Συμπεράσματα από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία!





Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής του Θωμά και της Μαίρης Οικονομολόγος-διεθνολόγος, αρθρογράφος * 

Την 10η Απριλίου διεξήχθηκε ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, όπου ο νυν πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρί Λεπέν κατέλαβαν τις δυο πρώτες θέσεις και στις 24 Απριλίου θα τεθούν αντιμέτωποι στο δεύτερο γύρο. Στον α’ γύρο ο Μακρόν κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 27,8% και στη δεύτερη θέση αναδείχθηκε η Λεπέν με 23,1%.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα ποσοστά των υποψήφιων των άλλοτε κραταιών πολιτικών κομμάτων της Γαλλίας εξαϋλώθηκαν καθότι η υποψήφια της δεξιάς Βαλερί Πεκρές συγκέντρωσε μόλις 4,8%, ενώ η υποψήφια του σοσιαλιστικού κόμματος Αν Ινταλγκό 1,8%!!!!! Δηλαδή και οι δυο μαζί υποψήφιοι συγκέντρωσαν μόλις το 6,6%, όταν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών πριν 10 χρόνια ο μεν υποψήφιος του σοσιαλιστικού κόμματος και μετέπειτα πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε συγκεντρώσει 28,63% και ο υποψήφιος της δεξιάς και τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί 27,18%!! Συνολικά 55,81%, ενώ πριν 5 χρόνια οι υποψήφιοι αυτών των κομμάτων για τη γαλλική προεδρία έλαβαν συνολικά το 26,37%!

Επίσης, οι αντισυστημικές δυνάμεις της Λεπέν και του Ζαν Λυκ Μελανσόν συγκεντρώνουν μαζί 45,2% (40,88% πριν 5 χρόνια) και αν συμπεριλάβουμε και τους άλλους υποψηφίους της άκρα δεξιάς, καθώς και της άκρα αριστεράς όλοι μαζί συγκεντρώνουν το απίστευτο 58,12%, όταν πριν 10 χρόνια το ποσοστό αυτών των αντισυστημικών πολιτικών δυνάμεων ήταν 32,75% και πριν 5 χρόνια 48,41%!! Παρατηρούμε δηλαδή ότι υπήρξε πρωτοφανής μετατόπιση του εκλογικού σώματος από τα παραδοσιακά κόμματα στα αντισυστημικά και αυτό οφείλεται στη μείωση του βιοτικού επιπέδου των Γάλλων που οδήγησε στις μαζικές κινητοποιήσεις του κινήματος των κίτρινων γιλέκων!

Εν κατακλείδι, αυτή η αλλαγή μπορεί να αποτελέσει το κλειδί του αποτελέσματος του δεύτερου γύρου των εκλογών υπό το πρίσμα της προτίμησης της Λεπέν ως εκφράστριας της αντισυστημικής ψήφου από τους ψηφοφόρους και της αριστεράς παραβλέποντας κάποιες ιδέες που πρεσβεύει!

Y.Γ. Το παρόν άρθρο το αφιερώνω στους αποθανόντες πατέρα μου Θωμά και στους παππούδες μου Βασίλειο και Βασίλειο, καθώς και στις αποθανούσες γιαγιάδες μου Φανή και Στυλιανή. Επίσης, το αφιερώνω στην αποθανούσα νονά μου Ελβίρα και στον αποθανόντα νονό μου Βασίλειο, στους ζώντες μητέρα μου Μαίρη, την αδελφή μου Στυλιανή, στο θείο μου Ευάγγελο και στη θεία μου Φωτεινή.

Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής του Θωμά και της Μαίρης

Οικονομολόγος-διεθνολόγος, αρθρογράφος

MSc Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού

Λιβαδειά

loading...