ΜΕ ΔΥΟ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Της Λέττας Καλαμαρά *   
Σύγχυση ως προς ποιος είναι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ από τις 11 Μαρτίου 2022 έχει εγκρίνει ως νέο πρέσβη τον κ.Τζόρτζ Τσούνη και ο γνωστός και μη εξαιρετέος από το έργο του σε Ουκρανία και Ελλάδα κ.Τζέφρι Πάιατ είναι ακόμα εδώ. Μάλιστα ο πρώην πρέσβης κάνει και δηλώσεις για μη υλοποίηση του αγωγού East Med από Ισραήλ και Κύπρο προς Ελλάδα πριν περάσουν 10 χρόνια ενώ δημοσιεύματα έχουν αρχίσει να αναφέρονται για αγωγό Ισραήλ προς Τουρκία μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Σουλτάνο Ερντογάν.

Το σαμποτάζ του αγωγού East-Med και της στρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας είναι έντονο από την ημέρα που ανέλαβε εξουσία με πολιτικό δόλιο τρόπο ο Κ.Μητσοτάκης και η παρέα του Μαξίμου, ενώ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αλλά όχι των Ελλήνων έχει διαγράψει τη λέξη από τις δηλώσεις του. Αντιθέτως στάζει μέλι για τα LNG φορτία που φυσικά δεν λύνουν το πρόβλημα της ρωσικής εξάρτησης και είναι ζήτημα οι τιμές αγοράς και πώλησης του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στους καταναλωτές.

Καθοριστικό ρόλο στην ύπαρξη δύο πρέσβεων των ΗΠΑ στη χώρα μας, έναν στις ΗΠΑ και έναν στην Ελλάδα, έχει ο Υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, που δείχνει μία κωλυσιεργία στις τυπικές διαδικασίες αποδοχής και υποδοχής του νέου Πρέσβη για άγνωστους λόγους. Η αγάπη για την Ελλάδα του κ.Πάιατ, που εκπροσώπησε τη χώρα του επί Χίλαρι Κλίντον, επί Τράμπ και επί Μπάιντεν είναι γνωστή καθώς και ο ζήλος του να προωθήσει τα συμφέροντα των παραπάνω κατά τις συχνές επισκέψεις του στα γραφεία των Υπουργών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πώς κατάφερε να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ του Τραμπ και του Μπάιντεν είναι ασφαλώς ένας άθλος!

Ίσως ο ζήλος και το ανιδιοτελές συμφέρον του Πάιατ να προωθήσει επενδύσεις ζωτικής σημασίας στις ακτές της χώρας μας, επιπλέον το ενδιαφέρον του για την ελληνική δημοσιογραφία και άμυνα να τον κρατούν εδώ ακόμα.

Ας περιμένουμε να μάθουμε ποιος είναι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τελικά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Τζέφρεϋ Πάιατ φεύγει χωρίς η Ελλάδα να βρήκε τη μοίρα της Ουκρανίας, θα λείψει από πολλούς και η ελληνική ιστορία τον κατέγραψε…

loading...