. Κανείς σε καμία από τις δύο ομάδες δεν είχε εμβολιαστεί ούτε κατά της COVID-19, ούτε κατά του έρπητα ζωστήρα. Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο έρπητα ζωστήρα στους ασθενείς με COVID-19, που τα συμπτώματά τους επέμεναν για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ανάρρωση. Σημειώνεται ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν κατά του έρπητα ζωστήρα αποκλείστηκαν από τη μελέτη και ως εκ τούτου δεν είναι γνωστό εάν το εμβόλιο θα μπορούσε να περιορίσει ή να εξαλείψει αυτόν τον κίνδυνο.

Η Δρ. Carrie Kovarik, καθηγήτρια δερματολογίας και ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, εξέφρασε την ανησυχία της ότι η σοβαρή COVID-19 μπορεί να υπερνικήσει την ανοσία που παρέχει το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα, ιδιαίτερα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως επισήμανε, το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα αποτελεί μια ισχυρότερη δόση του εμβολίου της ανεμοβλογιάς, που στόχο έχει να διδάξει στα κύτταρα του ανοσοποιητικού να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τον ιό του έρπητα όσο γίνεται καλύτερα. Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα δεν έχουν καλή συνήθως ανταπόκριση στο εμβόλιο για τη νόσο COVID-19, οπότε διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και κατά συνέπεια να αναπτύξουν έρπητα ζωστήρα λόγω μειωμένης ανοσολογικής ανταπόκρισης.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζουν για ακόμη μια φορά, ότι το καλύτερο μέτρο πρόληψης και για τις δύο πιο πάνω καταστάσεις είναι ο εμβολιασμός. 

loading...