Αποκάλυψη Directus: ”’Γη & ύδωρ” στη Τουρκία από ΗΠΑ-”Βόμβα” με τα F-16 από Νούλαντ-Τι είπε για την Σύμβαση του Μοντρέ

 Η επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, στην Άγκυρα επαναβεβαίωσε πως η Ουάσιγκτον δεν «ενοχλείται» από τη μη επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να διευκολύνει μια δίκαιη διπλωματική λύση για το τέλος του πολέμου, που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων». Αυτό τονίζει, ανάμεσα στα άλλα, το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στην Άγκυρα, μετά την επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, αναφερόμενο στην τουρκική διαμεσολάβηση, που περιλαμβάνει και την πρόταση για τη διοργάνωση μιας συνόδου κορυφής ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουάσιγκτον, λοιπόν, όχι μόνο δεν αποδοκίμασε και δεν απείλησε με νέες κυρώσεις την Άγκυρα, εξαιτίας της κατηγορηματικής άρνησής της να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά φαίνεται έτοιμη να κάνει ένα βήμα ακόμη: Να επανεξετάσει και τα δεδομένα που οδήγησαν στη ρήξη μεταξύ των δύο παραδοσιακών συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, με αφορμή την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400.

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης Νούλαντ και το κοινό ανακοινωθέν – Αποκάλυψη Directus

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση χθες πολύμηνων συνομιλιών για την θέσπιση διαδικασίας με στόχο την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, με επίκεντρο την συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας και της άμυνας, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στην δημοσιότητα.

«Βάσει της δέσμευσης που ανέλαβαν οι πρόεδροι (Τζο) Μπάιντεν και (Ταγίπ) Ερντογάν κατά την διάρκεια της συνάντησής τους στην Ρώμη τον Οκτώβριο 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία εγκαινίασαν τον Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ-Τουρκίας στις 4 Απριλίου στην Άγκυρα», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

«Η υφυπουργός Εξωτερικών (των ΗΠΑ) Βικτόρια Νούλαντ και ο υφυπουργός Εξωτερικών (της Τουρκίας) Σεντάτ Ονάλ, μαζί με τις εκατέρωθεν αντιπροσωπείες τους, συναντήθηκαν στην Αγκυρα για να εξετάσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τομέων κοινού περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος».

«Επαναδιατύπωσαν την από κοινού προσήλωσή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Τουρκίας για την επίτευξη δίκαιης διπλωματικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, μίλησε και για τα F-16 που θέλει να αγοράσει η Τουρκία.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της στάσης της Τουρκίας με έμφαση στο Μοντρέ, η υφυπουργός Νούλαντ είπε: «Η εγγύτητα και οι σχέσεις του Ερντογάν με τους ηγέτες των δύο χωρών, Ζελένσκι και Πούτιν, συνέβαλαν καθοριστικά στη διεξαγωγή αυτών των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Τουρκία. Αυτό παρέχει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης για τον τερματισμό του πολεμικού περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, η Σύμβαση του Montreux παρέχει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης. Είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία για την εφαρμογή της Σύμβασης. Η δύναμή σας στη Μαύρη Θάλασσα, η γεωγραφική σας θέση είναι πολύ σημαντική. Επειδή η Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσε να έχει ήταν μια οδός διέλευσης σε αυτόν τον πόλεμο, ευτυχώς η Τουρκία δεν το επέτρεψε». είπε.

«Μιλάμε για τα F-16»

Η Νούλαντ είπε, “Ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αποφάσισε να αγοράσει όπλα από τη Ρωσία. Αυτό το θέμα μας ανησυχεί. ”Μιλάμε όμως για τα F-16. Περιμένουμε τις απαιτήσεις της Τουρκίας για αυτό το θέμα, θα μιλήσουμε για αυτές τις απαιτήσεις και θα αναλάβουμε δράση”, είπε.

https://directus.gr

loading...