Αυξήθηκαν οι μισθοί για να κάνουν οι βουλευτές Πάσχα; Και τώρα τι;

Του Αδέξιου Δεξιού * 

«Και τώρα; Δώσαμε την αύξηση στον κατώτατο μισθό. Θα ανακοινώσουμε μέτρα για την ακρίβεια στην ενέργεια. Θα μας… δεχτεί κι ο πλανητάρχης. Αρκούν αυτά για να αντιστραφεί το κλίμα;».

Είναι το ερώτημα που κάνουν πολλά στελέχη της κυβέρνησης τα οποία βλέπουν ότι οι προηγούμενοι μήνες έκαναν ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα της Νέας Δημοκρατίας.

Και που αναρωτιούνται αν μπορεί να γυρίσει η μπίλια υπέρ, αν μπορούν να κάνουν ρελάνς ή το κυβερνών κόμμα χάνει οριστικά τη μάχη για την αυτοδυναμία και θα παλέψει ακόμη και για την πρωτιά στις επόμενες εκλογές.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έκανε μεγάλο «γκελ» στην κοινωνία. Ούτε θα μπορούσε παρά το γεγονός ότι είναι ένα θετικό μέτρο που ενισχύει πάνω από 650 χιλιάδες εργαζόμενους.

Όμως, όπως ομολογούν και κυβερνητικά στελέχη, η αύξηση 1,5 ευρώ την ημέρα, αυτό το πενηντάρικο το μήνα, δε μπορεί να καλύψει τις τεράστιες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα βασικά είδη διατροφής, στα καύσιμα, σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες.

Ασφαλώς η αύξηση του κατώτατου μισθού δε μπορεί να θεωρείται «επιτυχία» της κυβέρνησης. Οι επιχειρηματίες, μικροί κατά κύριο λόγο, επωμίζονται το επιπλέον βάρος, δεν πάει στον προϋπολογισμό. Είναι «τζάμπα» παροχή από τον κ. Μητσοτάκη.

Επομένως, μια σοβαρή κυβέρνηση, που δε θέλει σε καμιά περίπτωση να αναστήσει τους «πεθαμένους» του ΣΥΡΙΖΑ, δε μπορεί να μείνει σε μια προεκλογική εξαγγελία η οποία δεν της κοστίζει απολύτως τίποτε, δεν έχει καμιά γκρίνια από τους ευρωπαίους, δεν έχει καμιά ζημιά, αντίθετα επωφελείται επικοινωνιακά.

Μια ήδη προαποφασισμένη από τον Ιανουάριο εξαγγελία, επομένως, δε λέει τίποτε στους πολίτες. Μην ξεχνάμε ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δεν έχουν τριετίες και πενταετίες, δεν παίρνουν αυξήσεις, έχουν μισθούς παγωμένους από το 2009, την ίδια στιγμή που η καθημερινότητα είναι δυσβάσταχτη.

Άλλωστε, όπως λένε αναλυτές, οι 650 χιλιάδες εργαζόμενοι που θα δουν αυξήσεις δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα των ψηφοφόρων. Είναι κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ παρά Νέα Δημοκρατία…

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη είναι ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πάει… άπατη αν δεν ακολουθήσει πραγματική φιλολαϊκή πολιτική.

Κι αυτή ουσιαστικά είναι να γίνουν άμεσες κινήσεις για να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος και να τιθασευτεί ο πληθωρισμός που «τρώει» τα εισοδήματα όλων. Και «τρώει» πριν ακόμη δοθεί, και το 50άρικο της αύξησης στους μισθούς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν μια νέα στρατηγική, ένα νέο αφήγημα με το οποίο θα πάνε στις εκλογές. Και αυτό είναι σίγουρο ότι θα έχει να κάνει με το δίλημμα «ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα τον πακτωλό του Ταμείου Ανάκαμψης».

Πάνω από 70 δις ευρώ θα πρέπει να δοθούν για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Επενδύσεις που, όμως, θα πρέπει να συνοδεύονται από καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, από ανάπτυξη για τη χώρα, από αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου το οποίο δε μπορεί να είναι μονοσήμαντο, να οδηγείται δηλαδή στην τουριστική βιομηχανία.

Σκέφτηκαν άραγε ποτέ στην κυβέρνηση να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα από τη στιγμή που όλοι μιλούν για την επερχόμενη επισιτιστική κρίση;

Να επενδυθούν δισεκατομμύρια στην αγροτιά, να επιστρέψουν οι Έλληνες στα χωράφια, αλλά πλέον με καλύτερες συνθήκες, με περισσότερες ελπίδες επιτυχίας και χωρίς να εμποδίζονται από τις «προσταγές» της Κομισιόν.

Γιατί αν στο μυαλό των γαλάζιων διαχειριστών είναι πώς θα κάνουν τη μοιρασιά στους «ημετέρους» τότε θα έχει χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα.

Και είναι σίγουρο ότι οι «ημέτεροι» δεν επηρεάζουν τις κάλπες.

Όσο, λοιπόν πλησιάζουμε στις εκλογές (που κάποιοι τις προσδιορίζουν περί το φθινόπωρο) η κυβέρνηση οφείλει να αναδείξει ένα ξεκάθαρο οικονομικό πρόγραμμα τετραετίας κι όχι ένα συνονθύλευμα ιδεών χωρίς κανένα νόημα.

Αλλά δεν είναι μόνο η οικονομία. Η ΝΔ οφείλει π.χ. να εξηγήσει τη στάση της στο Μακεδονικό, το χειροκρότημα στη Βόρεια Μακεδονία, τις καθυστερήσεις στην υπογραφή των μνημονίων, κι αν αυτές γίνονται γιατί κάποιοι φοβούνται ότι το κόμμα θα διαλυθεί.

Θα πρέπει να εξηγήσουν στη ΝΔ την αλαζονεία της εξουσίας που έχουν κάποιοι υπουργοί.

Θα πρέπει να εξηγήσουν με καθαρό τρόπο την εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία.

Και θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί διέψευσαν τις προσδοκίες των ψηφοφόρων του 2019 για μια συνετή διακυβέρνηση που θα έφερνε μεγάλες επενδύσεις τις οποίες ουδέποτε είδαμε.

Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη για τη ΝΔ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν απλά το «εισιτήριο» στους γαλάζιους βουλευτές για να πάνε στις περιφέρειές τους το Πάσχα χωρίς να έχουν γκρίνιες, χωρίς να τους βρίζουν οι πολίτες.

Αν κάποιοι βολεύονται μ’ αυτό τότε θα πρέπει να ξέρουν ότι το φθινόπωρο θα είναι πολύ σκληρό.

antinews.gr

loading...