«Φωτιά» το πασχαλινό τραπέζι! Αναλυτικοί συγκριτικοί πίνακες με τις ανατιμήσεις
Σημαντικά αυξημένο, κοντά στο +20%, συγκριτικά με το 2021 θα είναι το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με νέα έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ.
Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. -ΕΣΕΕ) προέβη και φέτος στην εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, μέσω επιτόπιας τιμοληψίας τόσο από μεγάλες αλυσίδες super-markets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων, αλλά και από τη Βαρβάκειο αγορά.Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ εκτιμά ότι το κόστος θα κυμανθεί μεταξύ 67,70 και 95,20 ευρώ. Σε σχέση με το 2021, το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού φαίνεται ότι θα είναι πολύ αυξημένο από 13,1% έως 19,2%, ένα εύρος όμως που σκιαγραφεί και την ποικιλία επιλογών που έχουν οι καταναλωτές.

Οι τιμές είναι ισχυρά διογκωμένες ακόμη και σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2021 οπότε το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ είχε εκτιμήσει το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Ενδεικτικά, οι τιμές στο αρνί αυξήθηκαν το τελευταίο τετράμηνο κατά 17,1%, στα μαρούλια κατά 17,5%, στα αναψυκτικά κατά 19,0% κλπ.

«Οι καθυστερήσεις στην πλήρη αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αβεβαιότητα από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και κυρίως η εκτίναξη των διεθνών τιμών ενέργειας και τροφίμων έχουν ισχυρό επιβαρυντικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση του επιπέδου των τιμών» αναφέρει το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ.

Πίνακας 1: Ενδεικτική σύγκριση κόστους πασχαλινού τραπεζιού 2022 και 2021:

O δεύτερος πίνακας εστιάζει στο εύρος τιμών του πασχαλινού τραπεζιού και ουσιαστικά παρουσιάζει το πόσο φτηνά και πόσο ακριβά μπορεί να βρεθεί κάθε προϊόν, ανάλογα με τον τύπο καταστήματος:(Iefimerida – φωτο:intime)

Δεν υπάρχουν σχόλια :