Επισιτιστική κρίση: Εξετάζουν την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ μετά το χάος που φέρνουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

 Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι επικεφαλής ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης θα μετέχουν εκπρόσωποι χωρών των ομάδων G7 και G20

Μία διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων θα συγκαλέσει σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, προκειμένου να συζητηθεί η παγκόσμια αντίδραση στην κρίση διατροφικής ασφάλειας που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία επιδεινώθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Στη διευρυμένη αυτή σύσκεψη θα λάβουν μέρος οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως επίσης και υπουργοί που εκπροσωπούν τις ομάδες χωρών G7 και G20, με τη συμμετοχή και τεχνικών συμβούλων από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί έχουν ενημερωθεί σχετικά με τις βασικές αιτίες που κλιμακώνουν τη διατροφική αστάθεια, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ώστε να τους πιέσουν για να επιταχύνουν την αντίδραση τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος του ίδιου υπουργείου.

“Η υπουργός Γέλεν ανησυχεί βαθιά σχετικά με τις επιπτώσεις του απερίσκεπτου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία για την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένου και του κινδύνου κλιμάκωσης της διατροφικής ανασφάλειας στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο,” σύμφωνα με έναν δεύτερο αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών.

Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι έχει εμπλακεί “σε μία ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία.

Η κρίση πλήττει τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες μάχονται ιδιαίτερα σκληρά για να ανακάμψουν από την πανδημία COVID-19, επεσήμανε ο αξιωματούχος.

Ένας τρίτος αξιωματούχος του υπουργείου των Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι το υπουργείο, δεν έχει καθορίσει κάποιο συγκεκριμένο στόχο βοήθειας για τη σύσκεψη αυτή, επισημαίνοντας ότι οι αξιωματούχοι αναλύουν την έκταση του προβλήματος.

Η Γέλεν αναμένεται ότι θα προειδοποιήσει κατά των απαγορεύσεων στις εξαγωγές , επί τη βάσει των διδαγμάτων από την τελευταία παγκόσμια επισιτιστική κρίση του 2008, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ενώ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη διασφάλιση ενίσχυσης της παραγωγής ειδών διατροφής στην Αφρικής και σε άλλες περιοχές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ θα ζητήσουν τη συνέχιση της έρευνας και της καινοτομίας για να διασφαλιστεί ότι η αγροτική παραγωγή έχει προσαρμοστεί στους παράγοντες της κλιματικής αλλαγής, όπως, οι υψηλές θερμοκρασίες και τη ξηρασία.

Η Γέλεν είχε ανακοινώσει τα σχέδια για τη σύσκεψη αυτή την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι περισσότεροι από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται αντιμέτωποι με οξεία επιδείνωση της διατροφικής ασφάλειας τους.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών αναμένουν ότι μετά τη σύσκεψη θα δημοσιοποιηθεί ένα σχέδιο δράσης, προκειμένου να καταρτιστεί μία παγκόσμια αντίδραση στο πρόβλημα, η οποία είναι άμεσα αναγκαία, όπως δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχουν επίσης, καλέσει για την ανάληψη μιας επείγουσας και συντονισμένης δράσης για τη διατροφική ασφάλεια, παροτρύνοντας τις χώρες να αποφύγουν την απαγόρευση ειδών διατροφής ή λιπασμάτων.

Οι ίδιοι οργανισμοί τονίζουν ότι η κρίση συνδυάζεται από μία δραστική αύξηση του κόστους για το φυσικό αέριο, που αποτελεί σημαντικό συντελεστή για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων, η διακοπή παραγωγής των οποίων, μπορεί να απειλήσει την παραγωγή ειδών διατροφής σε αρκετές χώρες.

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ θα επιβεβαιώσει αυτή την εβδομάδα την δέσμευσή του, αναφορικά με την ελεύθερη ροή των αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης και της ανθρωπιστικής βοήθειας προς Ρώσους πολίτες, παρά την εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

loading...